Више није смијешно: Због карикатуре убио троје – жени одрубио главу

Француска полиција ухапсила је нападача за кога се сумња да је у Ници ножем убио три особе, од којих је једној жени одрубио главу. Рањен радник обезбјеђења француске амбасаде у Џеди. У Авињону убијен мушкарац који је пријетио пролазницима. Протести против Емануела Макрона у неколико исламских држава.

четвртак, 29 октобра, 2020 / 14:41

Серија напада на Французе због изјава предсједника Емануела Макрона и карикатура магазина "Шарли Ебдо" настављена је одвојеним инцидентима у Ници и Џеди у којима су убијене три, а рањено још неколико особа.

Француска полиција је ухапсила нападача за кога се сумња да је ножем убио три особе, од којих је једној жени одрубио главу, јавља француски Фигаро.

У овом нападу повријеђено је још неколико особа.

Градоначелник Нице Кристијан Естроси навео је на Твитеру да вјерује да је реч о терористичком нападу, као и да је нападач прије напада узвикнуо "Алаху Акбар".

"Осумњиченог нападача ранила је полиција током привођења. Жив је и на путу ка болници", рекао је Естроси новинарима.

Он је рекао да је убијена жена покушала да побјегне из цркве и да је улетјела у бар преко пута грађевине.

"Што је много, много је", рекао је градоначелник и додао да је вријеме да Француска дефинитивно "протјера исламо-фашизам са своје територије".

Градоначелник Нице одмах је отишао на лице мјеста, а у Ницу се упутио и француски предсједник Емануел Макрон.

Истрагу о убиству са терористичком намјером је преузело париско тужилаштво за борбу против тероризма.

Данашњи напад услиједио је недуго пошто је мушкарац чеченског порекла у Паризу одрубио главу француском професору Самуелу Патију.

Од јавности је затражено да избјегава то подручје док наоружана полиција спроводи велику безбједносну операцију, рекао је француски министар унутрашњих послова Жерал Дарманен.

У међувремену, полиција врши контролисану експлозију на том подручју и затражила је од јавности да се клони те области док раде тимови за уклањање бомби.

Полиција убила мушкарца у Авињону

Француски медии јављају и да је полиција у Авињону убила мушкарца, који је пролазницима пријетио пиштољем.

Истовремено, у Ираку, Палестини, Бангладешу, Сомалији и Пакистану демонстранти су палили француске заставе и Макронове портрете.

У исламском свијету данас се обележава Мавлид, дан рођења пророка Мухамеда.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган најавио је да ће искористити све дипломатске и правне могућности како би "Шарли Ебдо" био санкционисан због карикатуре на којој турски лидер сједи у бијелој мајици и доњем вешу.