Вијест дана: Додик обећавао у Требињу, а није споменуо аеродром

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је милионске инвестиције у Херцеговини, а међу најзначајнијим отварање ове године дијализног центра у требињској болници за које ће Влада издвојити један милион КМ. Додик је новинарима у Требињу рекао да ће Болница добити и ангио-салу, захваљујући донацији из Србије, тако да ће бити ријешено питање хемодијализе и створени […]

субота, 6 фебруара, 2016 / 16:14

Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је милионске инвестиције у Херцеговини, а међу најзначајнијим отварање ове године дијализног центра у требињској болници за које ће Влада издвојити један милион КМ.

Додик је новинарима у Требињу рекао да ће Болница добити и ангио-салу, захваљујући донацији из Србије, тако да ће бити ријешено питање хемодијализе и створени услови за ефикасније лијечење кардиоваскуларних болести.

Он је навео да ће приоритетан посао бити и пут Љубиње-Требиње, који је у тешком стању, те напоменуо да није за очекивати да ће бити завршено све, али да ће свакако бити један од проритета.

Додик каже да има планове и за стварање бољих услова у школи, истичући да је већ разговарао са представницима Владе Републике Српске и да ће у току ове године бити реконструисана топлотна фасада на Средњошколском центру у Требињу.

Према његовим ријечима, неће остати запостављени ни студентски и ученички домови на којима ће бити реконструисана фасада и обављени још неки неопходни радови, а биће обновљено доста школа у Херцеговини.

"Кабинет предсједника и Влада Републике Српске ове године подржаће и изградњу музеја икона на Црквини, који је пројектован и већ су обезбијеђена иницијална средства", истакао је Додик.

Он је навео да се наставља веома интензивно ангжаман у вези са пројектом ХЕ Дабар, који је вриједан 370 милиона КМ, те подсјетио да је било много проблема за такозване еколошке дозволе, а да је у току рјешавање тог питања.

"До сада само уложили 30 милиона КМ за прилазне путеве и објекте који су претпоставка за ову изградњу. Ових дана завршава се избор извођача за изградњу тунела од Невесиња до Дабра, укупне вриједности 115 милиона КМ, почиње изградња тог пројекта за који су укупан износ новца обезбиједили `Електропривреда` и Владе Републике Српске", нагласио је Додик.

Није запостављена ни текстилна идустрија у Херцеговини, и постоје планови за њен развој.

"Влада Републике Српске купила је `Новотекс` и жели да настави квалитетно упошљавање. Већ је видљиво да навала јефтине робе са Далеког истока може да утиче на одређена кретања, али на захтјев јавности и радника, ми смо одлучили да откупимо ово текстилно предузеће да бисмо преузели одговорност, а не само стекли власништво", рекао је Додик.

Он сматра да су створене све претпоставке да овај погон буде растерећен обавеза из прошлости.

"Ми ћемо додатно улагати, али не могу сада да прецизирам и колико", рекао је Додик и нагласио да ће Влада Републике Српске стати и иза пројекта "Никола Тесла", који је одличан и мора да успије.

Додик је подсјетио да је актуелна власт претходних година реализовала много пројеката на подручју Херцеговине, а да је најважнија тема комуникацијске затворености коју су наслиједили.

Он је напоменуо да је завршен пут према Херцег Новом, који није постојао, те да је пут који је значио потпуно затварање Херцеговине – Чемерно, сада завршен.

Додик је навео да је од посебног значаја дио пута од Тјентишта према Фочи и додао да се пројектује један сасвим нови пут који од Фоче, долином ријеке Сутјеске долази на Тјентиште и укључује се на ову комуникацију.

"Пут у будућности, прелиминарно кошта 20 милиона КМ и ми ћемо након пројектовања приступити фазној изградњи. На тај начин ћемо ријешити комплетно повезивање Херцеговине", рекао је Додик.

Додик је поменуо и пројекат који је изузетно важан за Херцеговину – Болницу у Невесињу за чији завршетак је, између осталог, новац издвојила и Влада Републике СрпскеОставите одговор