Виктор Бјелић: Сви грађани финансирају приватне хидроелектране, власти блиских појединаца

Потпредсједник Центра за животну средину из Бање Луке, на Међународни дан акције за ријеке, одговара за Фронтал.СРБ на питања из ове природољубне области.

среда, 14 марта, 2018 / 12:25

Фронтал је од својих почетака изразито окренут очувању природе и подизању свијести грађана поводом овог питања, без обзира што се те теме, па и рад самих организација које се заштитом природне средине баве, често непримјерено и стрампутично политизују. Политичка питања про-НАТО и простарајстанског унитаризма НВО сектора код нас, далеко су мање битна од уништавања свијета у којем живимо, што је потврдио и Центар за животну средину, развијајући данас у Бањој Луци, на обали ријеке Врбас, транспарент исписан српским писмом.

Уз похвалу овог несвакидашњег детаља, схватите овај интервју као Фронталов допринос борби за очување животне средине. Нечега што припада не само свима нама, већ и нараштајима који још нису ни настали. Без обзира на то, сви је уништавамо брзином и опсегом, који са правом изазивају панику код сваког разумног, а не само далековидог човјека. Таман колико и азбуку.

Рекосмо, као нешто своје, што не припада само нама, већ и онима који долазе послије нас.

Какво је стање животне средине, посебно оног што се фраземски зове "нетакнута природа" у Српској, у односу на остале земље у регији и Европи, те каква је процјена изгледности очувања барем тренутног стања, без додатних нарушавања?

Република Српска може још увијек са правом да се поноси високо вриједним природним подручјима у Европи, која, нажалост, у све већој мјери нису више нетакнута и постају метом брзе експлоатације.

У посљедњих десет година, свједоци смо девастације нетакнутих природних подручја, која се огледа у неконтролисаној експанзији изградње хидроелектрана на планинским ријекама и потоцима, што може значајно пореметити природне процесе и нарушити животну средину.

Колико домаћа предузећа (државна и приватна) и фондације помажу својим улагањима и залагањима очување животне средине?

Сва предузећа која се баве експлоатацијом природних ресурса Републике Српске се понашају врло бахато и недомаћински, експлоатишући ресурсе без значајних мјера заштите и очувања животне средине, не размишљајући о далекосежним посљедицама таквог понашања.

Стране компаније и инвеститори у Републици Српској виде могућност брзог профита, који им омогућују органи јавне власти. Иако имају оштрије стандарде заштите животне средине, којима би се требали водити страни инвеститори, они често прихватају студије и мишљења домаћих компанија и институција који минимизирају стварне утицаје на животну средину.

Могло би се рећи да су европски инвеститори добронамјернији од домаћих, али то би био веома поједностављен одговор, јер се и они воде економским интересима, који често занемарују потребе локалног становништва и заштите животне средине.

Које су области животне средине највише угрожене? На које би јавност и надлежне институције морале обратити пажњу, док још има времена?

Под највећом пријетњом су све ријеке и мочварна станишта у Републици Српској и Босни и Херцеговини, као и шумски екосистеми. Једино међународно препознато влажно станиште у Републици Српској, Бардача, уништено је и исушено, али није трајно изгубљено ако постоји добра воља и намјера да се оно заштити.

Враћањем воде и обнављање рибњачке производње може вратити сјај Бардачи, па ако буде воде, вратиће се и роде. Мочваре се сматрају бубрезима ријека, јер мочварне биљке користе нутријенте из воде и на тај начин је пречишћавају, док кањони ријека представљају плућа ријека, управо због велике моћи самопречишћавања и уноса кисеоника у воду.

Кањон Врбаса са Гребенском клисуром је природна вриједност коју још увијек можемо да спасимо и да зауставимо планове за градњу било каквих техногених објеката на Врбасу, који угрожавају природне вриједности.

Посљедњих година је посебно актуелно питање додјела концесија за тзв. минихидроелектране у Српској?

У Републици Српској се планира изградња преко 200 малих и великих хидроелектрана, а тако и у Федерацији Босне и Херцеговине. Свака хидроелектрана, била мала или велика, има негативан утицај на природу и екосистеме а користи су незнатне, посебно код малих хидроелектрана гдје се издвајају знатна средства за субвенције које плаћају грађани РС, Брчко Дистрикта и ФБиХ.

Процјена је да се од субвенција заради 2/3 док од саме производње електричне енергије се оствари 1/3 зараде, што јасно говори да заправо народ на крају финансира приватне пројекте изградње хидроелектрана које не доприносе нити са 1% укупном енергетском билансу.

Што се тиче радних мјеста, за вријеме изградње се запошљавају радници грађевинских фирми блиских властодржцима док у току рада мале хидроелектране нема нових запослених јер је процес производње аутоматизован. Обично на двије-три мале хидроелектране је запослен један до два чувара, који повремено обилазе објекте.

На вашим почецима рада, били сте против великих хидроелектрана на Врбасу, док су се минихидроелектране чиниле као боље рјешење. Какво је сад стање на овој ријеци и шта су перспективе?

Велике хидроелектране су велико, а мале мало зло – рекло би се у нашем народу.

Тада нисмо били свјесни штета и посљедица које проузрокује градња малих хидроелектрана, али у посљедњих 10 година свједоци смо изградње десетака малих ХЕ, које су у потпуности уништиле ријечна корита и сав живот у њима и око њих.

Са друге стране, мале хидроелектране представљају брз начин богаћења појединаца блиским владајућим сртуктура и то наравно на штету свих грађанки и грађана.

Чини се да је ваш Центар приликом бављења минихидроелектранама са еколошког аспекта, наишао на посао којим би прије требале да се баве јавна правобранилаштва и НВО чија је област борба против корупције? О чему се ту ради?

Прије свега врло је споран начин додијеле концесија, истека рокова и продужавања рокова преко анекса на уговоре. Карикираћу. Некада је престиж био имати викендицу на мору или планини док је данас то имати своју хидроцентралу.

Инвестиција у МХЕ се показала врло исплативом за повлаштене који су инструисани властодршцима добили подстицаје, који им омогућавају да отплате инвестициона улагања кроз 7-10 година.

Наиме, мале хидроелектране добијају подстицај и остварују гарантовану откупну цијену коју плаћамо сви ми, преко накнаде за обновљиве изворе енергије на рачунима за електричну енергију. Фактички, ми финансирамо приватне пројекте.

Да ли су урађене, када и на којем узорку, студије распрострањености и бројности флоре и фауне у Српској, да би се знао степен угрожености одређених врста и могући правци њихове заштите?

Свеукупан одговор би био – врло скромна истраживања и напори. Но, све се ради и планира по основу планова и података од прије 30 и више година. Новија истраживања су ријетка а до података је јако тешко доћи.

Бојим се да овакве студије нису у интересу онима који на уштрб живог свијета и природних ресурса имају планове да се обогате или да то омогуће блискима. Понекад смо свједоци да риболовачка друштва калкулишу колико од инвеститора у ХЕ могу да добију у виду финансијске надокнаде али често и у млађи за порибљавање. Ово може бити изузетно штетно иако се на први поглед не чини тако, али није риједак случај да се порибљавање врши рибом која не припада датом екосистему, па као таква или се не може прилагодити или поједе све што је било ту, истискујући друге врсте.

Такође, знамо за примјере када се порибљава са престарјелом рибом из кавезног узгоја, па та риба нема ни могућност да се прилагоди новом екосистему што опет појединци у дослуху са организаторима свесрдно користе, те изловљавају ту рибу, која није у стању ни да побјегне. Наравно, риба која је навикла на човјека да јој баца храну, прићи ће обали и човјеку очекујући оброк, а не мрежу.

О могућностима и потреби заштите природе грађани се упознају када је вијест атрактивна, као у случају убијене медвједице у Бањој Луци, или у случају зелене површине на којој је изграђена зграда Гранд трејда, гдје је дошло до нежељене политизације. У оба случаја, прекасно. Шта ће, рецимо, бити са парком између Народног позоришта и Банског двора, гдје је предвиђена градња, те зашто је изостао једнак ниво протеста у случају изградње Делта ситија на државној земљи, која је до тада била зелена површина идеална за парк или зоолошки врт, те у чијој непосредној близини се налази парк за псе?

Дужи низ година се систематски дерогира архитектонска и просторно планерска струка, па је то кренуло уништавањем и приватизацијом Урбанистичког завода.

Није то свакако једини узрок, већ и саможивост инвеститора који желе да искористе најбоље и најатрактивније локације у граду.

Тешко па и скоро је немогуће пратити а камоли адекватно реаговати на све те случајеве али свакако би то требао бити посао истражних органа, тужилаштва и судова као што је то случај са Гранд трејдом.

Код нас се још увијек сматра готово неозбиљним укључивање еколошких тема у програме политичких партија, док су у другим земљама Европе тзв. "зелени" јак политички и наднационални блок. Да ли се наше странке могу рангирати по овом питању и да ли видите будућност на политичком тржишту за једну овакву партију?

Још увијек не постоји зрела зелена опција али скептичан сам и да би била успјешна јер се животна средина још увијек не налази на дневном реду за разлику од ратнохушкачких тема, националистичке и шовинистичке политике која одвлачи пажњу народа од стварних проблема са којима се суочавамо као друштво.

Онда када животна средина постане тренд, што се стидљиво већ може осјетити у појединим политичким програмима, тада ће политичарима бити пуна уста заштите животне средине и зелене економије. Ми смо на протеклим општим изборима у програмима одређених политичких партија препознали вриједности и циљеве које су преузели са наше интернет странице.

Било би нам јако драго да је то истински идеал али смо се увјерили да "еколошка питања” лијепо изгледају у предизборној кампањи, али да се на њих заборави након избора.16 КОМЕНТАРА

 1. Нема шта, дивни људи са добром намјером.

  Нажалост, Медна је прелила чашу, доказ да удружења могу указивати на проблеме, покушати спријечити пљачку и злочине над природним ресурсима, али не могу даље од тога добацити.

  Ја сам се у то увјерио кроз живот, са другим ентузијастима сам прије 30 година основао еколошко удружење, почело се добро радити, онда рат, па после рата добар рад, али држава не реагује, напротив.

  Ту смо направили грешку, умјесто да тада искористимо прилику и формирамо партију због тога што власт од двијехиљадитих и прије, константно подстиче пљачку и уништавање природних ресурса, ми смо наставили неравноправну борбу кроз еколошка удружења..

  Е то по угледу на зелене ЕУ, хумано, али неефикасно дјеловање прекинули оснивањем Еколошке партије РС-зелених прије 7-8 година,израдили јасан програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА и покренули одлучну борбу за очување природних ресурса и зелену економију.

  Нисмо се ми ништа примијенили, ми смо и даље еколози, чланови удружења, али и озбиљни људи организовану у зелену политичку организацију, честити људи који се одлично разумију у све сфере живота и рада.

  Данас су зелени поштовани, једина смо парламентарна партија на локалу у БиХ и једина политички неукаљана прича, идеја и идеологија.

  Нек ствари смо покренули, али праве промјене ће наступити тек кад јесенас постанемо парламентарна партија на републичком нивоу, односно, кад наши представници и коалициони партнери из будуће владе буду предлагали и усвајали законе, неке мијењали, а онда то све на терену проводили са локалним властима, уз асистенцију струке, еколошких удружења и других сродних удружења.

  Ништа то није непознато, то су урадили наши партнери зелени у ЕУ, можемо само да им позитивно завидимо на резултатима и условима живота грађана, све од како су прије 2-3 деценије, како која држава, ушли у парламенте и постали фактор одлучивања у борби за изградњу нормалног друштва.

  Значи, сад је дошао ред да и ми постанемо нормалан држава, да зелени јесенас уђу у НСРС.

  Управо због тог хуманог циља и ината због непоштовања честитих људи, добро би било да се појединци из еколошких удружења активирају у зеленим, управо због немоћи остваривања циља кроз рад еколошких удружења..

  Нарочито се то односи на јаки ЦЗЗС из Бања Луке, нема шансе да ми са својом авангардном причом и познатим активистима на листи, Бања Лука не добије посланика зелене партије.

  То никако не значи да престане рад удружења, напротив, тек ће после уласка зелених у парламент доћи до уважавања рада еколошких удружења.

  Тада ће сигурно да се организује чврст Савез еколошких удружења, савез који ће због свог циља морати добити статус „Савеза од посебног друштвеног значаја“, а сва еколошка удружења ће морати по Закону имати гарантовану финансијску и сваку другу логистичку подршку, како од владе, тако и локалне заједнице у којој дјелују.

 2. Нееее Ниџоооо ! Па јеси ти нормалан ? Овдје подржаваш ове људе који се боре против уништавања ресурса и њихове злоупотребе у приватне сврхе, а н другој страни са тим који врше те злоупотребе имаш уговор о програмској сарадњи ??? Јеси ли ти нека подвојена личност ???

 3. Дај змају немој моралисати живота ти,буди мало коректан и прагматичан, искусан си ти човјек,ево, радиш ти и још неки, исто што је радио Вукановић 2014 године?
  Сви хоћете да будете предсједници, да неком нешто покажете?

  Ја тебе цијеним, код нас си увијек добро дошао, као и Славко Жупљанин, ту сте ви своји на своме,само да својом причом докажете колико вриједите ви и наш програм, али само кроз коректно понашање према другим.

  Имате енергију, памет, што вам треба експеримент са нечим што унапријед нема никакву шансу?

  Никола ће бити и проћи,ја живим за дан да уведем зелене у НСРС,после тога могу хладно препустати партију некоме ко искрено припада идеји, ко ће са пријатељима и истомишљеницима у НСРС и влади наставити радити са енергијом какву сам ја имао.

  Да је тако, свједок си прије три године наше понуде Стевандићу да преузме Еколошку партију, тада је био некомпромитован посланик, да са њим постанемо парламетарна партија и да кроз његов рад и неспорну памет и реторику, наметнемо нашу идеју и програм.

  Штета, имао је шансу да постане позитивна историјска политичка личност, данас би ми били убједљиво трећа партија по снази у Српској, били би већ доказана АЛТЕРНАТИВА у пракси.
  За ове три године, многе ствари би биле постављене на своје мјесто, не би се наша понуда могла одбити ни код власти, ни код опозиције, а сви локални начелници би коначно имали искрене сараднике и велику помоћ за рјешавање рак ране сваке општине, еколошке инфраструктуре.

  Он би већ сад имао углед овдје, у регији и ЕУ, као ниједан наш политичар, можда би се тада ти, Жупљанин и други честити придружили нашој национално одговорној причи, причи која нуди конкретна рјешења и сарадњу, умјесто подјела и подвала.

  Ради како хоћеш, али запамти,џаба вам ових педесетак партија без будућности, неће опстати чак ни Стевандићева партија, као што није опстала ни Крсмановићева, све ће се то после ДЕБАКЛА НА ИЗБОРИМА слити у пар великих партија.

  Сјети се само како је Крсмановић уз нечију помоћ имао 40 одбора за пар мјесеци, нешто ме ова Стевандићева прича подсјећа на ту причу, зар не?

  Не разумијем те, паметан си човјек,зашто ти требају експерименти ако хоћеш озбиљно нешто да мијењаш и докажеш колико вриједиш?

  Једино да није сујета?

  Значи,или се ти и Славко удружујте у велике партије, па се борите изнутра за ваше циљеве, или дођите у нашу пријатељску породичну причу.

  Све ти добро знаш.

  Знаш ти добро да су неукаљани зелени са неизраубованом идеологијом и јасним програм ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА данас једина АЛТЕРНАТИВА.

  Знаш ти то добро, исто као што знаш да нам је боље са неким јаким на обострану корист направити једну добру причу за изборе, тиме са заједничким снагама бити незаобилазан фактор у будућој скупштини и влади, те почети радити за народ, све мијењајући кроз наш рад све остале посланике и партије, него због крађе и куповине гласова, те недостатка логистике стрепити да ли ћемо прећи цензус?

  Па баш су тако на почетку урадили зелени у многим земљама ЕУ, зар се није показало да је то био паметан потез, можемо само захваљујући њиховим авангардним и прагматичним зеленим, да тим земљама и тим народима позитивно завидимо, зар не?

  Поздрав

 4. Па шта?

  Има ли за њега ко да каже да је лош човјек, да је лопов, да је издајник……..?

  Нема,поштујем ја њега, поштујем му породицу, троје дјеце, витез је он, школован и још се усавршава, приватник, сад што је у најбољој намјери лутао?

  Данас му је вријеме да се скраси духом, тијелом и својим мудима у причи која ће надживјети и мене и тебе и њега, прво да свијест народа промијенимо док све не уредимо, после да то све брижно сачувамо и нашим младим оставимо?

  Нису Симо зелени ту на нас дијеле, него да народ због политичара не буде у завађи, те да се окупе најбољи, да Републику Српску ставимо на ноге за два четворогодишња циклуса.

  Треба нас ту Симо стотине у првом ешалону, од владе, и других институција, плус на локалу још три пута толико.

  Лако је тражити длаку у јајету, ако неко има ситних грешака у најбољој намјери, то треба опростити.

  Немамо ми људи као змај на бацање, напротив.

  1. Лазаревићу,

   не знам јесу ли други примјетили, али изгледа да сам ја једини угледни српски друштвено-политички радник којег ниси позвао у своју странку.

   Зашто?

 5. Сасвим довољно је од мене што те цијеним, али ти си имагинарни лик, са једне стране, са друге, можда имаш афериме које се не римују са чланством у зеленим?

  Једно је размишљати о сарадњи, сам нико не може, друго, имати људе у партији због којих нам неко може налијепити етикету, видиш како у јавности пролазе прелетачевић партије без идеологије, биће посла избора статистичка грешка, њих десетине заједно у збиру неће прећи цензус.

 6. Симо,

  видиш како зелени свима пружају наду, неко се радује реду и закону, неко здравој животној средини, неко заштити природних ресурса,неко развоју привреде и нормалном одгоју нације, а неко парадама у славу промјена????????

  1. У суштини си у праву, али мислим да Фурунџијина идеја да се организује парада поноса на Башчаршији није лоша.
   Мултикултурално и мултиетничко Сарајево би добило одличну прилику да поново покаже своје толерантно европско лице.

   С обзиром да ту популацију равноправно чине лезбејке, загонџије и фурунџије, а у БиХ све мора на три дијела, влахе ће у овом мандату у организационом одбору представљати представник фурумџија (имамо идеалног кандидата), а шокци и турци нека се договоре о расподјели преостала два мјеста, само без прегласавања, молим!

 7. На једну веома озбиљну тему распричали се црвени , жути и зелени али ни ријечи о тексту него само о ономе што њих мучи.

  Прича је озбиљна по више аспеката , почев од небулозног закона којим се легализује отимачина па све до „акумулатора“ капитала који нису свјесни шта их чека на крају приче. Можда ће се , на самом крају , највећи „акумулатор“ и извући али сви његови пратећи „акумулаторчићи“ ће (народски речено) попушити.

  И на крају , по свему судећи , .ебе се за ову причу и црвенима и жутима и зеленима али и разним повисоким међународним кадровима. Или , ти међународни кадрови , једноставно пуштају „акумулаторе“ да се испуцају па да е“U“ропски капиталисти покупе кајмак , на крају поменуте приче?

 8. Симо,

  не знам баш да сам нешто много људи звао да се придруже?

  Оним којим јесам, сваком је била иста прича, зелени као идеологија и идеја морају проћи, ко хоће може се придружити, једноставно је то, не смијемо ни по коју цијену, ову супер причу изгубити као држава , као што смо од рата, до данас, изгубили-профанисали идеју народњака због лопова,идеју љевичара због лопова, идеју………

  Значи, некад сам звао Дражена као активисту са Старчевице,могао је са нама тада бити најавангарднији стари омладинац у БЛ,нешто као овај мали из ПДП, само са авангардном подлогом, оно је добро, али је популизам, идеја зелених је пројекат.

  После сам звао Стевандића јуна 2015 године, када је могао толико учинити за идеју, да би ми данас стварно били трећа партија по снази, а њега би народ поштовао, умјесто што га данас гледају као нечовјека.

  Негдје у то доба сам се видио и са Личанином, поразговарали смо,није тада имао партију, ја сам му објаснио зашто као јак човјек треба прићи зеленим, није се десило, биће.

  Прошле године после пораза Жупљаниновог СПАСА на локалу, ступио сам са њим у контакт.
  Имали смо веома коректне разговоре телефоном, рекао сам му да нам он треба као човјек струке и искусан некомпромитован политичар,бар колико ја знам.

  Видим да је кренуо погрешним путем(не кажем због њихове приче), него због тога што је као магистар екологије, родољуб и човјек који има одличну причу у медијима, са нашом национално одговорном и авангардном причом, могао остварити све оно што неће имати никад шансе да оствари са својом партијом.

  Немогуће је данас успјети као мала партија ако немаш идеологију и неукаљану причу,поготово ако си партија састављена од бивших политичара.

  Изгледа да од удруживања, преласка Змаја и Славка у зелене, за сад нема ништа, мада још није касно, ја им то предлажем као човјек који зна шта ради, а они знају да је то у часној намјери, као што знају да знам шта радим.

  Е још сам са Драгомиром Јовичићем сјео на пиће у БЛ, негдје после избора 2014 године, разговарали смо, исто сам му понудио да се придружи.

  Ако не, пошто се видјело на изборима колико је јак, рекао сам му да искористи одмах вријеме док га цијене и придружи се неком јачем, јер нема теорије да му партија заживи.

  Паметан човјек, рече да је већ о томе разговарао са својим људима, не пређе нама, али се паметно придружи у ДНС.

  Ето, то данас, не полсе избора, управо треба да ураде Личанин и Жупљанин, да се придруже неком јаком, или да се придруже поштеним, национално одговорним и авангардним зеленим.

  Да уђу у причу у којој ће бити са пријатељима, причи у којој ће можи исказати све своје неспорне способности.

 9. РАСПУЋИНЕ,

  јеси ти прочитао моја прва два коментара?

  Прво, доказао сам да не јебе власт удружења грађана, знам ја то најбоље, зато сам објаснио зашто зелена партија, шта је њен циљ?

  Чак и ова доле прича је у контексту текста, јер сам у првом коментару позвао екологе из удружења, оне мало жешће да се придруже борби зелених, све остајући у удружењу, па и сам сам такав.

  Такође сам писао о циљевима зелених,(ОНИ СВАКАКО НИСУ ДА НАМ СЕ ДЕСИ ВИШЕ НИ ЈЕДНА МЕДНА, НИ ЈЕДАН УГАР, НИ ЈЕДНА ПРАЧА….), написао да се овој абавангардној и добро осмишљеној причи придруже људи попут Жупљанина и Личанина…

  Шта ту није из оквира теме?

  Управо супротно, само доказ да ће нам као МЕДНУ узети све руднике, све ријеке и сво пољопривредно земљиште, да ће то све за багателу политичке битанге, јер је увелико у току ПОСЛЕДЊА ПЉАЧКА НАРОДА.

  Наравно, да ће и успјети, ако такви као ти РАСПУЋИНЕ буду писали-спиновали против ЗЕЛЕНИХ, између осталог и на начин да ови коментари не иду у правцу ИСТИНЕ, односно необориве чињенице да то „коначно рјешење олоша“ ЈЕДИНО МОГУ СПРИЈЕЧИТИ ЗЕЛЕНИ КРОЗ ДОБИЈАЊЕ ПРИЛИКЕ ЈЕСЕНАС ОД НАРОДА ДА ТО У ПРАКСИ ДОКАЖУ.

 10. Зелени ће уласком у НСРС, одмах, у свакој општини ојачати, или не постоје, формирати еколошка удружења и обезбједити им несметано функционисање.

  Такође ћемо формирати јак савез еколошких удружења на нивоу Српске, те их прогласити их савезом од посебног друштвеног значаја, тако да ће се промијенити комплетна еколошка „крвна слика“ еколошких удружења, све у сврху подршке у свакој локалној заједници у провођења нашег прогарма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА..

  Наравно да неће друга сродна удружења бити заборављена, напротив, добиће сву могућу подршку за свој волонтерски рад, све да заједнички очистимо Српску и уредимо друштво у складу са временом у коме живимо.