Виминацијум: Наредно помирење биће у Сарајеву

Учесници деветог Унесковог састанка шефова држава југоисточне Европе "Савремена умјетност и помирење у југоисточној Европи” поручили су у заједничкој декларацији да су опредијељени за наставак помирења у региону југоисточне Европе и изградњу мирне и просперитетне европске будућности. У декларацији се признаје и промовише суштинска улога умјетности у животу и развоју појединаца и друштва у цјелини […]

петак, 2 септембра, 2011 / 17:01

Учесници деветог Унесковог састанка шефова држава југоисточне Европе "Савремена умјетност и помирење у југоисточној Европи” поручили су у заједничкој декларацији да су опредијељени за наставак помирења у региону југоисточне Европе и изградњу мирне и просперитетне европске будућности.

У декларацији се признаје и промовише суштинска улога умјетности у животу и развоју појединаца и друштва у цјелини и изражава подршка умјетницима када је ријеч о њиховој слободи изјашњавања и дигнитету.

У документу се износи и заједничка опредијељеносрт за иницирање, примјену и одрживу културну сарадњу у југоисточној Европи кроз рад културних и образовних институција, промовише интеркултурни дијалог и истиче улога традиционалних и нових медија у процесу подстицања интересовања и знања о савременој умјетности.

Такође се поздравља иницијатива да Предсједништво БиХ буде домаћин следећег самита 2012. године и поздравља иницијатива да предсједник Македоније Ђорђе Иванов буде домаћин самита у Охриду 2013. године.

На самиту у Виминацију учествовали су предсједници седам држава региона, генерални секретар Унеска Ирина Бокова, представници ЕУ, а неке државе се биле представљене на министарском нивоу.

Декларација је на приједлог председника Србије Бориса Тадића једногласно усвојена.

Предсједник Србије је у обраћању учесницима скупа истакао да је убијеђен да ће усвојена Декларација имати значаја за помирење народа у југоистичној Европи.