Викиликс: Бин Ладен није бачен у море, већ пребачен у САД

Директори Стратфора, приватне америчке агенције за геополитичке анализе, сматрали су да вођа терористичке мреже Ал Каиде Осама бин Ладен није сахрањен у мору, већ да је његово тијело пренијето у САД, објавио је Викиликс а преносе амерички медији. Непосредно пошто је предсједник САД Барак Обама 2. маја објавио да је успијешно извршен напад на Бин […]

субота, 3 марта, 2012 / 23:38

Директори Стратфора, приватне америчке агенције за геополитичке анализе, сматрали су да вођа терористичке мреже Ал Каиде Осама бин Ладен није сахрањен у мору, већ да је његово тијело пренијето у САД, објавио је Викиликс а преносе амерички медији.

Непосредно пошто је предсједник САД Барак Обама 2. маја објавио да је успијешно извршен напад на Бин Ладеново утврђење у Пакистану, директор СтратФора Џорџ Фридман је, како се наводи, послао интерни мејл у коме каже: "Изгледа да смо узели тијело. Хвала богу".

Фред Бартон, потпредсједник Стратфора за обавјештајне послове је на то узвратио мејлом у којем је навео да "тијело иде према Доверу, авионом ЦИА, а затим у Војни инситуту за патологију у Бетезди", објавио је Викиликс, преноси сајт "Бизнис инсајдер."

Ово се разликује од званичне верзије да је Бин Ладеново тијело бачено у море са једног брода америчке морнарице.

Фридмен је основао Стратфор 1996.године. Аутор је бројних књига и текстова о националној безбједности, ратовима и обавјештајним пословима.

Бартон је бивши замјеник шефа одјељења за контратероризам у Стејт департменту, надлежан за Дипломатску безбједносну службу (ДШ).

ДШ помаже МИнистарству одбране у праћењу трагова и Форензичким анализама хард драјвова које је заплијенила америчка влада у оквиру криминалистичких истрага, наведено је на сајту "Бизнис инсајдера."

Викиликс је досада објавио 637 од око 5 милиона интерних мејлова Стратфора послатих између јула 2004. и децембра 2011. године које је прибавила хакерска група Анонимус.Оставите одговор