Вирус на води: Пливање за часни крст у Земуну само са ковид сертификатима и 18+

Традиционално 25. пливање за Часни крст на Дунаву у Земуну биће организовано на празник Богојављење 19. јануара, а сви учесници ће морати да имају ковид сертификат. Организатор је предвидио да пливачи који учествују у Богојављенској трци не могу да имају мање од 18 година.

четвртак, 13 јануара, 2022 / 13:12

Светковање Богојављења почиње у 9.00 часова литургијом у храму Светог оца Николаја, наставља се литијом централним земунским улицама до Земунског кеја, гдје у подне почиње Богојављенска трка, саопштено је из београдске општине Земун.

За сада је потврђено да ће вјерници за часни крст пливати и на Ади Циганлији у Сурчину и у Обреновцу.

Због сложене епидемиолошке ситуације прошле године је празник Богојављење на подручју Београда само симболично обиљежен и није било масовног пливања.

Богојављење се слави у знак сјећања на крштење Исуса Христа на ријеци Јордан.

Када је имао 30 година, Исус Христ отишао је до ријеке Јордан и замолио Јована Крститеља да га крсти.

Послије церемоније, небо се отворило и Свети дух се спустио на Исуса Христа, у облику бијеле голубице и зачуо се Божији глас /Бог се јави/ који је посвједочио да је Исус његов син.

Тада се свијету појавило Тројство: Отац, Син и Свети Дух.

Код Срба се од давнина Богојављање слави веома живописно.

Вјерује се да се на тај дан, у поноћ, отварају небеса и да се тада свака жеља може испунити.

Богојављањем се завршава божићно светковање, па су у неким крајевима Србије, до овог дана ишле поворке коледера или коринђаша, као и вертепаша и водичара.

На овај дан се освећује вода за коју се вјерује да је љековита и чудотворна и назива се Богојављанска вода, а вјерници се поздрављају са "Бог се јави" – "Ваистину се јави".