Вишеградски никл, криптонит за Кустурицу

Супермена су једино могли зауставити зеленкастим криптонитом, Кустурица се јежи на помен експлоатације никла у његовој близини. Готово сваку промјену власти у Србији од како је Кустурица добио Мокру Гору на управљање, пратила је прича о почетку искориштавања руде никла којом је богато то подручје. Упркос томе што је уз подршку јавности придобијао и медије, […]

недеља, март 17, 2013 / 14:13

Супермена су једино могли зауставити зеленкастим криптонитом, Кустурица се јежи на помен експлоатације никла у његовој близини.

Готово сваку промјену власти у Србији од како је Кустурица добио Мокру Гору на управљање, пратила је прича о почетку искориштавања руде никла којом је богато то подручје.

Упркос томе што је уз подршку јавности придобијао и медије, који су објављивали слике опустјелих мјеста у чијој близини је експлоатисан никл, Кустурица није обесхрабрио Србија никл, ћерку фирме Европски никл (European nickel).

Напротив, компанија "Србија никл" наставиће са истраживањем никла у општинама Врњачка Бања, Трстеник и Топола, а поднијела је захтјев за дозволу истраживања на подручју Мокре Горе. Одговор министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања Србије се чека, а министар Милан Бачевић је недавно изјавио да договор са Кустурицом да копања НЕЋЕ бити, НИЈЕ постигнут.

Кустурица је своје пословање очигледно направио на никлоносној жили, која га је стигла и у Вишеграду, гдје је усмјерио све снаге, након што је поднио неопозиву оставку на мјесто директора парка природе Мокра Гора.

Након што су проблематизовали одређивање власништва у Андрићграду, општинска власт у Вишеграду је одлучила да изгласа закључак којим се исказује позитивно мишљење за додјелу концесије о истраживањима налазишта никла у Вардишту.

Према ријечима опозиције, у питању је информација о којој уопште није потребно гласати, те је на силу претворена у закључак.

Никл или рђа?

Оно што је симптоматично је осјећај да би исти одборници били огорчени противници овакве одлуке, да ју је донијела Влада Српске. Тим прије што су овакве одлуке општинских органа у Српској више него смијешне, јер све одлуке о давању дозвола и додјелама концесија су у надлежности Владе.

Вишеграђани у томе виде покушај да локална власт баци коску између Кустурице и Додика. Иако је Додик подржавао Кустурицу кад су му никлом пријетили у Србији, и иако је Додик наложио својим одборницима у Вишеграду да играју на ову карту јер ће тако оборити власт, није сигурно да ли ће у некој бољој прилици промијенити мишљење. Или стрпљиви људи из Србија никла пикују на нову власт, која ће бити кооперативнија?

Гдје је квачица?

Као и обично, у оваквим ситуацијама расправа ће се измјештати на ирационалне терене, те ће се мијењати тезе и доказивати непотребне ствари. Истраживања, сама по себи нису штетна, а постоји само један проблем: Зашто би неко било шта истраживао, уколико неће добити прилику да ископава никл и зарађује?

-Грађани треба да знају да су многе информације, које су у вези никла ових дана изговарали појединци, биле тенденциозне. Србија има право да зна какве руде има у земљи без обзира хоће ли их ескплоатисати или не и то не сме да спречава било који појединац – каже Драгослав Божовић, челник Србија никла, када се око ове теме усијала расправа у Србији.

Након ове алтруистичне жеље да се сазна какво благо лежи испод земље, јасно је да ће бити постављено и зашто да лежи, ако се може зарађивати, а ми сиромашни.

Спорна је производња никла, не истраживање?

Концентровање руде врши се флотацијом, па се руда пржи да би се уклонио један дио сумпора. Потом се руда топи са кварцом, коксом и кречњаком у мањој јамичастој пећи, при чему остаје смјеша сулфида никла, бакра и гвожђа. Оксидацијом се одстрањује гвожђе и највећи дио сумпора.

Раније технике су ослобађале велике количине сумпора, који је пустошио околину. То се откривало накнадно, као што се може открити да ни нове нису баш најбоље, јер инвеститор екологији и здрављу претпостави профит. Споменути инвеститор из Енглеске се овим послом не бави у својој земљи, и послује у Турској, Филипинима…

Многе земље имају руду никла, али је не користи. То углавном чине просторно велике земље које жртвују један дио територије.

Сви подаци доступни о рудницима никла говоре да је у радијусу од 50 до 100 километара од места гдје се сумпорном киселином одваја ова руда од отпада, људи обољевају, а међународна агенција за истраживање канцера, господине Бачевићу, сврстава никл у 1А групу канцерогених материја, јер изазива карцином носа, синусних шупљина и гркљана. У људски организам може да се унесе водом, храном или удисањем.

Вики каже: Чему служи никл?

Користи се за превлачење других метала (никловање) ради заштите, јер је сам отпоран на корозију и има сребрнаст сјај. У ову сврху посебно се употребљава легиран са сребром. Никл у праху се користи као катализатор у многим реакцијама у индустрији, као што је производња маргарина (при стврдњавању уља). Легуре никла и бакра се користе за израду кованог новца, прибора за јело. Никл се такође додаје челику и другим легурама да би повећао њихову отпорност на корозију (тада има 6-12% никла). Никлохромни челици (1,5-3,0% никла) су веома тврди и отпорни на ударце, па се користе за прављење делова мотора са унутрашњим сагоревањем. У зависности од процентног удела никла у легури, као и елемената који се уз никл користе за легирање, добијају се различите легуре које имају различите намене (инвар, пермалој, платинит, монел-метал, купроникл, манганин).53 КОМЕНТАРА

 1. Ово је само још један доказ да је Еколошка партија у праву што тражи заустављање давања концесија и преиспитивање датих које још нису почеле са радом.

  Зар би било ненормално да нова премијерка све ово заустави јер све од главе(владе) и зависи.

  Немојмо се играти закона и политиканства, мора се имати доследан став.

  Проблем регије Вишеград и шире је никл, то сад као брани СНСД а у међувремену даје руднике и ријеке по РС као да им је очевина, о томе опет ћути СДС као и друга скупштинска опозиција.

  До сада је јединствен став показала Еколошка партија, питам се што јавно о свему овоме не проговоре Босић, Иванић, Чавић?

  О овоме свему мора одмах да се изсјани и Цвијановићка(да заустави пљачку, смијени одговорне министре, сједе са еколозима и струком из владе и почне рјешавати системски ствар), доста је празне приче господо који говорите енглески, као и господо који не говорите енглески али се правите енглези.

 2. Хвала уредништву Фронтала на објављеном чланку. Ако сам имало допринио да се он објави онда се исплатило што сам то питање упорно постављао.

  Небих овом приликом о Еколошкој партији јер су по овом питању испали мизерија.

  “Одговор министарства природних ресурса, рударства и просторног планирања Србије се чека, а министар Милан Бачевић је недавно изјавио да договор са Кустурицом да копања НЕЋЕ бити, НИЈЕ постигнут.“

  Народ који призива Вучића треба да буде свјестан да он стоји иза Бачевића и да је удар на Кустурицу његово дјело. Ревизор и министар Бачевић су само извођачи радова.

  О закључку вишеградских есдеслија не треба трошити ријечи. Довољно је видјети оног Којића и свако паметан би се расплакао кад види ко нам све кроји судбину.

  Имам пријатеље који се у ово разумију и кажу да не постоје боље технологије од постојећих и да се донекле у Канади врши безбједнија експлоатација, не зато што се употребљава мање сумпорне киселине, него што у Канади никла има на већим дубинама, па се киселина убризгава испод водоносних слојева, а за то је потребна огромна територија коју једино имају Русија и Канада. Човјек ми каже да је експлоатациони простор за један канадски рудник већи од РС и да у том простору осим радника нико не живи.

  Све у свему, треба натјерати вишеградску власт да повуче сагласност за никал, а то што се Босић, Иванић и Чавић не оглашавају савршено је јасно. Неће да наљуте Вучића. Они ће због подршке тог извиканог, уцијењеног борца против криминала, урадити све.

  Запамтите шта сам вам рекао.

 3. Еколошка партија захтијева да се све радње око никла зауставе као и остале концесије док се све не испита.

  Мене интересује Симо како избјеже коментар за Цвијановићку и тражење адвоката да све заустави, смијени одговорне министре и сједе са еколозима и струком да се системски све ријеши?

  Како избјеже коментар да СНСД даје руде и воде по РС као да им је очевина?

  Како нападе Иванића, Босића и Чавића само за никл, зар адвокат није тражио од њих и Цвијановићке да се изјасне о свему, значи водама,угљу, никлу, земљишту?

  Добро их је напасти око никла да не би причали о милијардама за угаљ и воде које твоји раде и намјеравају урадити.

  Кога ти фолираш Симо и кога фолирају остали прозвани у коментару адвоката, гдје су им њихови заштитници са Фронтала да нападну или бране, зашто ћуте?

 4. ХВАЛА ФРОНТАЛУ ШТО ЈЕ ОДМАХ РЕАГОВАО!

  Очекујемо објашњење господина Босића о поступцима у Вишеграду, повлачење закључка и тачку на ове активности ЈАВНИМ ОБЕЋАЊЕМ да никаквих сагласности на овај најављени ГЕНОЦИД неће бити. Без обзира да ли те сагласности могу или не могу да произведу било какво дејство, овај поступак власти у Вишеграду је страшан.

  Премијерка и министарка Голић такође треба да се огласе одмах и објасне народу шта намјеравају да предузму по овом питању.

  Нова власт у Србији ће и буквално да нам дође главе.

  Ревизор је дио добро осмишљене кампање „како се домоћи никла“. Не бих ставила руку у ватру за г. Кустурицу, али ово је дио стратегије. Морам да признам да сам сваки дан све више запрепаштена бескрупулозношћу нових власти у Србији.

 5. Odluku,zaključak ili kako god hoćete o istraživanju nikla donijela je lokalna vlast. Najlogičnije bi bilo da koliko je sutra gospodin Lazarević posjeti lokalnu vlast u Višegradu,obavi neophodne razgovore i o svemu obavjesti javnost te preduzme sve neophodne dalje radnje i mjere koje su u granicama njegovih kompetencija i mogućnosti.

 6. Сутра ћу званично испред Еколошке партије тражити од општинских власти да ми доставе закључак скупштине везано за истраживање никла на тој територији и одмах о томе издати званично саопштење, мада сте ви упознати да смо апсолутно против отварања приче о неком копању и слично.

  Због јавности и да вам свима не одузимам вријеме пишући два пута, искористићу ову прилику да кажем како ћу у наредном периоду лично све учинити да добијем информације о свим концесијама у РС путем службене поште владе.

  Предпостављам да ћу тешко до тих информација доћи, јер да влада нешто не крије не би оклијевала да заустави све правне радње док се не изврши ревизија од неутралне комисије и понудила би све папире везано за концесије на увид јавности.

  Молим све појединце или удружења да све проблеме које имају њихове локалне заједнице везано за сумњиве концесије и нарушену животну средину јаве на наш е-маил [email protected]

  Поздрав екониклу уз гаранцију да се у Вишеграду а и шире неће копати то зло, Вишеград ће бити град драгуљ на истоку РС из области туризма, једно са другим не иде, зар не?

  Морам да одам признање Фронталу на отварању важних тема по живот и здравље нашег народа.

  Такође да похвалим Сима што је сасвим коректно објаснио гдје се могу отварати копови за руде које својом експоатацијом и прерадом угрожавају живот и здравље становника.

  П.С. Бојим се да му се већ штуца док ово пишем.

  С поштовањем Никола Лазаревић

 7. Рибар,

  да неби неко помислио да се ја и ти у нечему слажемо морам напоменути пар ствари.

  Мој и твој сукоб на Фронталу је почео оног тренутка кад си завапио да у РС треба неки “вучић“. Ја сам те упитао да ли то значи да ти као еколог подржаваш Вучића, а знач да је Вучић за екслпоатацију никла. То што је касније Вучић ударио на Кустурицу говори о томе да се ради о смижљеном плану и договору опозиције у РС и власти у Србији.

  Да не буде забуне, ради се о чисто трговачком послу. Вучућ ће помоћи опозицији против Додика, а ови ће му заузврат припремити терен за никал.
  Дио посла на себе је преузео Алекса Милојевић, свјесно рачунајући на велики број глупана који ће се навући на ту причу. Ми на Фронталу знамо ко је из коментаторлука алексист.

  Друга битна разлика између мене и тебе је да ја нисам против концесија јер су оне најбољи начин да једна држава искористи своја богаства.

  Према томе, немој ићи у Вишеград и говорити у име нас који смо против никла док се јавно не одрекнеш подршке коју дајеш вођи никлолобиста Алеку Веберу Вучићу.

 8. Немамо ја и ти Симо(Рајко Васићу) ништа заједничко.

  Између мене и тебе, између наше идеје, идеологије, части и образа и твојих сатрапа је међа.

  Данас сам имао обрачун са грађевинском мафијом у Палама која хара од краја рата до данас(видиш нису твоји).

  Ти знаш пољска волухарице(пољски миш) да су овдје најопаснији људи по живот без обзира којој партији припадају.

  Знаш ти добро говно једно, да је овдје СДС са својом сектом ПДП на власти и да су твоји мишеви заједно са њима(како другачије објаснити Тужилаштво и Судове који раде у корист ових гована).

  Знаш ли ти говно једно да можда ускоро нећеш имати о Николи шта писати.

  Кога ти прозиваш за Вучића говно једно, данас ме је привела ваша полиција на пријаву лопова из СДС Пале.

  Да знате поштовани Фронталовци да је привођење било због указивања општинским властима на криминал у спрези са грађевинском мафијом од милион марака коју је прошли начелник Савић почео а садашњи начелник Ковачевић завршио.

  Коме ти пи*ко пишеш о Вучићу?

 9. ribar, 18.03.2013. 22:59:08

  “Немамо ја и ти Симо(Рајко Васићу) ништа заједничко.“

  Тако је. Још да додам да ни Симо и Рајкан немају ништа заједничко.

  “Између мене и тебе, између наше идеје, идеологије, части и образа и твојих сатрапа је међа“

  Тако је. Ја сам по питању никла био врло јасан. Нисам се курвао и изврдавао као ти. Што се тиче централа ја сам за то да се оне граде, а ти ниси. И то сам јасно рекао.

  “Данас сам имао обрачун са грађевинском мафијом у Палама која хара од краја рата до данас.“

  Зашто ово -…од краја рата …-. Пале су биле пуне мафије и у току рата.

  “Ти знаш пољска волухарице(пољски миш) да су овдје најопаснији људи по живот без обзира којој партији припадају.“

  Преформилиши реченицу јер ми није јасно шта је писац хтио да каже.

  “Знаш ти добро говно једно, да је овдје СДС са својом сектом ПДП на власти и да су твоји мишеви заједно са њима(како другачије објаснити Тужилаштво и Судове који раде у корист ових гована).“

  Ако ово ико зна онда је то Симо. Годинама на фронталу говорим да опозиција ништа није боља од власти и због тога многи сматрају да навијам за власт. Па крену увреде и онда ја лијепо у инат на изборима гласам за Додика.

  “Знаш ли ти говно једно да можда ускоро нећеш имати о Николи шта писати.“

  Зашто. Да се не повлачиш из политике или ти је запријетила паљанска мафија. Ако је ово друго онда то није зајебанција и позивам полицију да ово испита.

  “Кога ти прозиваш за Вучића говно једно, данас ме је привела ваша полиција на пријаву лопова из СДС Пале.“

  Можда ниси добро одрадио посао. Вучић не прашта.

  “Да знате поштовани Фронталовци да је привођење било због указивања општинским властима на криминал у спрези са грађевинском мафијом од милион марака коју је прошли начелник Савић почео а садашњи начелник Ковачевић завршио.“

  Зар само милион. Ја мислим да се ту врти много милиона. На милион би и моја баба могла указати.

  “Коме ти пи*ко пишеш о Вучићу?“

  Ја сам СПО.

 10. Симо ти си Рајко Васић, осим овог још под два ника овдје коментаришеш.

  Доказ да је Фронтал много јака ствар управо присуство Гебелса и његовог тима за дезавуисање јавности преко сталних коментара чији је основни циљ да се народ убиједи да смо сви исти, као и блаћење честитих људи који имају шта рећи и говоре, који креирају ново вријеме и мисао коју неће моћи зауставити, напротив.

  Ново вријеме,нови људи Симо Васићу, између нас и вас је међа.

 11. Симо П. Зороклик, 19.03.2013. 09:08:18

  „Годинама на фронталу говорим да опозиција ништа није боља од власти и због тога многи сматрају да навијам за власт. Па крену увреде и онда ја лијепо у инат на изборима гласам за Додика.“

  У инат? Ово је нови моменат. Нека сестра Зора упише у картон, молим Вас. 🙂

 12. „Оно што је симптоматично је осјећај да би исти одборници били огорчени противници овакве одлуке, да ју је донијела Влада Српске. Тим прије што су овакве одлуке општинских органа у Српској више него смијешне, јер све одлуке о давању дозвола и додјелама концесија су у надлежности Владе.“

  Погодак. Ово је баш промашај локалне власти. Умјесто да критикују Додика јер је Кустурици дао одријешене руке да петља, они нападају Кустурицу.

  Ова прича око никла је чудна. Не мора фабрика бити у Вишеграду, јасно је да неће бити толико фабрика за прераду колико ће бити рудника. При том, ови тврде да „наш“ никл није сумпоровит, тако да истраживање треба дозволити, али не и експлоатацију, уколико се покаже да никл није чист, те не везивати изградњу прерађивачких постројења за рудник. Нек га кале у Велсу

 13. Људи моји, све што коментаришемо на фронталу има смисла, ипак неке теме су значајне, неке мање.

  Зар о енергетским ресурсима , десетинама милијарди које могу да нас запосле треба причати шта је рекла ова влада или шта кажу они који су ове довели на власт по диктату финансијских лобија о којим пишу тренутно највећи синови Српске на овом порталу?

  Студенти и авангарда пута будућност је формула.

 14. U subotu, 23. marta u 16:00, u organizaciji ekološke zone Višegrad, biće
  održan javni miting pod nazivom “NIKL NE!“, na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu.
  O tome šta nosi eksploatacija nikla po životnu sredinu, floru i faunu i zdravlje stanovništva u
  neposrednoj okolini rudnika koji eksploatiše ovu tešku rudu, na mitingu će govoriti eminentne
  ličnosti iz oblasti nauke, medicine i javnog društvenog života.

 15. Смију ли ту доћи и чланови Еколошке партије и остали, страх ме мада се никог не бојим као ни многи моји пријатељи да ћемо бити злоупотребљени од стране Кустурице, Којића или још горе од Симе ороза Васића?

  П.С. Искрено поштовање за скуп, ево позивам Крсмановића, Босића, Иванића, Чавића и остале да дођу како би ми могли утицати на Лазаревића да дође.

  Што се тиче Мила он нема времена, али како видим у медијима довољно су ови побројани јер сви смо ми *МИЛЕ*.

 16. Извињавам се Вишеграду58, ово моје иронично писање је управо било посвећено коментарима званичне владине пропаганде оличене кроз Сима и још пар никова којим се овдје служе.

  Прозивање свих осталих вођа партија је намјерна управо због владиних лицемјера, истина и они сви би некако нешто, никако шта?

  Подршка удружењу ако иза ње не стоји СНСД или СДС Вишеград, јер би онда сви ми упали у политичку игру умјесто да ријешимо за сва времена копање никла и све остале приче око других енергетских ресурса.

  Студенти су у праву Симо.

 17. Још се једном извињавам вишеграду58.

  Вјерујте да Ви нисте ништа више против тог зла него ја и сви нормални људи.

  Превише је било политиканства ових дана око тога, ево и сад Симо покушава поентирати на основу вашег задњег коментара, због тога сам то рекао.

  Никл и енергетски ресурси су државни проблем број један, ја само покушавам да укажем да је прече о томе писати него која се партија удружила, шта је рекао неко из позиције или опозиције о нечем што је важно али ипак периферно у односу на ову тему.

 18. Све ми се ћини да ови еколизи не смију ни присмрдити Вишеграду. Сад им Симо крив. Вишеграђани сигурно читају коментаре о никлу и знају да сам ово ја покренуо на Фронталу. Без лажне скромности која ме иначе краси.

 19. сутјеска, 19.03.2013. 22:59:40

  Не знам у чему је проблем да се поред опзиционе пропаганде на једном мјесту нађе и владина пропаганда?! Па нека се сучеле а читаоци да својом главом одлуче ко је у праву. То су основни постулати демократије, то је први кредо новинарства: „Чути и другу страну.“
  Ова влада је наша није Бакирова; у нечему гријеши, а у нечему је у праву. Али опозиција која иде у Београд код она три прасета што продадоше и народ и државу за нешто пара и због оптужница по фијокама и тамо олајавају своју владу и траже помоћ у рушењу исте, гора је од опозиције која је рушила Слобу парама из исте касе што је платила бомбе и уранијум по Србији. Ова наша опозиција завађа и себе са владом и владу са Србијом и себе са собом.
  Што се тиче никла и господар Vutchicha, Симо је потпуно у праву и свако копрцање у смјеру правдања тог бљузге што ће на крају изаћи (а можда и проћи) гори и од Ђинђића и од Тадића, нема оправдање.Он и Томо, Чеда и Србљановићка, те Вук Драшковић су дно дна србске издаје, сви су прешли пун круг од горљивих припадника четничког покрета до још ватренијих слуга Новог Свјетског Рајха, сјебаће и Бранковића и избацити га из историјске читанке.

 20. Не разумијем Тешане шта хоћеш да кажеш, јасно сам рекао као и сви еколози и нормални људи да смо против свега што ће угрозити здравље и животну средину.

  Што се тиче ископавања никла дозволићеш да еколози довољно знају о чему се ради.

  Што се тиче трибине максимална подршка, оправдано сам питао вишеград58 ко је организује, наша би жеља била да то буду све партије и сва удружења грађана или само удружења грађана због сукоба СНСД и СДС у том граду.

  Из одговора вишеграда58 Симу (Раку Васићу) јасно је да је он члан СНСД.

  И ти си Тешане отишао од теме причајући о политичарима у Србији, тема је Вишеград.

  Кад већ тако коментаришеш зашто не поставиш питање Сими о његовим одговорима које је поставио адвокат.

  Није одговорио, подваљује Еколошкој партији, зар нисмо практично зауставили заједно са еколошким друштвима злочин који је требао да се деси са хидроцентралама у Националном парку Сутјеска?

  Зар нисмо тражили оправдано оставке министара Голићке и Ковачевића?

  Око никла све је јасно.

  Око термо и хидроцентрала тек ће бити гужве, то је став.

  Кад Симо и његови одговори на питања адвоката тада скидам капу, овако гдје се његови нису уклопили не може а кад његови дјеле концесије као да им је очевина ћути он, ћути премијерка, ћуте министри.

 21. сутјеска, 20.03.2013. 13:57:25

  Ајде да дискутујемо озбиљно и отворено ако не можемо отворено и духовито.
  Прво, шта не разумијете? Ако је ваша „оцјена“ да је Симо припадник СНСД-а и то га аутоматски дисквалификује из даље дискусије, онда имамо генералан проблем: мени то смрди на фашизам. У том случају би у импресуму Фронтала требало да стоји:
  „НИЈЕ НА ПРОДАЈУ СНСДеовцима, балијама, хрватима, чивутима и псима“
  То што тврдите да „еколози довољно знају“ у вези никла, не видим да показују.
  Сматрам да је никл(и ту се слажем са Симом) много већа опасност од хидроцентрала. Ископавање никла ТРУЈЕ и девастира у стогодишњим размјерама, а хидроцентрала мијења екосистем и водни режим деценијама.

  Друго, заклети сам противник градње хидроцентрала будући да сам страствен риболовац. РС је извозник струје, а са овим темпом развоја и „индустријализације“ нови капацитети ће нам требати за једно сто година.

  Власт Србије помињем јер је директно инволвирана у планирану еколошку катастрофу без преседана у вези никла у околини Вишеграда.
  На страну то да није било веће сељачине, и пијанца и гњиде на власти у Србији оличене у том тројству у историји а да су више брукали свеколико србство.

  Треће,бити у опозицији власти не значи бити њен смртни непријатељ. У нашем србском случају, то је чисто самоубиство из засједе. Нисмо ми Французи да себи можемо дозволити такав луксуз. Али ето, и они су ГРАЂАНСКОМ АКЦИЈОМ, ангажовањем врхунских стручњака и њиховим продором на глобалне канале типа Нешнел Џиографик и Дискавери успјели ЗАБРАНИТИ као једина земља у ЕУ она монсантова ГМО сјемена.
  Хоћу рећи да ниједна власт на европском континенту није изван шапе глобалног хегемона поготову у овим нашим полуокупационим протекторатима. Сви су они горе мање или више подешеном демократијом дошли на власт и ту се одржавају уз сагласност свјетских газда. Подложни су страховитом лобирању свјетског капитала…итд.

  Наше је да то све пратимо, да знамо и да пружамо отпор који неће коштати више него паметно преговарање. Ако смо се разумјели.
  У том свјетлу треба подржавати свим средствима људе као што је Кустурица, који је доказани антиглобалиста а препознатљив свјетски бренд…
  Што се тиче Симе и његовог ћутања, он мене засмијава и кад ћути.:D

 22. A što pljujete više po tom Kusturici?? Uzeli bi mu i one dvije palme da možete! Stvarno je ovo postalo jadno. Ipak se u jednom slažemo iza udara na Kusturicu stoji Vučić što zbog Dodika, a što malo više zbog Tadića kojeg je podržao u kampanji i doveo u Andrićgrad. Ali političari su prolazne kategorije, umjetnici i njihova djela traju vječno.

 23. Поздрав Вишеграду! Добро је да је најављен протест!

  Вечерас је на РТС- у гостовао поменути министар и иако нисам гледала читаву емисију, говорио је о никлу. Одушевљено. Као, све је сјајно, нема опасности АКО се примијени „високософистицирана технологија“ те да ће он „свим срцем“ ,мислим да је тај израз употријебио, да потпише сагласност свакоме ко се јави за истраживање и експлоатацију.

  Ситуација је очигледно алармантна и заиста је, морам опет да поновим, невјероватно да се нико, па ни медији у Српској, осим ФРОНТАЛА није позабавио овим.

 24. Конкретно, Еколошка партија је против ископавања никла, сто пута речено.

  Надам се да ће Симо и његови бити против Сердарова, отвара се Кипар, против концесија којим није претходило геолошко испитивање да би се са сигурношћу могла издати еколошка дозвола, како то да Ковачевић и Голићка ћуте за концесију Нијемцима без завршене студије изводљивости са 100% сигурности да се може издати еколошка дозвола на Дрини?

  За такав поступак у Њемачкој би такве који то раде послали психијатрима на испитивање а онда у бајбук, код нас можеш како хоћеш.

  Програм Еколошке партије базира се на зеленој економији, коришћењу обновљивих извора енергије по највећим еколошким стандардима, на огромна улагања у пољопривреду у цијелости, у производњи органске хране као ударној развојној грани РС у наредним деценијама, на огромна улагања у туризам као другу стратешку грану привреде, наравно и да шумско богаство које је преостало од шумокрадица користимо за финалну прераду са максималним улагањем у пошумљавање да реурсе обновимо и сачувамо изворе питке воде.

  Има још много тога о привреди, успостави правне државе,укратко програм нуди нов начин економско-еколошког размишљања и понашања.

  Ово сам морао побројати бар дјелимично да се вратим теми,теми о која живот РС значи, а то су енергетски ресурси, колико чега имамо, колико вриједе, како их користити и кад?

  Све ово је обухваћено и сигурно ће бити коришћено да развијемо привреду за 21 вијек од новца који зарадимо од енергетских ресурса.

  Пошто је позната прича о нашем програму од његовог сертификовања 2010.године надам се да нема потребе убијеђивати у добре намјере наших људи, на наш позив на сарадњу у корист општег добра са свима, на позив удружењим грађана и интелектуалим круговима да промијенимо заједно нашу судбину.

  Зар је то лоше, због чега онда толико лицемјерје појединаца, разумијем кад хоће да дисквалификују своје дугогодишње политичке противнике, не разумијем да нападају више нас који смо природни савезници свима, него своје стварне противнике.

  Нападати идеју и програм о здравом хуманом и културном животу који се врло лако може постићи јер има од чега, је ван памети.

  С поштовањем

  П.С. Ако ће неко коментарисати волио би да прочита први коментар о овој теми, провјери после писање Симе и видјеће како се окреће прича.

 25. herctref, 20.03.2013. 21:24:38

  Какве везе има то „што нам хидроцентрала може вишеструко дати “ КАД ЈА ВОЛИМ РИБЕ?! То под један, под два:
  Ове хидроцентрале о којима причамо не дају вишеструко нама него шваби (около 80%).
  Под три:
  Хидроцентрале вишеструко мијењају екосистем у својој околини (не само у ријеци) и то на период од десетак генерација!
  Даље, као што рекох, ово није развојни програм РС него уступање концесија швабама јер се аранжман власт-новац-моћ склапао под притиском и помоћу мита који је узет и сад неко мора да плати.
  Покушано је то исто на Врбасу и све се знало и да је тадашњи министар лобирао због примљеног мита и да је изјављивао како “ је он инжењер и живи у граду, и баш га брига за природу…“
  Тако размишља већина сељобера у министарствима који су једва прочитали оно књига и скрипти на факултетима што су морали.
  Девастирајући своју чисту околину сјечемо једину развојну грану коју имамо. Нико од пајсера у влади не прати трендове јер тада неби лупетали како нам је енергетски сектор главна развојна шанса.
  Русија, која има такорећи неограничене енергетске ресурсе упумпава силне милијарде у универзитете и институте базне науке. Путин је схватио да је десет година од продаје нафте и плина довољно да се одмакне од ивице амбиса и да је вријеме за прави развој.
  Цијели свијет је видио екипу из Калифорније која је направила Тесла роудстер које шије СВЕ аутомобиле са моторима на деривате нафте и по старту и по једноставности технологије а екологија – загађење нула бамбија, бука такође. На задњем сајму у Цириху примили су десет хиљада наруџби за породичну лимузину друге генерације и одмах купили фабрику од Џенерал Моторса величине девет фудбалских стадиона. Свијет се из темеља мијења, а наши љобери би ударали по титиним петољеткама из педесет и неке. Могао би овако до сутра…
  Уосталом, Руси су ионако потписали намјеру да у РС проласком Јужног тока граде комбинацију топлана и електрана на гас. Што се мене тиче то је у реду, сагоријевање гаса има утјецај на околину који није вриједан помена, а о комбинацији топлана-електрана не треба ни расправљати…
  Са ово хидроелектрана које извозе и тим плановима који су у домену пет година беспредметно је даље дискутовати о КОНЦЕСИЈАМА странцима за девастирање наших јединствених ријека.
  Поздрав.

 26. IZvinjavam se svima koji citaju ovaj clanak,sto nemam instaliranu cirilicu koristim stari racunar, bitno je da imamo sta reci, napisati..od 12.februara kada sam procitala odluku odbornika visegradske opstine pisem mailove u nadi da ce medji odreagovati,istraziti temu,medjutim nista. Na Twiteru sam komentarisala sve odgovorne od naloga Republike Srpske,Igora Radojicica, RTRS, nadajuci se da ce se neko oglasiti.Znate li sta se desilo. Suspendovala isu mi Twiter zbog agresivnih komentara. U 21 vijeku nemate pravo da pitate, komentarisete, dajete svoj stav na drustvenim mrezama..E, ovo vam je demokratsko drustvo, ako nesto znas odmah te ucutkaju.
  SRAMOTA! OVO JE BRIGA SVIH GRADJANA REPUBLIKE SRPSKE! NE VISEGRADA! Znate li ko stoji iza imena firme Srbija nikl d.o.o. sestra Mila Djukanovica..od 2006 godine rove i traze dozvolu. Kazu zaposlice 5000 radnika, nema toliko radno sposobnih u opstini Visegrad,Rudo,cajnice, Foca.A ne pitaju se koliko ce oboljeti, sta ce biti posljedice istrazivanja.
  Taman se ponadas da ce Andric grad donjeti promjene nabolje za gradjane najljepseg grada i da ce poslije 20 godina krenuti sa razvojem ove opstine, kad grupa mafijasa ne spava..Da li bi Dodik dozvolio istrazivanje u Aleksandrovcu njegovom rodnom selu, a ostali politicari u svojim rodnim grudama? Ovo je pitanje za VLADU RS, ministra energetike, ne za odbornike SO Visegrada..
  Nemaju vise sta prodati, pa se hvataju za nikl..daleko je Vardiste od Laktasa..

  SRAMOTA VLADE, SRAMOTA JAVNOG MEDIJSKOG SERVISA RS RTRS-NI DA BEKNE O OVOJ TEMI, SRAMOTA I DRUGIH MEDIJA U SRPSKOJ. MOZDA BI SE NESTO I POSTIGLO KADA BI SE POVELA MEDIJSKA BORBA.

  CESTITKE FRONTALU STO JE JEDINI U SLUZBI SRPSKOG NARODA. HVALA VAM STO SE BORITE ZA SVAKI PEDALJ NASE REPUBLIKE SRPSKE,STO STE UZ SVAKOG GRADJANINA.

  KO JE RADOZNAO NEKA PROCITA.
  http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/mail/34288

 27. Нема шансе да буде истраживања а не дозволе за отварање копа.

  Еко никл, држи се ти еколога и Еколошке партије Српске, неће бити ископавања никла, неће бити бране швабама, неће бити централе Мрсово на Лиму, као што неће бити двије централе на Лиму изнад Пријепоља.

  Концесије су проблем и шанса Српске, много се ту олоша уклопило унапријед правећи крчму без крчмара(народа), стали смо им за врат, сад нити могу напријед ни назад.

  Свака објава или покушај објаве концесије ће проћи као ова са никлом и централама у НП „сутјеска“.

  Само поштено, тражимо формирање комисије од еколога, струке са факултета и струке из владе да све прегледају и сачине извјештај.

  Све то може бити готово у врло кратком периоду.

  Коме смета формирање комисије коју Еколошка партија предлаже, поштеним сигурно не, зар не?

 28. Sutjeska, ako sam pušio i popušio priču o brastvu i jedinstvu ,nesalomivoj i vječnoj SFRJ,o JNA,o Republici Srpskoj Krajini,o kolijevci Kosovu….ovu neću.Gotovo,nalilo se kenjcu u uši , prolgledala slijepa budala. Osam ognjišta počev od Topuskog u Hrvatskoj do ovog zadnjeg u Višegradu sam potpaljivo,napušto i gasio.Instikt il’ne znam šta li je, nađi ti sokole drugu budalu i hajlazi pričom kako vi ekolozi i Partije ne date narod i branite narodne interese.Srbija do Tokija. Da je sreće priča o niklu ne bi ni u šali otpočinjala.Da li ste gospodine Sutjeska čuli da je data saglasnost lokalnih vlasti za otpočinjanje istraživanja. Ja jesam i odmah rekao djeci ,ako vam je otac bio budala djeco vi nemojte,bježite,bježite i ne okrećite se sine.

 29. Eko nikl, 21.03.2013. 20:47:57
  da li ste sigurni u to sto pisete?od koga bjezati i gdje?i ja sam ogorcen vise na „moje“ nego na one protiv kojih sam ratovao ali ima li smisla vjecno bjezati i zasto?razmislite kad saljete svoju djecu put kanade australije je li tamo bas tako bajno.slicnu pricu je devedeset neke ispricao moj rodjak svom ocu i ovaj mu je rekao:kuda ces? ovdje imas kucu a gdje god odes i ako stanes pod strehu da se ne nalijes neko ce te pitati sta tu radis.
  ne znam za tebe ali sve sto imam je na teritoriji rs i gdje god odem ceka me sve iz pocetka.procitaj „seobe“ pa ce ti mozda biti jasnije a ako nisi siguran otvori google earth pa ces vidjeti da nema puno pogodnijih krajeva za zivot od ovih.i od koga bjezati?od ratnih profitera i njihovih uguznih muha?pa takvih ima svugdje samo malo manje se kurce.mislis li da je stanje nesto puno bolje u canadi samo sto ja standard tamo nesto veci.neko je rekao ne postoje diktatori i diktature postoje samo robovi.

 30. Не разумијем коментар Еконикла, какво пушење, шта ти хоћеш, да ти и ми сви будемо спашени, запослени, живимо у дај Боже нормалној држави а да нема партија?

  За кога ћеш гласати?

  Мислим да си ти овдје нешто случајно или намјерно промашио.

  У овом случају се ради о ставу, мом, твом, многих других, моје партије да нема копања никла и тачка.

  Исто тако се мој став слаже са ставом еколога да се мора учинити радикална друштвена реформа и ревизија свих концесија, шта теби ту прави проблем, поготово твојој дјеци, напротив због дјеце се све ово и ради.

  Ево ја мислим као херц64, да се овдје треба остати и борити за себе и своју породицу, они који имају памет и муда а нису укаљали образ треба да стану на чело промјена, а они који хоће промјене а неће да се боре нека бар подрже оне који се боре,који већ имају велике проблеме и тек ће их имати.

  Треба се борити против енергетских лобија, да су они људи ми сад о овоме не би ни писали.

 31. Шта је еконикл, кога ти фолираш владин шпијуну, коме ти лажеш о осам огљишта, што не одговориш херцу68, ко ти је пи*ко исти?

  Немој више да својим писањем каљаш овај портал.
  Напиши као човјек, волим Васића, Перу Симића, Бокићку(и ја је волим), другим ријечима ја сам једно од то троје дезинформатора ове несретне државе.

  Ти си рекао дјеци да иду мишу, бољи си од нас који не дамо да дјеца иду него се боримо да остану и да вратимо оне који су отишли.

  Знали смо по називу да си из Гебелсове кухиње.

 32. РТРС је синоћ у емисији Печат нешто и бекнуо о теми никла. Мало, да их не прозивају. Данас затишје пред буру.
  Иако многи од нас не могу бити у Вишеграду сутра 23.на митингу, бићемо у мислима са свима који дигну глас против зла које се наднијело над српски народ.

  Шта би о свему Андрић рекао да је жив?

  „ГОСПОДСТВО ЈЕ КАО ВЕЛИКИ ВЈЕТАР КРЕЋЕ СЕ, КИДА И ОСИПА“

 33. Прво да честитам Вишеграђанима на дизању гласа против никла, а на овом линку http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/17/РТС+1/1287514/Милан+Бачевић.html можете видјети сав ужас, јад и биједу Вучићевог режима.
  Да је свима јасно ко стоји иза овога.

 34. Andrićgrad je danas u 15 organizovanih turističkih grupa posjetilo 1.700 turista, rečeno je
  Srni u Turističkoj agenciji grada od kamena.
  Među turistima, kojisu u kamengradu boravili od 8.00 do 13.00 časova, bile su grupe iz Crne Gore,
  Makedonije, Srbije, pa čak i iz Malezije, a najviše ih je bilo iz Republike Srpske i Federacije BiH.
  Turistisu izrazili oduševljenje onim što je režiser Emir Kusturica izgradio za 22 mjeseca, a mnogi od njih
  najavilisu ponovni dolazak u Andrićgrad za 28. juni, kada će biti otvoren Andrićev institut, Akademija lijepih
  umjetnosti, hostel i pod krov će bitistavljeno zdanje hrama – modifikovana kopija Visokih Dečana.
  U Andrićgradu se govori da će ovaj hram biti posvećen Svetom caru Lazaru.
  U Hotelu „Višegrad“ potvrđeno je da je ovih dana povećana potražnja za smještajnim kapacitetima, kao i u
  nekoliko motela i pansiona na području višegradske opštine, pa i u Drvengradu u Mokroj Gori.
  Brojne turističke grupe i đačke ekskurzije, po dolasku u Višegrad, prvo posjete most Mehmed-paše
  Sokolovića na Drini, pa onda uređenom desnom obalom ove rijeke dolaze do Andrićgrada.
  U Andrićgradu je danas otvorena i poslastičarnica, a od ranije rade kafić „Goja“, pekara i pivnica.

 35. – Inače u Višegradu je osnovana Turistička organizacija Andrićgrada, čiji je cilj da turistima na adekvatan način predstavi turističku ponudu grada od kamena na ušću Rzava u Drinu.
  Član menadžmenta Andrićgrada Nedeljko Perišić rekao je da će novoosnovana Turistička organizacija na najbolji mogući
  način povezati i objediniti turističke ponude Andrićgrada, Drvengrada, Tare, Zlatibora iJahorine i na taj način
  omogućiti turistima da bolje upoznaju ovu regiju.
  On je posebno naglasio da je jedan od zadataka ove novoformirane turističke organizacije promovisanje
  kanjona Drine, nizvodno od Višegrada, kojise po ljepoti poredisa sličnim u Koloradu.
  „Odlučilismo se na ovaj korak zato što Turistička organizacija Višegrada nedovoljno prezentuje projekat
  Andrićgrada, a na Sajmu turizma u Beogradu samo je kao turistička atrakacija ovog grada predstavljen stari
  voz ‘ćira’, dok Andrićgrad nije ni pomenut“, rekao je Perišić.
  On je podsjetio da je Turistička organizacija Višegrada predvidjela da će u ovoj godini Višegrad posjetiti
  16.000 turista, a za samo četiri mjeseca broj posjetilaca Andrićgrada je premašio ovu cifru.
  „Andrićgrad uveliko posjećuju ekskurzije i organizovane turističke grupe, a za prvomajske praznike najavljen
  je dolazak 1.000 turista“, rekao je Perišić.
  On je naveo da će 18. maja u Andrićgrad stići 40 njemačkih bivših doplomata za koje je već poručeno najbolje evropsko pivo njemačkog proizvođača i, specijalno, kobasice iz Bavarske.
  U menadžmentu Andrićgrada, kao i u urističkojorganizaciji, zasposleni govore i po nekoliko svjetskih jezika kako bi turistima bila pružena što bolja informacija.

 36. višegrad058 20. марта 2013. у 09:00

  “Ako Višegrad ne umre, gospodine Simo jednog dana biće te njegov počasni građanin.“

  Лазаревићу, шта велиш?
  Кад ћеш ти добити овакво признање?

  Није ми јасно како ми је ово prije 6 godina промакло, па тек кад ми Куста ово јутрос помену, нађох то на Фронталу.

Оставите одговор