ВИДЕОДРОМ (VIDEODROME)

Да човјек не повјерује, колико је техника напредовала од 1982. године. Баш зато, ово је прича о интернету прије интернета. У атмосфери видеа у ВХС и бета формату, телевизора са обртним потенциометрима и облим екранима, смијештају се бизарни документарци. Данас доступни сваком пролетеру са модемом. Главног лика, директора порно канала, заинтересује шоу Видеодром. Нешто слично […]

петак, 6 јануара, 2012 / 05:00

Да човјек не повјерује, колико је техника напредовала од 1982. године. Баш зато, ово је прича о интернету прије интернета.

У атмосфери видеа у ВХС и бета формату, телевизора са обртним потенциометрима и облим екранима, смијештају се бизарни документарци. Данас доступни сваком пролетеру са модемом.

Главног лика, директора порно канала, заинтересује шоу Видеодром. Нешто слично као продукција Ал-Каиде у Ираку, или терориста у Чеченији. Статичан снимак собе, у којој човјека муче до смрти.

Проблем са Видеодромом, је «што има филозофију, и то га чини опасним». Упозорава га стара дама, порно продуцент. Дајући му име Брајана Обливиона. Оснивача «Мисије катодне цијеви». Религиозне организације која уз топлу супу, бескућницима даје проповједи у тв-кабинама.

Затим прича одједном прераста, техничке и идеолошке домете данашњице. У бизарно пророштво Кроненберговог Егзистенса.

Уз видеокасете које дишу, растегљиве екране са инервацијом, пиштоље који урастају у руку; те трбусима који симулирају видео-рекордер. Урастање уређаја у живо биће, је подсвјесна фасцинација овог редитеља. И главно му обиљежје.

(Режија: Дејвид Кроненберг; Улоге: Џејмс Вудс, Соња Смитс, Дебора Хери)Оставите одговор