Викиликс-Инглиш: Церићу, без употребе ријечи геноцид!

Бивши амбасадор САД у БиХ Чарлс Инглиш затражио је од поглавара Исламске заједнице у БиХ реиса Мустафе Церића да престане да користи ријеч геноцид. У депеши од 12. јануара 2009. године, коју је објавио интернет сајт Викиликс, наводи се да је реис Церић позван да ријеч геноцид не користи у свјетлу недавних антисемитских инцидената у […]

понедељак, 29 августа, 2011 / 10:11

Бивши амбасадор САД у БиХ Чарлс Инглиш затражио је од поглавара Исламске заједнице у БиХ реиса Мустафе Церића да престане да користи ријеч геноцид.

У депеши од 12. јануара 2009. године, коју је објавио интернет сајт Викиликс, наводи се да је реис Церић позван да ријеч геноцид не користи у свјетлу недавних антисемитских инцидената у БиХ, који су урађени због догађаја у Гази, пишу "Независне новине".

Амбасадор Инглиш је назвао реиса Церића 12. јануара да би протестовао против његовог означавања догађаја у Гази као питање геноцида.

Церић је током разговора избјегавао давати разлоге што користи термин геноцид, при том наводећи јак осјећај који су слике из тог дијела свијета оставиле на њега.

"Америчка Амбасада је разговарала с Јеврејском заједницом о њиховој забринутости због јавног мјења у БиХ и директно је потврдила наше сопствено незадовољство и противљење реисовој погрешној оцјени догађаја и означавањем га геноцидом", истиче се у депеши.

У депеши се наводи да је одговор Јеврејске заједнице у БиХ био одмјерен и коректан, а саопштења Исламске заједнице неодговорна.

"Високи званичник СДА и члан парламента Бакир Изетбеговић повезао је сцене из Газе с ратним сценама у Сарајаву, нагласивши да је вријеме за изношење истине и осуђивање лошег понашања Израела. Иако није директно прешао границу изједначавања Јевреја с нацистима или означавајући их носиоцима геноцида, он је индиректно упоредио акције Израелаца са Србима и додатно је подјарио етничко и религиозно неповјерење", закључује се у депеши коју је написао амбасадор Инглиш.