Вијести из прошлости: СНСД открио још једног сарадника страних амбасада

Откриће се десило негдје почетком септембра 2011, а Викиликс депеше деликт лоцирају за 2008 годину.

субота, 26 јануара, 2013 / 06:04

Викиликс документ

"Крајем маја, Сребренка Голић, виши савјетник премијера РС-а Милорада Додика, одступила је са своје позиције шефа кабинета. Вратила је истовремено и чланску карту СНСД-а. Голић је била лојалан савјетник Додику и њена оставка је дошла као шок за посматраче и јавност у РС-у. Била је у блиском контакту са Одјелом Амбасаде у Бањој Луци", наводи се у поруци коју су америчке дипломате написале 20. јуна 2008. послије дугог разговора 23. маја 2008. са Сребренком Голић.

Депеша је први пут објављена 1. септембра ове године под насловом и представља риједак увид у стварне односе унутар Додиковог кабинета, пише Ослобођење.

"Имали смо дуги разговор са узрујаном Голићком, која је рекла да су главни разлози за њену оставку професионални. Постајала је све више фрустрирана са "хаосом у кабинету", и да је била искључена, маргинализирана и понижена. Голићева се пожалила због необразованих, некомпетентних савјетника које је недавно упослио Додик.

Додала је да је атмосфера у кабинету оптерећена "злом" и "интригом". Голић је додала да су Додикови кључни савјтници умијешани у несумњиву финансијску корупцију, али је била врло опрезна да не уплете самог Додика у било какав криминал. Објашњава да је она сама "чиста од било каквог криминала", али тврди да се већина Додикових савјетника лично обогатила далеко изнад својих званичних примања.

Рекла је да је одбила да потпише било какве незаконите документе које су јој подносили на потпис различити министри, те да је урадила све што је било у њеној моћи да онемогући приступ криминалаца и ратних злочинаца Додику.

Голићка је рекла да је често тражила од Додика да обрати више пажње на изненадно и необјашњиво богаћење својих савјетника, али да је Додик одбијао да је слуша или није бринуо због тога. Увијено је рекла да је због одбијања да судјелује у корупцији остала изван Додиковог круга.

Изразила је разочарење због оног што је описала као "повећани” српски национализам унутар СНСД-а и Владе РС.

Рекла је да "Додик није иста особа каква је био прије пет или чак три године", и да је дозволио да буде заведен од својих савјетника.

Окривила је требињског владику Григорија, међу осталим, за Додиков повећани национализам, описујући Григорија као "опасног лажова". Голић је говорила како оживљавање националистичке реторике и емоција међу Србима подсјећа на 1992.

У разговору са америчким дипломатама, Голићка се описивала као "Југословен" из мијешаног брака, говорећи да, као несрбин, све више осјећа да није добродошла у кабинету нити у партији.

Додала је да како су њен муж и син Срби осјећа Србе као свој народ и да дијели њихову судбину. Рекла је да је била наивна да толико вјерује СНСД-у, откако се придружила као седамнаести члан партије још 1996.

"Упркос оставци са позиције и из партије, очито је да она остаје лојална Додику, којег је једино критиковала што јој је лагао обећавајући да ће бити министар, али је није именовао током двије владе."

Голић је највише љутње показала због Гордана Милошевића, Додиковог вањско политичког савјетника. Описала га је као једног од младих, нових савјетника који су упослени јер говоре енглески, иако немају академске квалификације ("Милошевић има само средњошколско образовање", примијетио је писац депеше).

Голићка је рекла да је Милошевић позајмљивао новац за цигарете када је упослен као записничар, али да је недавно завршио из градњу велике нове куће и набавио нова кола.

Голићка је, такође, критиковала Додиковог кључног савјетника Славка Митровића, описујући га као опасну особу која има лош утицај на Додика.

Рекла је да Митровић, који се сам описује као неплаћени савјетник премијера, значајно доприноси Додиковом повећаном национализму и да је он припремио већину, ако не све, ватрене уводнике и колумне који се често појављују под Додиковим именом у медијима РСа.

Голић тврди да је Митровић био припадник једне парамилитарне јединице повезане са Радованом Караџићем током рата.

У коментару депеше коју је потписао амбасадорЕнглисх каже се да њене тврдње о корупцији у Додиковом кабинету подсјећају на сличне тврдње које све више круже међу локланим посматрачима и у новинама.

"Голићкина оставка и њене опсервације дају вјеродостојност тврдњама које смо чули и од других да је Додиков приступ политици промијењен и да он није прагматични, социјалдемократски политичар какав је био.

Другим ријечима, да је његова националистичка реторика више од саме реторике. То може би ти и због тога што је све више окружен тврдо линијашким и корумпираним савјетницима.

То може бити симбол ароганције и жеље за тоталном контролом, која је постала очита након надмоћне побједе његове партије на октобарским изборима 2006. године", пише у Енглисховој депеши о Додиковом кабинету.

Григорије принц-бискуп

Владика Григорије и његови промјенљиви односи са Додиком су описани у једној депеши која је послана из сарајевске амбасаде 4. аугуста 2009. године.

Владика Григорије је описан као "изнимно лукава особа са посебном способношћу да предвиди догађаје даље него већина политичких лидера у Босни". Предвиђа се да ће бити значајан амерички саговорник или у својој епархији или на вишој позицији у Београду још дуго времена, што сугерира и његов избор у Синод СПЦ-а.

Његове тенденције су далеко од демократских и инклузивних, што захтијева правилан и срдачан, али не претјерано пријатељски приступ.

Наглашава се да Григорије нема проблематичну ратну прошлост, као Качавенда, и да има шире погледе и везе, него Јефрем и други у православној хијерархији.

Посебно се анализира његов утицај на политику у РС, напади на новинаре и утицај на младе свештенике.

Повратак у садашњост

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да располаже информацијама да пристиже новац да би се спремило неко "прољеће", да се уклони он и Српској одузму све надлежности.

Одједном из СДС са Американцима сви проскијали. Направили смо нови шестосјед за народ, а они га користе да би се правили важни, каже Милорад Додик у интервјуу за Блиц.0 КОМЕНТАРА

 1. Мудар овај овај Biggy.“На муда окачио слово r“.
  Kako вјешто једно катастрофално сазнање о првим људима Републике жели замаскирати громадом од Вође. Људино, јесмо ратовали али смо и путовали даље од Дервенте. Требао си ћутати бар испод овог текста. Чак сам то и ја планирао. Али, баш ти ми живац извади. СРЕБРЕНКИ кабинет, СРЕБРЕНКИ „Службени Гласник“, Па и то мало. Дај јој и Министарство да нас она гради. Сестри Јасминки Српске поште па Поште српске. Ако вам кажем да сам помислио да им је Бабо у најмању руку, сам коридор пробио оптужићете ме да сам национал-шовиниста или „страни плаћеник за прољећње радове“. Нисам људи ни једно ни друго, ал што не иде НЕ ИДЕ! Ви плаћате руштеље Републике коју смо ми створили. Плаћате их великим парама. Парама овог народа и свих грађана РС.

 2. Све што сам ја хтео рећи је то да је у мору пљувачких информација које се пишу о Додику објављен овај текст који скоро да није такав.Има бољих и лошијих људи,проблем је што добри у овом систему тешко могу да успеју.

  Вама похвале за стварање Српске,ако не мислите да је творац Српске СДС.

 3. СДС је створио Радована, као једну стабилну политичку фигуру, а онда је Радован створио РС. То је факат. Хронолошки или како ко хоће.
  Да није РС створио „овај народ“ којег један усташа касиповић намаршка па не смију да писну??B-)B-)B-)
  Хехе..све се бојим да би такви створили ишта па и себи плату, а камоли РС!

 4. Кад се већ спомињу министри других националности,требало би напоменути да је број министара из реда других народа Уставни императив,а да је тај Устав опет део Дејтона,а да је тај Дејтон прихватио Радован…

  Најједноставније да и ти схватиш,Рамуше,да сад СДС преузме власт морао би имати „усташе“ у Влади.Живио.

 5. Mr Biggy

  Знам добро шта Дејтон каже и то апсолутно поштујем. Нисам ја прозвао Сребренку зато што је друге националности него зато што представља СИЛУ од Дејтона до данас.
  М’ршкала је борце са врата разних Кабинета. Наравно и борце других конфесија који су пуно заслужнији од ње и њене сестре па их нигдје нема. Она је својим додворавањем странцима сама наглашавала свој национални идентитет. Ваљда да би јој више вјеровали? Викиликс објавио – мене наљутило! И тебе је знам -али не очекујем да признаш.

 6. Углавном, тешко је раздвојити сараднике од чувара. Просто се не види јасна разлика. Миле друко СДС људе у БЛ, Голићева Митровића, Радмановић Шпирића, Радојичић Додика. А све чувари српске и носиоци стабилности.

  лијепо подсјећање ова вијест

Оставите одговор