Викиликс и Гардијан у рату

Веб сајт "Викиликс" покренуо је правну акцију против британског листа "Гардијан", са којим је сарађивао у објављивању повјерљивих депеша америчке дипломатије, послије цурења 251 000 неедитованих докумената на интернет. "Викиликс" тврди да је за објављивање непрерађеног материјала одговоран "Гардијан", а лист одбацује оптужбе и објашњава да се догодило "пробијање" софтверске заштите. "Гардијанов новинар је, показујући […]

четвртак, 1 септембра, 2011 / 13:24

Веб сајт "Викиликс" покренуо је правну акцију против британског листа "Гардијан", са којим је сарађивао у објављивању повјерљивих депеша америчке дипломатије, послије цурења 251 000 неедитованих докумената на интернет.

"Викиликс" тврди да је за објављивање непрерађеног материјала одговоран "Гардијан", а лист одбацује оптужбе и објашњава да се догодило "пробијање" софтверске заштите.

"Гардијанов новинар је, показујући велики немара или злу намјеру, открио тајне шифре за Викиликсову непрерађену архиву повјерљивих докумената. Већ смо разговарали са Стејт департментом и покренули правну акцију", саопштио је сајт Џулијана Асанжа.

Депеше америчке дипломатије, које је наводно одао амерички војник Бредли Менинг, привлаче пажњу свјетских медија од децембра 2010. године, када је "Викиликс" почео сарадњу са неколико листова, укључујући "Гардијан" и "Њујорк тајмс".

Неедитована верзија депеша почела је да кружи интернетом, а "Викиликс" тврди да је у књизи двојице "Гардијанових" новинара, која је објављена у фебруару, откривена шифра за отварање тих фајлова, преноси Би-Би-Си.

"Гардијан" признаје да књига садржи шифру, али тврди да је она привременог карактера и да ће "истећи или бити обрисана у року од неколико часова".

"Није било примједби у вријеме када је књига објављена. Ако је неко у Викиликсу сматрао да ово нарушава безбједност, имао је седам мјесеци да уклони фајлове. Они то нису урадили, што јасно показује да проблем није изазвала Гардијанова књига", наводи се у саопштењу британског листа.

Амерички званичници изјавили су да би откривање садржаја докумената могло да има озбиљне посљедице по доушнике, активисте за заштиту људских права и остала лица чија су имена наведена у депешама.

"Једном када Викиликс дође у посјед тих докумената, он губи контролу, а информације цуре хтјели они то или не", изјавио је директор америчког Министарства одбране пуковник Дејвид Лапан.