Више од 1.500 морских врста пред истребљењем

Симпатична рибица кловн Немо и још 1.500 врста које настањују коралне гребене ускоро би могле потпуно да нестану, а главни узроци су лов и риболов, преносе страни медији. Наиме, више од 1.500 врста које настањују коралне гребене суочене су са истребљењем, а главни кривац је човјек, упозоравају научници Међународне уније за очување природе (ИУЦН). Истраживачи […]

понедељак, децембар 12, 2011 / 20:31

Симпатична рибица кловн Немо и још 1.500 врста које настањују коралне гребене ускоро би могле потпуно да нестану, а главни узроци су лов и риболов, преносе страни медији.

Наиме, више од 1.500 врста које настањују коралне гребене суочене су са истребљењем, а главни кривац је човјек, упозоравају научници Међународне уније за очување природе (ИУЦН).

Истраживачи упозоравају да би већина врста приказаних у популарном цртаћу из 2003. могле да нестану у року од само неколико година.

Лов и риболов су главни узрок тужне судбине која чека Нема и његове другаре – морске корњаче, чекић ајкуле, велике бијеле ајкуле, раже и морске коњице.

„Убацивање Нема у акваријум, кување супе од ајкулових пераја или куповина морских коњица, све то погубно утиче на подводни свијет”, истичу научници Међународне уније за очување природе (ИУЦН).

Они наводе да упркос хитној потреби да се ове врсте заштите и даље не постоји закон који би на адекватан начин регулисао трговину овим морским врстама. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *