Вишковић: Док не уваже друга два народа, нема говора о заједничкој држави

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да у другом ентитету треба да схвате да морају да уваже и друга два народа у БиХ ако је желе сачувати.

понедељак, 10 јануара, 2022 / 19:22

Вишковић је истакао да представници бошњачког народа немају потребе да широм свијета организују протесте против Дана Републике. "Нека се врате у БиХ, па онда и имају право да нешто кажу", рекао је Вишковић новинарима данас, послије свечане академије одржане у Дому културе у Брчком.

Он је истакао да се већ 30 година врше атаци на Српску, покушавају јој се одузети надлежности, умањити њена уставна надлежност која је Дејтоном прописана, формирају се којекакве заједничке институције на нивоу БиХ за које је рекао да никада нису заживјеле у правом капацитету.

"Није само Српска или Срби неки рематилачки фактор, не знам због чега се толико прећуткује чињеница да је хрватски народ у БиХ незадовољнији својом позицијом у БиХ, него што су Срби. Зар је могуће да су два од три народа незадовољна и да онда неко каже – ми смо у праву", навео је Вишковић.

Он је напоменуо да су у одређеним институцијама данас блокирана милионска средства само зато што не жели да се постигне договор, да се нађе рјешење, иако је Српска пружила обје руке за договор, под условом да постоји партнерство.

Вишковић је подсјетио да је БиХ творевина два етитета и три конститутивна народа и када то буде схваћено, онда се може говорити о заједничкој држави.

"Без тога нема заједничке државе, ко год то хтио да схвати или не", рекао је Вишковић и поново упитао да ли је могуће да се и поред Уставом дефинисне надлежности послије 30 година поново пропагира грађанска БиХ, један човјек, један глас.

Вишковић је навео да Српска неће урадити ништа што ће ићи на штету било ког народа у БиХ, да су Срби овдје вијековима и да им вјековна огњишта нико не може да одузме.

"Једини услов из Српске је да не желимо да нам било ко буде медијатор у нашим договорима", навео је Вишковић, те изразио жаљење што у овој земљи нема разумијевања да на оваквом скупу буду и представници друга два народа.

Предсједник Скупштине Брчког Синиша Милић рекао је да Брчком живе и држављани Републике Српске и одатле право Срба да овдје обиљеже Дан Републике.

Милић је навео да је ово данас и манифестација захвалности и конструктивној политици Српске у односу на Брчко, која се угледа у подршци снабдијевању електричном енергијом, те разним инфраструктурним пројектима.

Он је навео да је будућност БиХ у уважавању идентитета који живе на овим просторима.