Видео Уједињене Српске: Хоће ли се заборавити Градачачки броото?

Сјећате ли се спота који је кроз уста дјеце која глуме одрасле, домаћим муслиманима пред попис 2013. године објашњавао ко су, којим језиком говоре и какве су вјере? Звучи немогуће, али врло сличан поетички и продукцијски ниво је достигнут и у Бањој Луци.

понедељак, 21 септембра, 2020 / 08:50

Наиме, рекламни партијски спот Уједињене Српске се састоји од поруке да непријатељи Српске и српског народа не дријемају, већ се хвале протјеривањем Срба и сијањем неслоге међу њима, а распознајемо их као Шиптара, Хрвата и Муслимана, преко три веома лоше интерпретирана нагласка.

Посебно би тешко, без националних координата у изреченом, били у стању да познате Арбанаса који прича српски. Више би вам дјеловао као помало ментално ретардиран човјек, на чију ретардацију не дјелује национално, већ продукцијско ја.

До које мјере то иде, најбоље говори што је нагласак који се може срести већ преко пута угоститељског објекта у којем је ово снимано, будући да се тамо налазе канцеларије Исламске заједнице – очигледно наснимљеног тонског записа, јер "глумац" није био у стању то да изведе.

И тако они диване, док не наиђе фигура налик на музички ентитет по имену Хорор Бишке, тресне шаком о сто и саопшти им да је Српска сад уједињена, на шта они безглаво побјегну из кафане, главињајући и обарајући шанк столицу у страху од сценарија из Родригезовог филма Од сумрака до свитања.

Конобар намигује косматом ујединитељу, а све крунише закуцавање партијског плаката на подлогу, на коју се очигледно ништа не може закуцати, нити то неко заиста покушава.

Сад, пошто не постоји суд који кажњава лошу глуму, те режију која је још више истиче, а посебно за баналне поруке од чије изведбе вас је мало срамота чак и ако се слажете, није баш најјасније шта је толико узбудило друштвеномрежне духове, барем у смислу некаквих националних стереотипа или нарушавања међунационалних односа? Посебно у Бањој Луци.

Боза против рекламе за пиво

Истини за вољу, оваква потка, ниво мисаоности и мобилизирајуће тачке, а посебно национални набој, саставни су дио скоро сваке рекламе за пиво из Хрватске. Сјетите се оне о "насељавању Хрвата" на морској обали.

У поређењу шта о Србима, као таквим, говоре и пишу Невладинићи и њихови матични медији у Ефбиху и Хрватској, реаговати на ово ван сасвим заслуженог спрдања је крајње лицемјерно. Господа и њихове љепше половине која шуте на такве појаве, или чак шовинистичке и агресивне пријетње српском народу "тракторским колонама" преносе и промовишу, требали би се устегнути од бацања првог камена.

То је толико очигледно примјењивање двоструких аршина, да је фраза о "чишћењу у свом дворишту" оправдање квалитетно као и спрдљиво као предметни спот.

Довољно је погледати чим у ТВ-Календару становништво свакодневно трује ХРТ већ три деценије, односно какве емисије и изјаве пуне мржње према српском народу производе и емитују ФТВ и ФТВ2 (БХТ). Не треба прелазити на телевизије неекономски финансиране из исламских земаља.

Одбијање да се види како тога на РТС и РТРС нема ни под разно, чини да је интерпретација спота као "позив на прогон несрпског становништва", најдаље колико се могло отићи у машти, усљед политичке нетрпељивости.

Што је баби мило, то јој се и снило

Нема ту говора о кампањи застрашивања "несрпског" становништва. Просто неко ко је у стању измонтирати тако баналан, лоше урађен и на крају крајева – комичан спот, па га онда још и емитовати на интернету без свијести да ће многи суграђани осјетити трансфер блама – уопште није при обраћању пажње на своју циљну групу, ни био свјестан како све њихови политички неистомишљеници могу интерпретирати ту поруку од 43 секунде. О њима вјероватно ни сада не размишљају.

Пошто је то кафана у власништву члана странке, у споту су такође играли чланови и симпатизери, а очигледно и остале ствари су урађене на том нивоу изведбе, њима је расплет у којем нечастиви на појаву густих српских бркова бјеже из њихове партијске кафане, врхунац маркетиншко-умјетничке досјетљивости. Такорећи – одлична фора.

Уједињена Српска је партија десне оријентације, која је своје име плагирала од Уједињене Русије Владимира Путина, а на гласачком тржишту успјешно преузела бирачко тијело СДС. На конто тога долази у позицију да некада моћном СДС не само парира, посебно у Бањој Луци, већ да буду далеко јача странка.

То ће све рећи, пошто су људи који хистеришу око овог спота углавном политички неуки, да постоји тржиште и да уз приближавајуће изборе у новембру 2020. године, Уједињена Српска иде на своју циљну групу.

Одјек ефбиховске лоптице на нашој половини стонотениског стола

Док СДС емитује поруке о "заборављању прошлости", не изјашњава се децидно да је против учлањења у НАТО, већ само оптужује СНСД и Додика да иде ка њему, сасвим избјегавајући националне теме на честим гостовањима по ефбиховским медијима, УС прави простачке спотове на нивоу естетике Војислава Шешеља. Може вам се то допадати или не, али то ради посао.

Уколико игноришете да из ефбиховских партија, не само из СДА, већ посебно из тзв. "љевичарских странака" (СДП, ДФ, Наша странка…) предњаче у тешком шовинизму и пријетњама српском народу, те да је развијена медијска атмосфера у којој некажњено можете износити фолклорну мржњу према Србима, морате бити свјесни да циљна група УС то помно прати и одобрава сваку супротну реакцију.

Дакле, УС не би сигурно правила овакве спотове, да им за то шлагворт отворено не дају они који већ ево готово годину дана причају о "великосрпском литијском мраку" у Црној Гори.

Приче о призивању ЦИК и кажњавању, могу само да долију уље на ватру националне нетрпељивости и докажу како се претјерано ревносно бавимо само испољавањем српског национализма, док је за рекламирање на интернету прије избора, ако ћемо тако тумачити спонзорисане објаве по друштвеним мрежама, нешто што треба да добију све странке, осим оних најнеспособнијих, које ће због тога бити кажњене на изборима.

У односу на то да политичке личности из Ефбиха редовно и недвосмислено пријете ратом, односно отворено тврде да ће уколико Српска изгласа независност на референдуму "то изазвати рат", овакав шрот-спот је дјечија, али баш дјечија брљотина. Ни Градачачки броото ту не може парирати.

Предизборна естрада, без институционалног рада

Уједињена Српска ради на терену и наступа изражено национално. Док је, рецимо, СНСД опрезно избјегавао да брзоплето честита чак и након званичних резултата да у Црној Гори опозиција има већину, па је то учинила доста, доста касније од свих; УС је правила бакљаде у Бањој Луци и на граничном прелазу Клобук, те слала страначки кадар на челу са предсједником Ненадом Стевандићем, да учествује у предизборно-литијским активностима.

У кампањи је примјећено да су из УС за ове изборе одустали од пауколиког логотипа који је био ван свих могућих стандарда, те се више базирају на мотиву орла (једна глава) који би, да УС не користи ћирилицу на плакатима, уз избор боја подсјећао искључиво на Сједињене Америчке Државе (US).

Но, ово је као и у случају СНСД чисто естрадно србовање, за предизборне сврхе, јер УС већ одавно није опозициона, већ странка у власти, која има неке од кључних полуга за изградњу и очување идентитетских постулата. Ово све је срамота за једну странку "обиљних људи", поготово у тренуцима када по Сарајеву свићу каменови са "мислима Алије Изетбеговића".

Странка чији кадар је министар просвјете и културе у Влади РС (Наталија Тривић), не ради ништа кроз установе да се ерозија српске духовности заустави, већ је у стању емитовати овај заиста у сваком погледу лош рекламни спот. Толико, дакле, о култури.

Не треба чудити онда, што по просвјетним и културним институцијама које финансира (а требало би и да контролише) Република Српска, мешетаре и роваре представници САД и ЕУ, односно носиоци политика које су сасвим супротне овоме како се УС представља бирачима у предметном споту.

На крају, свега овога, па ни овог текста, не би било да спот није катастрофално лош. Поћи од те чињенице у било каквом даљем коментарисању.