Вијест од општег интереса: Готово је са лажирањем километраже

Уредба Европске уније из 2017. године о заштити од манипулације с бројачем километара се још не примјењује док истраживање Њемачког аутоклуба (АДАЦ) доказује да се километражом нових аутомобила и даље може лако манипулисати.

уторак, септембар 20, 2022 / 16:50

Међутим, два њемачка произвођача аутомобила сада тврде да имају рјешење.

Намјештање километраже је данас рутина и нуди се већ од 50 евра. Полиција претпоставља да је сваком трећем продатом половном аутомобилу у Њемачкој намјештена километража.

Преваранти повећавају вриједност у просјеку за 3000 евра по аутомобилу, варајући купце половних аутомобила или лизинг куће. Процијењена укупна штета у Њемачкој је око 6 милијарди евра годишње, наводи Ревија ХАК.

Уредба ЕУ 2017/1151 формално прописује да километража у аутомобилу мора да се систематски чува. Закон се од септембра 2017. примјењује на нове моделе возила, а од септембра 2018. на све нове аутомобиле.

Међутим, све до данас недостаје детаљна листа како би та заштита требало да изгледа и које неутрално тијело би требало да је провјерава. Резултат свега тога – варање се наставља али не на свим аутомобилима.

Приликом прегледавања релевантних сајтова с половним возилима, стручњаци АДАЦ-а су примијетили да се то више не односи на Ауди А3 (од 2020.) и Голф 8 (од краја 2019.).

Ови модели су боље заштићени од преваре с километражом од многих конкурената. Разлог су нови компјутерски чипови с ХСМ-ом (Хардвер Секјур Модул) који се користе за заштиту километраже.

Волксваген најављује и нове мјере за спречавање намјештања километара.Оставите одговор