Дани(ј)ел Симић

Видра у Дашници

Ово је приповјест потакнута тзв. Пициним парком у Бањој Луци, а Дашница је, за оне који не знају, канал који протиче кроз Бијељину.

петак, 1 јуна, 2012 / 17:41

Мене и мог исписника из војске, конобари су испратили из паба, у којем су столице биле већ одавно наопачке на столовима. Није нам се ишло кући, па предложих да сједнемо крај некад запуштеног канала, који је сада људском руком направљена ријека, што дио воде из Дрине шаље у Саву.

Након извјесног времена, нешто се праћакну. На уједињено запрепаштење, схватили смо да је у питању видра! Пратили смо је уз обалу најмање пола сата. Покушавали фотографисати, а апарат никакав. Убијеђени да ће нам се сви смијати на причу да припадник истријебљене врсте мирно обитава у центру другог по величини града Српске.

И смијали су се. Бијели мишеви. Ружичасти слонови.

Тада сам помислио да напишем нешто са овим насловом, а који би се тицао могућности суживота дивљег свијета уз људску расу, уколико хуманоиди одрасту. Са све примјерима из Низоземске, Аустрије, Њемачке…

Одустах, из страха да ће неки леват помислити како би могао да добије нешто за видрину кожу, која већ одавно не вриједи, па ће је сачекати обноћ, кад крене у набавку рибе.

Ништа за мене, али глупо је да видра изгуби главу због мог писанија…

Пацови у Пицином парку

Данас сам морао и видру зовнути у помоћ, јер се таква врста беспотребног убиства вола за кило бетона, управо одвија у престоници Српске, која би требала да буде примјер остатку Републике. Паметњаковићи који воде урбанистичке послове у граду, готово све и једну зелену површину полако претварају у полигон грађевинске мафије. Ваљда градски оци тако виде Бању Луку као "град зеленила".

И, да се разумијемо, тај парк је изгубљен.

Изгубљен је још 2006. године, када је усвојен регулациони план. То показује да наш невладин сектор, који се бави овим дијелом друштвене стварности, није радио свој посао. Тако да то није тема.

Тема је што смо устали да га бранимо.

И ту да се разумијемо, не бранимо ми овдје Пицин парк. Он је покојни. Ми овдје нападамо глупост, недостатак духа, стила и памети у вођењу овог града; поготово у архитектонско-урбанистичком смислу.

Треба ојачати сектор који се бави заштитом природе, културноисторијског наслијеђа, борбом против корупције; на начин да се и домаће становништво укључи у финансирање истих, како би онда НВО радио за добробит тих људи.

Да имају буџете и локалну подршку, који им омогућавају прегледање документације, писање жалби и подношење тужби; а не пуко реаговање по систему: Зубару идем кад ме зуб заболи. Нажалост, сад је дошло вријеме за вађење. А то боли.

Ко је сљедећи под багером?

Треба се прегруписати и припремити за борбу која очигледно има присталице и потребу.

Већ сада треба мислити шта да радимо са парком између Народног позоришта РС и Банског двора, гдје је такође предвиђена зградурина. Па, ако и ту не може ништа законски да се уради, јер су браћа по конвертибилној марци већ то одрадила испод жита до неповрата; онда треба гледати каква ће та зграда бити, да не буде неки нови стаклени наставак соцреалистичког доживљаја града.

И гдје ће све још посјећи дрвеће и преорати траву?!

Ако овако наставимо, Бања Лука ће ускоро почети да личи на Котор или Дубровник. Мрежу уских улица претрпаних зградама, које за разлику од ова друга два града нијесу древне и у камену, већ новокомпоноване и ружичасте. Прикопчане на дотрајалу инфраструктуру, која не може да поднесе толики број возила и људи, који неће гдје имати да изведу дјецу да се прошетају.

А немамо ни море…

Падавичари, клошари, навијачи…

Првог дана, када нас је било стотињак, био сам одушевљен одзивом и саставом екипе. Они којима је добро у оваквом систему, нијесу били ни близу тако срећни. Потрчали су да кажу како се то окупљају "клошари који немају паметнија посла".

Ја сад кажем, да ко тада није облатио обућу у Пицином – тај је папак.

Кажем и да се у том парку скупила бањолучка интелектуално-креативно-активистичка елита. Онај град који одбацује такве људе и дисквалификује их као падавичаре, наркомане, пијанце, педере, навијаче, клошаре, џабалебароше… не само да ће бити јадан, тужан и без духа; већ и онима који су на власти – то може да се озбиљно обије о главу.

Господо иза затамљених стакала црних лимузина, та врста људи је опасна. Али само по вас. Остали дио грађанства их гледа са симпатијом. Они су духовити, они су повезани, они су млади, они су креативни. Група на Фејсбуку се приближава броју од 40.000 чланова, од којих свако има родбину и пријатеље са правом гласа. А многима је много лакше да изађу на изборе на које иначе не иду, него да по киши изађу у парк који је блатњав јер га ви нијесте уредили.

И оно што је најбитније: Тим људима у граду који ви водите није добро!

То их је све ујединило. Опањкаће вас код странаца којих се још увијек плашите, превагнуће на изборима за градоначелника на ону страну која буде обећала да неће довозити пилане и шљункаре на зелене површине.

Сада дјелују безопасно, нехомогено, готово смијешно. Свађају се између себе, не знају јасно отпилити опозиционе политичаре; али боље их је послушати и покушати да овај град личи на нешто што можете показати неком туристи; него да идете искључиво за парама којих и онако имате већ превише. Поготово у односу на ваше гласаче.

Њима већ два пута продајете причу о кружном току као великом цивилизацијском достигнућу, док ето та Бијељина, осим видре, има седам кружних токова, наспрам престоничких два.

Писао бих вам још, али сад журим да се придружим падавичарима. Ја сам један од тих видри, а нама кожа вриједи највише кад је на леђима…0 КОМЕНТАРА

 1. Да сви чланови ФБ групе дали по 1 КМ или да се можда „бањолучка интелектуално-креативно-активистичка елита“ дохватила мотике, па уредила тај „парк“…

  Али ето, пошто је „парк“ мртав, имам приједлог – сви ви којима смета „бетонизација“ можете мијењати стан у центру БЛ за кућу са двориштем (већим од Пициног) негдје гдје нема ни бетона, ни струје, ни воде… Па, уживајте у складу с природом.

  И да, елито, „не дамо“ се пише одвојено.

 2. Осим Симића и увијек истих ликова, који се појављују као у серији, ја не примјетих интелектуалце или неког из овог спота http://www.youtube.com/watch?v=fX_KZQKcuKU&feature=related . И првог дана и данас видјех само кошаркашицу Мушић и пријатељ ми рече да је видио рукометаша Унчанина. Гдје су јавне личности? Гдје су универзитетски професори?

  Пеђа, 01.06.2012. 18:41:57

  Уређење градских паркова је посао градских власти и комуналаца које они ангажују, а не „бањолучке интелектуално-креативно-активитистричке елите“.

  „сви ви којима смета „бетонизација“ можете мијењати стан у центру БЛ за кућу са двориштем (већим од Пициног) негдје гдје нема ни бетона, ни струје, ни воде… Па, уживајте у складу с природом.“

  Ја сам рођен у овом граду и добродошао ми је свако ко својим дјеловањем оплемењује и унапређује овај град, без обзира одакле долази. Паразити који одвлаче новац из мог града у свој завичај, који ми завлаче руку у џеп, наплаћују ми гријање које нисам имао, НИСУ ДОБРОДОШЛИ. И НЕЋУ СЕ ПОВУЋИ ПРЕД УЗУРПАТОРИМА. Најбоље да сељак засједне у фотељу и протјера ме из родног града! x-(x-(x-(x-(x-(

  МРШ!

 3. Газда Дане, златно ти је перо!

  drazen78bl, 01.06.2012. 19:25:25 [41423]

  Јест вала, досадили сте више, папеКИ једни ни пиво нећете да платите код Зоре (1.5КМ), а ни двогузу у Корту (2.80КМ) 😛

  Био сам и данас, не знам шта да напишем, драго ми је што људи долазе али ово је све јалово, они који дођу на лицима им се види да су потписали капитулацију. Креативности има, али епилог је… Бојим се да ће ово трајати неколико дана и да ће органи репресије почети да силу спроводе.

  Ови протести морају прерасти у свакодневне протестне шетње уз пиштаљке, удараљке, да се људи охрабре.

  И ево пар сличица са данашњег скупљања:

  http://i50.tinypic.com/14489py.jpg
  http://i47.tinypic.com/hvaz9k.jpg

  http://i50.tinypic.com/wrnl2f.jpg

  ПОзнајући креативност наших грађевинаца, Пицин парк постаће ово:
  http://i48.tinypic.com/2njd7uu.jpg

  :(:(:(

 4. Богами, кад узмем у обзир количине попијеног пива плус фактор мрака плус вас двојицу градских момака који вјероватно нисте никада видјели пацова како брзо и спретно плива у води плус ова фотографија на којој се ништа не види … ето ти видре.

  Буда,
  не дај да те обузме малодушност. Само гурај!

 5. nika, 01.06.2012. 22:17:59 [41440]

  „Буда,
  не дај да те обузме малодушност. Само гурај!“

  Видиш, вечерас сам размишљао да дам идеју „инвеститору“ (мислим човјеку који за Додика одрађује све ово)…нпр. да организује контра протест, оно уз роштиљ и пиво, можда печеног вола да Додик окрене, познат је по том, па да се бар наједемо и напијемо… Онај ко буде против нека га багер „прекопа“ 😛

  УП. буквалистима: ЂАСТ КИДИНГ B-)

 6. Ко хоће интелектуалце на протестима, мало је закаснио. Људи, то је као да се буните што је бетониран парк Петар Кочић… то је завршена прича, касните 6 година! То људи знају и зато их и нема. Зашто се нико није тада бунио, када се могло нешто мијењати? Зашто нико није покушао у тих 6 година да докаже да је тај парк заиста парк? зашто никада није била акција чишћења тог парка, реновирања тог парка? 6 година тај парк пропада и спадне на двије клупе без расвјете, хрпу смећа, флаша, шприца и кондома гдје дјеца не могу да се играју, гдје нормална омладина не може да сједи …и онда када дођу људи да ураде оно што је зацртано прије 6 година проговори Џони Штулић, као и много пута до сада са безвременским стиховима ,,забога, реците народу да се јавност буни!!!“ Нико се није бунио годинама, никог није брига, и онда одједном крене прича о томе и сви се сјете да би ту могао стварно да буде парк.
  Да не мислите како ми је драго што ће БЛ ускоро бити зелени град само због зелене ријеке, не! Јако ми је тешко, душа ме боли, али неће се ништа промијенити, јер је касно за пицин парк. Ова енергија, и ЛАТИНИЧНА кампања, боље да се усмјере на учување постојећег зеленила које се може спасити, на одржавање и уређење постојећих зелених површина. Да се не бетонира свака стазица на зеленим површинама коју опанак утаба! То се може урадити и сачувати, за ово је, НА ЖАЛОСТ, касно!

 7. Ako drzavi nije kasno da rusi nelegalno izadjene objekte, nije ni narodu kasno da se bori protiv necega sto tek treba da se gradi. Park je izgubljen onoliko koliko se narod demoralise! Sve dok se zgrada ne napravi nije kasno, jer rupa se zatrpa, trava posadi, drvece zasadi.

  I nista nije vjecno, pa ti taj famozni regulacioni plan. Kao sto su ga donijeli i park pretvorili u gradjevinsko zemljiste, isto tako mogu da ga poniste ili donesu novi i to zemljiste ponovo preformulisu u park.

  Narod mora da shvati, da regulacioni plan nije nista drugo nego odluka gradskih vlasti, vlasti koju je birao narod/gradjani. Ta vlast ima sada izbora da ili slusa narod ili da se skloni i prepusti mjesto onima koji slusaju!

  Radisic naravno moze da se buni i tuzi ali moze i narod da zahtjeva da se preispita njegov slucaj oko medicinske elektronike.

  A Pedji i kompaniji ako se ne svidja sto se gradjani bune moze slodno da sam poslusa svoj savjet. Ako mu se ne svidja neka se preseli u Kinu. Tamo se niko ne buni a i ima betona do mile volje. BTW, zrak u kineskim gradovima ce da mu prija odlicno.

 8. Грађани? Већина грађана има већих брига, а на овим протистима су, колико видим, углавном они којима је бити грађанин посао.

  Само не знам откуд ти да ми смета што се они буне? Напротив, мени је страшно забавно ово хипи плакање над хиљадугодишњим храстовима и сличним срањима.

 9. Peđa garant viri kroz prozor opštine na masu dole pa ga vrijeđa što ga ometamo na poslu dok slaže pasijans.

  Ja recimo imam posao, ali stignem i na proteste svaki put (efektivan rad sve sa motivacijom, a ne slaganje pasijansa i Farmvill od 8-16 h svaki dan). I baš volim hrastove.
  Samo ono što ti Peđa naslućuješ, tj da ovo nije protest samo za park, jer parka više nema, postaje stvarnost 😀 Napokon je neko pokazao nezadovoljstvo u ovoj sprdnji od države. Počelo je.
  A ti Peđa i svi drugi Peđeri možete samo da kuckate po forumima, jer je sijanje kukuruza po Bardači i uništavanje svega vrijednog u ovoj državi prošlost.

Оставите одговор