Вишеград: Откривање споменика руским добровољцима

На Војничком гробљу у Вишеграду данас ће бити служен парастос, те откривен и освештан споменик руским добровољцима погинулим у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату, саопштено је из Удружења грађана "Српско-руске заједнице" из Бијељине. Удружење "Српско-руска заједница" завршило је активности на изградњи спомен-обиљежја погинулим руским добровољцима, чије подизање је 75 одсто финансирала руска страна. Парастос, откривање и освештање […]

субота, 5 новембра, 2011 / 08:14

На Војничком гробљу у Вишеграду данас ће бити служен парастос, те откривен и освештан споменик руским добровољцима погинулим у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату, саопштено је из Удружења грађана "Српско-руске заједнице" из Бијељине.

Удружење "Српско-руска заједница" завршило је активности на изградњи спомен-обиљежја погинулим руским добровољцима, чије подизање је 75 одсто финансирала руска страна.

Парастос, откривање и освештање споменика почеће у 12.00 часова, а обраћање званичника најављено за 13.00, док је за 14.00 часова планиран ручак у манастиру Добрун.

Спомен-обиљежје на Војничком гробљу у Вишеграду саградио је вајар Небојша Савовић у вертикалној форми, а састоји се од 12 елемената и висок је четири метра. На споменику од црвено-црног гранита и камена исписано је 37 имена погинулих руских добровољаца.

Ово је први споменик руским добровољцима са именима, подигнут у БиХ заједничким средствима донатора из Русије и Владе Српске.

Откривању споменика присуствоваће и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић.

Министар Ђокић ће током радне посјете општини Вишеград, сутра присуствовати радном састанку представника БОРС-а и вишечлане делегације из Русије, која ће у Вишеград доћи поводом откривања споменика добровољцима.

Састанак ће бити одржан у 11.00 часова у просторијама Општинске борачке организације.0 КОМЕНТАРА

  1. Nije lako otici na hiljade kilometara daleko od kuce da bi se borio protiv necega sto te direktno ne ugrozava. E zato neka je ovo na sramotu svim nasim dezerterima i „pacifistima“ i ostalim govnima. A nama neka je na sramotu sto je 75% troskova spomenika finansirala ruska strana. Ovo je trebalo uraditi jos davne ’96 godine po zavrsetku rata i to u potpunosti finansirati domacim sredstvima. Koliko su para nasi politicari protjerali kroz guzicu, ne bi ni osjetili trosak ovog spomenika.

  2. E, da znaju jadnici za koga su se borili. Za bagru mafijačkokriminalno, za one koji prijete borcima pisnu li da će ih ukinuti, prijete im otkazima, smanjuju im prava, borci nemaju posla, invalidi imaju 41 km pomoći…
    Rs onakva za koju su se borili ne postoji. Postoji jedna rs , vlasništvo jednog „lica“ i njegove razbojničke bande u kojoj narod ne živi, ili bolje rečeno žive polumrtvi ljudi.