Видјели од Србије и ми: Протест на Приједорској петљи

Протест због цијена горива је ипак приређен. Није баш најјасније зашто у недељу кад је најмањи број возила, али то је већ до организатора.

недеља, јун 10, 2018 / 17:43

Чињеница је да је за сада већи број оних који у протесту учествују тиме што су блокирани, а мањи број оних који су блокирали.

Сличан покушај протеста заустављањем возила примјећен је и у улици Краља Петра 1. Карађорђевића у центру Бање Луке.

Иначе, ова улица је и иначе предвиђена да викендом буде затворена за саобраћај.41 КОМЕНТАРА

 1. Закон о акцизама доноси власт на нивоу БиХ.
  Није ми јасно против кога протествују ови из СДС-а и ПДП-а! Они су власт на нивоу БиХ.

 2. Синоћ сам рекао Мили да изађе на тв и каже да он нема ништа против да се цијене смање, али да он на то не може утицати јер он није власт на том нивоу.

 3. У принципу нисам против протеста, али ми није јасно коме је порука упућена.

  Као што рекох, одлуку о овом проблему може донијети БХ-ниво власти, а зна се ко је на том нивоу власт.

 4. Међутим, оно што ме највише брине је тајминг протеста.

  Закон о акцизама је донијет прије пола године, а ови се сад сјетише да протестују!?

  Изгледа да се иде на провокацију. Очито да су у СДС-у и ПДП-у схватили да ситуација око случаја Давида Драгичевића нема потенцијала за дизање народне побуне па су кренули овим путем.

  Ово је опасна ситуација.
  Опозиција је свјесна да без држања ових тензија не може ништа учинити на изборима, само је питање дана када ће нечији живци попустити, када ће неко преминути зато што није могао хитно до болнице, када ће нечија кућа нестати у пламену јер ватрогасци нису могли стић на вријеме.

  А кад се то деси, онда ће бити тешко контролисати ситуацију.

  Не заборавите да је “арапско прољеће“ почело на сличан начин, а данас имамо већ седмогодишњи рат у Сирији, хаос у Либији, рат и глад у Јемену…

  У памет се Срби…

 5. А оно што ме је посебно дирнуло и дојмило је да се коначно успјело у уједињењу.
  Имамо протесте у Бањој Луци, Тузли, Сарајеву, Источном Мостару.

  Једино ме забрињава што шкутори ћуте и не блокирају саобраћај.

  Мора да нешто знају…

 6. Прошли пут кад је СДС блокирао улице почео је рат.

  Све је исто, само је разлика у томе што су сада турци на њиховој страни.

 7. @ороз.ба

  „Za Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH glasali su poslanici SDA, SNSD-a, SBB-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

  Protiv zakona bili su članovi klubova poslanika DF-a, SDS-a, SDP-a, Nezavisnog bloka, nezavisni poslanik Đorđo Krčmar te poslanici BPS-a Zaim Backović i A-SDA Jasmin Emrić.“

  Ипак за акцизе нису гласале српске партије које су власт на бх нивоу, већ тамо опозициони СНСД. Овим спином показујете колико сте покварен човјек. Преварант.

 8. Мисли хорошчић.ба затрпавањем јавног простора скренути пажњу са суштине. Заборавио је написати да су протести истовремено у Српској и Србији. Као и она начелница општине Језеро, која плаћа цијеђену наранџу више но бензин. И то „0,2 дцл“? 🙂

  1. @хороз.ба

   Чини се ипак да је фурунџија на крају приче онај кога заступате лажима и подвалама на овом порталу. А ви у његовој фуруни.

 9. Моји коментари су били јасни.

  Питао сам зашто се одмах послије изгласавања закона није изашло на протесте него се чекало до сафа.

  Опозициона партија (у овом случају СНСД) има легитимно право да руши позицију. СДС и ПДП су требали послије прегласавања од стране коалиционих партнера СДА и ХДЗ напустити ту коалицију и поднијети оставке.

  С обзиром да то нису учинили и даље носе одговорност за све што је у надлежности тог нивоа власти, а то су свакако акцизе на гориво.

  Једино будаластом Фурунџији и амбици пада на памет да окривљује опзицију зато што у владајућој коалицији нема слоге.

  И будалама је јасно да опозиција нема пречег посла него да завађа владајуће.

 10. Није ти пало на памет да грађани протестују против Блајбуршко-акцизне коалиције ???

  1. Аха, граџани протестују!

   Па ја сам већ написао да сам дирнут вашим успјехом да коначно у Сарајеву и Бањој Луци имамо уједињене граџане у борби за јединство.

 11. Pozivam „experta za bezbjednost P.Ceranica da po hitnom postupku ispita tajno dogovaranje Stase Kosarca i Sefika Dzaferovica iz SDA o povecanju cijena akciza cime je direktno – kako kaze 1 komentataor iznad, ugrozio bezbjedonosnu situaciju u RS-u i najavio
  Ово је опасна ситуација.
  Takodje su i sljedece osobe sto direktno sto indirektno ucestvovale u kreiranju „arapskog proljeca u RS-u, pa ih Ceranic treba ispitati – vidi ispod
  Akcize na Parlamentu: Ko je glasao za, a ko protiv 0
  BY BIZNISINFO ON 05/04/2017 FINANSIJE
  Također “za” su glasali i poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miroslav Milovanović, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Staša Košarac i Nikola Špirić, .

 12. Па кад се СДА, СНСД и ХДЗ уједине у пљачкању, нормално да се грађани уједине у протествовању.

 13. Mozda nije naodmet saznati strukturu troskova cijene goriva i kako se ovaj bankrot budzet odrzava preko ovakvih nameta:

  Kako država pljačka građane?

  I dok svakodnevno građani protestvuju zbog visokih cijena goriva, malo ko zapravo zna koliko novca i za koju namjenu se izdvaja iz cijene koju za litar goriva platimo na benziskim stanicama. Kako nas država pljačka?

  Vijesti Republika Srpska

  Srijeda, 13.06.2018. | 16:19

  Legalizaciju pljačke preko goriva država je savršeno odradila. Pod velom akciza, naknada za puteve i poreza na dodatnu vrijednost, država preko jednog litra goriva za sebe uzme gotovo dupli iznos. U brojkama to izgleda ovako.
  Jedan litar dizela u rafineriji košta 1.013 KM. Na tu cijenu dodaje se 0.30 KM na ime akciza, zatim 0.25 KM na ime takse za autoputeve i dodatnih 0.15 KM za puteve. Dolazimo do cijene bez PDV-a koja za jedan litar dizela iznosi 1.713 KM. 0.29 feningi iznosi PDV i na kraju marža pumpe od 0.19 KM. Konačan zbir, tj. cijena za litar dizela iznosi 2.19 KM.

  Koliko se država ugradila u jedan litar dizela? Lako je izračunati.
  Početna cijena jednog litra je 1.013 KM, dok ga građani plate 2.190 KM. Po jednom litru država je zaradila čak 1.177 KM – više nego što zapravo košta litar dizela.

  Razlike u ulaznoj i izlaznoj cijeni benzina još su veće, pa tako svaki benzinac na ulicama BiH dodatno puni državnu kasu.

  Početna cijana litra benzina vjerovali ili ne, iznosi svega 0.970 KM. Slijde nameti. Akcize 0.350 KM, taksa na autoputeve 0.250 KM, taksa za puteve 0.150 KM, PDV 0.29, te marža pumpe 0.21 KM. Građani na kraju za litar benzina moraju izdvojiti 2.223 KM.

  Od početnih 0.97 feningi, država je nametnula cijenu od 2.22 KM za litar benzina i tako po svakom litru za budžet obezbijedila 1.250 KM.

  Sve ovo država je opravdala zakonima koje je sama nametnula građanima i time stvorila uslove za savršen harač. Uz sve to, vlasti i dalje tvrde da građani nisu oštećeni i da je gorivo u Republici Srpskoj najjeftinije u Evropi. Posebna su priča načini upravljanja novcem koji država zaradi na svakom litru goriva.

  Samo na naknadu za puteve i akcize koje su nedavno povećane pod izgovorom da će se taj novac koristiti za gradnju autoputeva odlazi 0.750 KM.

  Treba napomenuti da je od 2006. godine do kraja maja tekuće godine BiH prikupila 7.5 milijardi KM od akciza i nameta za puteve. Za taj novac moglo je da bude izgrađeno 460 km autoputeva. Ipak, vlastima je više odgovaralo da taj novac potroše u druge, građanima nepoznate svrhe, a da se za 200 km autoputeva koliko BiH trenutno posjeduje, zaduže za 2 milijarde KM uz decenije otplate i astronomske kamatne stope.

  1. Po jednom litru država je zaradila čak 1.177 KM – više nego što zapravo košta litar dizela

   Znaci pumpasi nisu nista zaradili? Sve drzava?

   Sjecate li se cijene barela od oko 160dolara? Nafta kod nas bila oko 2,4KM. Danas barel oko 70dolara. Razlika od tada sto drzava uzima su nove akcize.

   Prevelika je guzva u saobracaju postala u bl. Ja bih uveo jos minimum 0,3 KM po litri nameta.

   1. Komentar vam nije na mjestu.
    Meni gorivo nije skupo koliko god da bude,ali na visokoj cijeni goriva topi se profit.
    Realno u BiH nema mjesta za povećavanje cijena roba i usluga krajnjem kupcu.
    Zašto da trpi privreda i narod kada se pasiji sinovi nisu u stanju dogovoriti kako da podijele do sada prikupljeno.
    Kretenska politika zaslužuje ovaj narod na ulicama.
    Najjači mi je onaj lik danas kod FIS-a u BN učestvuje u blokadi sa švicarskim tablicama stari mercedes.
    Što bi rekao Rajko Vasić u izmišljenom intervjuu u tekstu ili komentaru nisam siguran Dražen 78bl :
    – treba narodu ugađati.
    Ova vlast nije napravila niti jednu reformu,samo su balansirali i ugađali.

 14. Прича ми синоћ пријатељ да је његов комшија повезао оца којег су изуједали осови и који је налетио на блокаду пута.

  Десило се много горе него што је преглед кола хитне помоћи.

  Већина људи који су били у колони су пропустила возило, али су се ту нашла тројица кретена која су нешто раније препријечила аута и отишла у непознатом правцу. Послије сат времрна су дошли, упалили ауто и отишли.

  Треба ли да напоменем да је свеједно што ти на путу стоји само једно ауто, ти не можеш проћи.

  Човјек је са оцем који је губио свијест чекао сат времена због три кретена, а што је још занимљивије, нико од осталих блокадера их није познавао.

  Размислите мало о томе…

  1. Прича ми синоћ пријатељ да је његов комшија повезао оца …
   Brata od tetke jetrvine snaje …

   Kud tebe nije zadržalo …

 15. Podnijeti prijavu protiv mup-a zato sto ne radi svoj posao (sigurnost, bezbjednost, uznemiravanje). Tolerisanje blokada saobracajnica od strane mup-a je protiv zakona.

 16. Ахахахахахаха, оца баш његовог пријатеља изуједали осови (ни стршљен ни пчеле, баш осови) и он баш возио оца у хитну помоћ преко барикада и чекао чак сат времена. Симо.ба прича бајке!

  https://youtu.be/nh5y_yt_Fj4

 17. Mozete Vi protestovati do sudnjeg dana :
  Dodik: Neće biti smanjenja akciza
  Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da se neće smanjivati akcize da bi pojeftinilo gorivo, jer se one namjenski troše za izgradnju auto-puteva i modernizaciju puteva.

  Cuj, Integral namjenski trosi novac za autoputeve,,,,,

 18. Једно је зауставити ауто и остати у њему да се може у случају потребе одмах склонити са пута, а сасвим друго је зауставити ауто и удаљити се од аута.

  То је тешко угрожавање јавног реда.

 19. Изгледа да једино глупом телалуку није јасно да је Станивуковић Додиков трројански коњ који одвлачи пажњу са случаја Давид Драгичевић.

  Данас о том случају мало ко прича, а сви се диве жртви Драшка Станивуковића.

 20. Ovo uopšte nije zanimljivo.
  Plagirati nik jednog odmjerenog komentatora kako bi se unosila zabuna u nekoga ko povremeno pročita nešto na frontalu.rs je majmunluk obični ko god da iza toga stoji.
  Kada su meni na frontalu ukrali identitet na kraju se ispostavilo da iza toga stoji SDS.
  Bilo bi dobro da reaguje administrator ili frontmen@frontal dok nije kasno ili ako dražen78bl kaže da nema ništa sa ukradenim nikom.
  Zagađenje na frontalu nije nam potrebno.

 21. Администратор има увид ко је ко, па нека објави ко је украо идентитет непостојећем лику из бајке Сими.ба!

  Зар Станивуковић није Радојичићева ударна песница за освету Жељки и Додику?
  Скоро га посјетио британски амбасадор, а и Радојичићу најближи људи су похађали неке политичке школе на острву, зар не?! Члан је EWB, чији је оснивач ратни дописник Би-Би-Сија и принудни управник на РТРС-у у име британског страховладара лорда Педија.

  1. I ti si dražene „čudovište“, „zvijerče“ proguglam ovaj E.. kad ono partner im univerzitet na kilu kod brčanske deponije + krug pljuvača i mrzitelja koji naše društvo razaraju sistematski zajedno sa mutavim.
   Ako je ovo ovako kako jeste,a nema razloga ignorissti napisano to znači da VLADAR više nije u šemi odnosno u „krugu povjerenja“.
   Zašto onda jebe čitavu Srpsku,neka ide kući ili kao Kim u NATO.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *