Видјели Mароканци да Тунижани протестују, па и они дигли транспарент

Хиљаде људи окупило се данас на улицама неколико градова Марока, тражећи више демократије и социјалне правде. Данашње демонстрације у Мароку биле су треће од почетка године, упркос томе што је краљ Мохамед шести недавно пустио на слободу политичке затворенике и обећао ће спровести озбиљне реформе у земљи. Демонстрације које организује Покрет младих су први пут […]

понедељак, 25 априла, 2011 / 11:37

Хиљаде људи окупило се данас на улицама неколико градова Марока, тражећи више демократије и социјалне правде.

Данашње демонстрације у Мароку биле су треће од почетка године, упркос томе што је краљ Мохамед шести недавно пустио на слободу политичке затворенике и обећао ће спровести озбиљне реформе у земљи.

Демонстрације које организује Покрет младих су први пут ове године организоване 20. фебруара, а после тога тачно мјесец дана касније, 20. марта.

У Казабланци се окупило готово 10.000 људи који су скандирали пароле међу којима су и „Тражимо више једнакости и мање корупције”, и „Не акумулацији капитала и моћи”.

„Овде сам зато што у Мароку желим више правде и исте шансе за све младе, посебно када је ријеч о запошљавању”, рекао је агенцији Франс прес један дипломирани студент економије.

Основи захтјеви демонстраната су ограничавање политичких моћи краља, борба против корупције и независно правосуђе.

У граду Мароку окупило се око 500, а у Тангеру око 2.000 демонстраната.

Краљ Мохамед је 9. марта најавио озбиљне политичке реформе. Он је тада, у једном од ријетких обраћања нацији путем телевизије, рекао да измјене устава треба, између осталог, да пренесу веће надлежности на регионе, унаприједе независност судова, обезбиједе да премијера поставља најјача странка у парламенту и оснаже политичка права жена.

Сутрадан је у Мароку формирана Комисија за реформу устава, што су подржале и САД и Европска унија.

Четири дана касније, краљ је пустио на слободу већи број политичких затвореника.

Упркос томе, Покрет младих је поново организовао демонстрације и најавио да ће наставити да врши притисак на власти у земљи. Припадници Покрета су оцијенили да је оно што је до тада краљ учинио недовољно и да је неопходно наставити са реформама.

Комисија за реформу устава требало би да заврши предлог промјена до 15. јуна, и да га предочи краљу 16. јуна.