Више од 470 затвореника побјегло из затвора у Кандахару

Више од 470 затвореника побјегло је из затвора на југу Авганистана кроз тунел дуг више стотина метара, који је ископан са вањске стране зграде, јавља Би-Би-Си.   Званичници у Кандахару рекли су да су већина одбјеглих затвореника талибански герилци. Провинцијски гувернер рекао је да су неки затвореници ухваћени, али није изнио детаље. Портпарол талибана Забиулах […]

понедељак, април 25, 2011 / 16:27

Више од 470 затвореника побјегло је из затвора на југу Авганистана кроз тунел дуг више стотина метара, који је ископан са вањске стране зграде, јавља Би-Би-Си.

  Званичници у Кандахару рекли су да су већина одбјеглих затвореника талибански герилци.

Провинцијски гувернер рекао је да су неки затвореници ухваћени, али није изнио детаље.

Портпарол талибана Забиулах Муџахид рекао је да су они ископали тунел дуг 320 метара и да им је за то требало пет мјесеци.

Он је додао да су око 100 одбјеглих затвореника талибански команданти, а већина осталих су герилци.

"Тунел дуг неколико стотина метара ископан је са јужне стране затвора и побјегло је 476 затвореника", рекао је директор затвора Гулам Дастагир Мајар.

У овом затвору било је око 1 200 затвореника.

Један одбјегли затвореник рекао је мрежи Би-Би-Си да му је требало 30 минута да пређе тунел, да је бијег трајао цијелу ноћ и да су затворенике на крају тунела чекали аутомобили.

Вјерује се да је тунел ископан из једне куће изван затворских зидина.

Овај затвор је под контролом Авганистана, али међународне снаге за брзу асистенцију /ИСАФ/ рекле су да ће обезједити сву помоћ уколико то затраже авганистански званичници.

НАТО снаге припремају се за дуг процес повлачења из Авганистана.

Прва фаза је пребацивање задатака безбједности на локалне снаге у јулу, али Кандахар није међу првим провинцијама обухваћеним планом о примопредаји Авганистанцима.

Аналитичари предвиђају да ће ти региони поново бити центар активности герилаца, јер ће талибани сигурно хјтети повратити контролу у тим областима.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *