03:13 Течни Антартик: Отопли ли планета три степена, ниво мора расте годишње пет центиметара глобално21:10 Брегзитовање у Ламаншу: Француска британском острву пријети искључењем струје, Британци шаљу морнарицу19:20 Макрон јавно одао почаст Наполеону, кад очекујемо да ће Нијемци Хитлеру?18:35 Ефбих остаје без гаса: Није због Лаврова већ Енергоинвеста11:47 Ненад Вуковић: Билдање Додикових политичких мишића, нема разговора са онима који говоре еРеС10:41 Петровић сазвао директоре јавних предузећа: Пораст броја запослених, нагомилани дугови, лоша контрола10:34 Вучић: Мијењали би само границе Србије - што не подијелите Авганистан, Сирију, Ирак?10:31 Израчунали смо дигитроном: Прије 153 године рођен Мика Алас10:22 Нема ту ништа сензационално: Ловци из Змијања љути на возача који је јурио медвједа колима10:09 Голићка и Ћосић о утопљавању Дејтонке и проглашењу парка природе Требевић

Викиликс: Овако се Хилари дописивала на тему Косова

Сајт Викиликс данас је поново шокирао свет у којем је објавио тајне депеше једног од кандидата за председника САД Хилари Клинтон које је размјењивала са америчким амбасадама, а у којима се помињу Србија, политичко стање у њој, као и независност Косова и Метохије. Хилари Клинтон се у својим електронским препискама са дипломатама из САД посебно […]

четвртак, 17 марта, 2016 / 21:39

Сајт Викиликс данас је поново шокирао свет у којем је објавио тајне депеше једног од кандидата за председника САД Хилари Клинтон које је размјењивала са америчким амбасадама, а у којима се помињу Србија, политичко стање у њој, као и независност Косова и Метохије.

Хилари Клинтон се у својим електронским препискама са дипломатама из САД посебно интересовала за ситуацију на Косову и Метохији, мада је у осталим порукама било ријчи и о политичкој ситуацији у Србији, њеним лидерима, па чак и како су осниване поједине политичке партије.

У једној од порука помиње се и договор у дијалогу између Београда и Приштине од 24. фебруара 2012. године.

“Поздрављамо постигнути споразум данас и имплементацију интегрисаног управљања на прелазима (ИБМ). Ови споразуми представљају велики корак напред. Они су важни не само за Србију и Косово, већ и за стабилност у региону и на тај начин за ЕУ.

Све државе чланице ЕУ су дали своју подршку резолуцији септембра 2010. године Генерална скупштина УН покретање дијалога између Београда и Приштине.

Циљ овог дијалога је да помогне објема странама оствари напредак на свом путу ка Европи. У том контексту, високи представник (тада Кетрин Ештон) изјавила је да “честита објема странама на ова два значајним споразума. Оба су даљи кораци на европском путу”.

Што се тиче Србије, ови споразуми о регионалној сарадњи и ИБМ су посебно добродошли имајуц́и у виду разматрања, у току наредне недеље, Савјета ЕУ а у вези са статусом кандидата за Србију.

Што се тиче Косова, то је важно јер чини Косово пуноправним учесником на регионалним скуповима и догађајима као и да ц́е му омогуц́ити даљи напредак ка уговорним односима са ЕУ.

Косово ц́е на тај начин пратити исти европски пут као и све друге у земљама Западног Балкана, у складу са својом европском перспективом. У том свјетлу, Комисија предлаже да се покрене студију изводљивости за Споразум о стабилизацији и придруживању између Косова и ЕУ”, написала је, између осталог, Клинтонова.

Хилари је, како је Викиликс објавио, а након усвајања постигнутих договора 2012. године само 4 дана после 28. фебруара послала поруку свим важнијим дипломатама који су “били у случају Дијалог Београда и Приштине” следеће садржине:

“Потребно је много ангажовања на више фронтова да се испуни овај приоритет. Хвала свима”, гласила је прва реченица поруке.

"Студија изводљивости за Косово је договорена, и уз малу промену језика ц́е добити једногласну подршку чланица ЕУ“, додала је она.

У следећим порукама које је пренио Викиликс Клинтонова је написала да је понуда Србије Албанцима са Косова која гласи “ВИШЕ ОД АУТОНОМИЈЕ, МАЊЕ ОД НЕЗАВИСНОСТИ” веома фер!

“Захтјев Србије биће заснован на чињеници да мир у региону не може бити постигнут ако једна страна “губи све, а друга добије све”. Београд ц́е такође инсистирати на заштити међународног права, а ако Српска резолуција буде усвојена од стране УН, процес признавања Косова ц́е коначно бити заустављен у потпуности”, наводи се у једној од порука.