Вишковић: Након поплаве у Рајловцу, Золак хитно тражи рјешење да одржи монопол Месера

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић позвао је одговорне у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ да одговоре грађанима Српске који се кисеоник користио цијеле прошле године у БиХ, региону, а који данас користе.

понедељак, 15 новембра, 2021 / 08:28

"Нека објасне у чему је разлика, у игри ријечи или у квалитету кисеоника", рекао је Вишковић и истакао да су болнице у Српској користиле кисеоник истог квалитета као онај у Федерацији БиХ и да ни у једном моменту здравље грађана није доведено у питање.

Он је напоменуо да афера "кисеоник" не постоји, већ је ријеч о измишљеној причи с циљем деградирања власти Српске, па се нада да је и грађанима напокон јасно ко је и с којим циљем покренуо све ово.

Вишковић је за "Српска инфо" истакао да је Агенција за лијекове и мединцинска средства БиХ, односно њен директор изазвао страх и панику међу грађанима тврдећи како је кисеоник који се користи у болницама у Српској опасан по здравље људи.

Он је поновио да је ријеч о кисеонику који по стандардима одговара медицинском и који је врхунског квалитета, напоменувши да се у нашим здравственим установама користи кисеоник чистоће од 99,97 или 99,98 одсто.

"То је знатно изнад границе која је предвиђена. Морам нагласити да се кисеоник у БиХ третира као лијек у посљедњих пет до шест година. Прије тога се није третирао као лијек. Исти кисеоник који се користи данас, кориштен је и прије 20 година, кориштен је у бившој Југославији као и цијелом свијету", рекао је Вишковић.

Напоменуо је да у окружењу, ни у Европи данас нема резерви медицинског кисеоника који би био на располагању грађанима Српске, а многе земље су забраниле и извоз.

"До марта ове године у БиХ није постојао ниједан произвођач медицинског кисеоника. Од марта је дозволу за производњу добила компанија Месер која не може да задовољи потребе ни у ФБиХ, а камоли и у Српској. Из те комапније су нам одговорили да би могли да снабдијевају једино болницу у Бањалуци", испричао је премијер.

Истакао је да су тражили помоћ од Савјета министара и Министарства цивилних послова, обраћали се Агенцији за лијекове указујући на повећану потрошњу кисеоника усљед вируса корона и упозоравали да би болнице могле остати без кисеоника.

"Није било слуха за то, умјесто да су реаговали као људи јер су свјесни да је због короне до десет пута већа потрошња и да се не смије набавка кисеоника свести на само једну фирму", рекао је Вишковић и додао како сада, када су се догодиле поплаве у Рајловцу, директор Агенције хитно тражи рјешење проблема.

Указао је и да сада Агенција може да мијења правилник, а није могло када је то Република Српска тражила, те нагласио да је ријеч о двоструким аршинима и о томе да неки људи раде у интересу одређених компанија.

Вишковић је истакао коректан однос са људима из компаније "Месер", али је нагласио да је цијена кисеоника сада значајно скупља, те подсјетио да су болнице раније плаћале 0,92 КМ по литру са ПДВ, а сада је 1,24 без ПДВ.

"То је за 50 одсто скупља цијена него што су је наше болнице плаћале раније фирми од које смо набављали кисеоник", рекао је Вишковић.

Говорећи о поплавама које су недавно задесиле Сарајевско-романијску регију, Вишковић је рекао да још нема процјене колика је штета, али када комисије обиђу домаћинства и заврше свој посао, Влада ће покушати да надокандио дио штете.

Вишковић је рекао да је грађанима обећано да ће на прољеће добити пластенике који су им уништени, као и потребан материјал, те подсјетио да је Влада прије неколико дана донијела одлуку да интервентно одобри милион КМ из буџета за уређење ријеке Жељезнице у Војковићима, што ће радити "Воде Српске".

"Кроз пројекат подршке локалним заједницама ми смо раније одобрили општини Источна Илиџа неких 40.000 КМ за уређење шеталишта. У разговору са начелником и људима на терену они су тражили да се та средства сада преусмјере па смо на сједници Владе изашли у сусрет и том захтјеву. Измијенили смо рјешење на начин да смо 300.000 КМ пребацили на уређење корита Жељезнице, па ће то са оних милион КМ бити укупно 1,3 милиона за рјешење тог проблема", појаснио је он.

Преосталих 100.000 КМ, додао је, биће пребачено на буџет општине Истична Илиџа како би они могли да из тих средстава исфинансирају неке трошкове које су имали током поплава, те напоменио да ће исто урадити и за општину Трново.