Вијести са ратишта: Руси тестирали Сармат, оборен украјински хеликоптер

За протекли дан на ратишту у бившој совјетској репиблици Украјини, карактеристично је да се много више ратовало у ваздуху, него на земљи. Те су употребом ракета високе прецизности испаљених из ваздуха нанесени удари по 12 војних објеката Оружаних снага Украјине.

четвртак, 21 априла, 2022 / 11:09

Као резултат тих удара МО РФ тврди да је 20.04.2022. године, уништено 150 војника, 5 ракетних система и осам оклопних возила, те један ПВО систем Оса-АКМ. Авијација ВКС РФ је у току јучерашњег дана гађала 73 војна објекта у украјини, док су ракетни системи базирани на земљи гађали четири објекта. Противваздушна одбрана руске војске је у близини насељеног мјеста Карови Јар оборила хеликоптер типа Ми-8, као и двије беспилотне летјелице. Такође и ракетним системом Смерч уништен је замаскирани украјински аеродром, са припадајућим складиштима муниције и војне опреме.

Најбитнија војна вијест јуче у планетарним оквирима је испаљење интерконтиненталног суперсоничног пројектила типа Сармат, који је са космодрома Плесецк у Архангелску прелетио половину планете и нанио удар у подручју војног полигона на полуострву Камчатка на далеком руском истоку. У питању је ракетни систем чија се бојева глава одваја на три веће или чак 20 мањих бојевих глава, које су способне да се самостално наводе на циљ. Свака од њих је способна да носи нуклеарну бојеву главу. Русија је још раније објавила да посједује ово оружје, а сада да са фазе провјере полако прелази у фазу распореда у јединице своје војске.

У суштини, поједностављено, то је озбиљно и међуконтинентално унапређење система какав је посједовао ракетни систем ОТР-23 познатог као ОКА, које је СССР 1990. године распоредио у земљама Варшавског пакта. Без обзира што су тада имале конвенционално пуњење бојевих глава, изазвале су дипломатски скандал на Западу, јер су још тада те бојеве главе биле готово необориве западним средствима ПВО.

Русија то сад користи као средство одвраћања од могућег укључења у сукоб од стране земаља НАТО, које за сада званично само дотурају оружје режиму у Кијеву.

Хуманитарни коридор који је отворен јуче у 14 часова, за излазак и предају окружених у металном комбинату Азовстаљ, није искористио нико од војника оданих режиму у Кијеву. Тек један мањи број цивила се успио извући и они су свједочили о нехуманом поступању припадника батаљона Азов према њима.

У овом тренутку је заиста битно нагласити да приликом моје посјете Маријупољу, стекао сам такво искуство, да у потпуности могу то да потврдим. Кретао сам се Авенијом металурга која је потпуно уништен дио града и људи који су остали ту, који живе по подрумима, рекли су ми да је Маријупољ разрушила украјинска војска, која је отварала намјерно артиљеријску ватру по цивилним објектима.

То је прича која се понавља гдје год да дођем. Такав приступ ратовању је нешто што је још само радила Ал Каида и Исламска држава у Ираку и Сирији, активно користећи цивилно становништво као живи штит, да би онда слике разарања користили као нешто што је кривица руске стране, односно Башара ал Асада. Нарицања која смо имали приликом заузимања града Алепо у Сирији, понављају се сада када је Маријупољ у питању, без да ико са Запада и помишља да упути хуманитарну помоћ тим унесрећиним људима. Под санкцијама САД нашло се још 29 физичких и 40 правних лица, док је Вимблдон на расистичким основама забранио учешће руским и бјелоруским тенисерима да се такмиче. У исто то вријеме објављено је да су цијене од 9-15. априла опале. Како оне основних животних намирница, тако и оне електронских уређаја. Тако су, рецимо, у овом периоду цијене мобилних телефона опале за 2,7 одсто; јавио је све ово наш Дани(ј)ел Симић, гостујући у Јутарњем програму РТРС.