Википедија најављује даљи раст и побољшања

У израелском граду Хаифи у току је свјетска конференција вики-сусрет на коме ће 600 учесника до 7. августа разговарати о будућности интернет енциклопедије "Википедија". "Википедија" данас постоји на 270 језика и садржи милион и 300 хиљада чланака. "Писање причињава задовољство, јер пишеш о ономе што те интересује. Писао сам о томе како кувају Ескими, шта […]

субота, 6 августа, 2011 / 06:21

У израелском граду Хаифи у току је свјетска конференција вики-сусрет на коме ће 600 учесника до 7. августа разговарати о будућности интернет енциклопедије "Википедија".

"Википедија" данас постоји на 270 језика и садржи милион и 300 хиљада чланака.

"Писање причињава задовољство, јер пишеш о ономе што те интересује. Писао сам о томе како кувају Ескими, шта се радо једе у Француској. Писао сам и о папама и глумцима – данас на хебрејском има 120 000 чланака, многе сам писао и ја", каже Дерор Леон, један од организатора вики-конференције, који је написао неколико хиљада прилога на хебрејском.

Један од покретача "Википедије" Џими Велс каже да ће и послије десет година википедија и даље расти, мада се мора водити рачуна и о старим одредницама јер застарјели лексикон никоме није од користи, а долазе и нови језици, наводећи свахили.

"То ће бити прва енциклопедија на свахилију. То ће имати огроман утицај на живот људи који говоре тим језиком, јер први пут добијају приступ знању других људи, то им отвара нове могућности", каже Велс.

Међутим, има критичара који сматрају да је бесмислено што се слијепо вјерује у оно што пише у "Википедији". Павел Рихтер, који је на челу њемачке "Википедије", каже да сваки прилог читају и провјеравају други добровољци – преноси "Дојче веле".

"`Википедија` је одскочна даска ка знању. Она би требало да се користи као полазна тачка када нешто желимо да сазнамо. Важно је да не буде посљедња. На то покушавамо и да укажемо тиме што наводимо изворе информације и одговарајућу литературу", рекао је он.

"Википедија" неће бити само већа, него и квалитетнија. И све остаје у оквирима пројекта на коме раде добровољци из цијелог свијета. Зашто "вики" – на хавајском, вики значи брзо, јер се од лексикона и очекује да брзо пружи потребну информацију.