Виртуелни музеј "Јасеновац логор смрти – земља живих"

Виртуелни музеј Јасеновца представљен је интерактивном изложбом која је отворена 21. априла

четвртак, 22 априла, 2021 / 15:54

Пише Сенка Милош, Спутник

Највеће стратиште српског народа у 20. веку, концентрациони логор Јасеновац, добија свој виртуелни музеј. Реч је о порталу на коме је синтетизована историјска грађа о стравичним злочинима, али и апликацији која доноси исповести жртава на до сада на овим просторима невиђен начин. Музеј ће бити представљен изложбом у галерији Прогрес у Београду.

Аутори музеја су теолог Дарко Николић и сценариста Богдан Шпањевић, који се успешно бави дигиталним представљањем музејских експоната у свету.

Павелићева Тијесна бојна убила је 7. Фебруара 1942. у Дракулићу, Мотикама и руднику Раковац код Бањалуке 2300 људи, међу њима је било 538 деце (Фотографије: Спутњику уступио Музеј жртава геноцида)

Јасеновац – Земља живих

Музеј "Јасеновац логор смрти – земља живих" даје слику о томе шта се заправо у Јасеновцу догодило, због чега, односно, шта је претходило убијању на најсвирепији начин, али и шта се десило по престанку рата. Објашњава какав је био однос власти према стравичном злочину, какав је данас и какав би требало да буде.

Међутим, главна вредност пројекта је нови поглед на смрт у стравичном систему логора, перспектива за коју, као теолог Николић сматра да је једина могућа – новозаветна, јер је она и темељ наше културе.

Прича о Јасеновцу подељена је у десет великих поглавља, првих девет алудира на кругове пакла, а због последњег су се аутори и упустили у овај сложени подухват.

"У последњем поглављу, које смо назвали "Земља живих", заправо свему дајемо јеванђељски тон, то што се догодило посматрамо из есхатолошке перспективе Царства Божијег, када све почиње да добија другу димензију. Ти догађаји одједном се доживљавају у потпуно новом светлу, у светлу васкршње радости. Осећа се да све то, колико год да је било страшно, почиње да има потпуно нови смисао за свакога од нас", каже Николић.

Сведочанства жртава

Да би се то постигло, пред посетиоцима музеја су сведочанства жртава представљена на до сада код нас невиђен начин. Шпањевић каже да је користио низ искустава оваквих пројеката који су реализовани по свету. Суштина је у томе да посетиоци оно што музеј представи доживе на што личнији начин.

Милка Милашиновић из Шешковаца код Лакташа – убијена 27. септембра 1943. у логору Стара Градишка.

Историјски материјал пажљиво је распоређен у више целина, па тако посетиоци сајта по први пут на једном месту могу да виде и топографију логора смрти и на тај начин осете размере усташког злочина.

Топографија злочина

Часне сестре са усташама, Стара Градишка 1942. године.

Виртуелни музеј Јасеновца биће представљен и интерактивном изложбом која ће бити отворена у среду 21. априла у 19 часова у галерији "Прогрес" у Београду.

Гвоздена књига стигла из Јасеновца

Посетиоци ће имати прилику да додирну једину скулптуру коју овај пројекат има, реч је о "Гвозденој књизи", која је поред портала и апликације трећа компонента виртуелног музеја о страдању у НДХ.

Неопходно је да са собом понесу мобилни телефон, јер ће, док прегледају Гвоздену књигу, слушати сведочанства логораша. Експонат је специјално за ову прилику допремљен из Јасеновца.

Парк логора Стара Градишка 1942. године.

"Ми смо се заправо бавили житијем светих. Сви јасеновачки мученици су проглашени светим, ми смо се бавили управо том темом", додаје Николић.

Виртуелни музеј Јасеновца има подршку Министарства културе и информисања, Музеја жртава геноцида и Епархије пакрачко – славонске, односно владике Јованa Ћулибрка који је ауторима као стручњак за питање геноцида дао оквир у коме ће прича бити испричана.