Виа Романа – Нови роман Вука Драшковића

Нови роман Вука Драшковића "Виа Романа" у издању Вечерњих новости, данас је представљен у Народном позоришту у Београду. – О књизи ће судити свако, а биће много више оних који ће јој судити, а неће је ни отворити. Андрић је рекао да је добар писац онај ко читаоца изненади пишући о добро познатим стварима. Био […]

уторак, 25 септембра, 2012 / 21:08

Нови роман Вука Драшковића "Виа Романа" у издању Вечерњих новости, данас је представљен у Народном позоришту у Београду.

– О књизи ће судити свако, а биће много више оних који ће јој судити, а неће је ни отворити. Андрић је рекао да је добар писац онај ко читаоца изненади пишући о добро познатим стварима. Био бих срећан ако бих бар мало изненадио читаоца књиге "Виа Романа" – рекао је Драшковић на промоцији.

Сиже романа чине исповијести двојице јањичара из истог села и исте куће, али вијековима удаљених, од којих један обожава султана Османа и служи му, а други "боготвори свог султана и царство звано Титова Југославија", наводи се у промотивном материјалу.

Такође се указује да главни јунак романа Дамијан Чавка кроз своју судбину описује четири вијека српских посртања, од 1602. године до данашњих дана.

Књижевна критичарка Љиљана Шоп рекла је да овај роман говори о најболнијим српским подјелама.

"Драшковић кроз роман успјешно провлачи идеју да се времена о којима приповиједа разликују по костимима и технологији, али не и у људским наравима, односима и психологији", рекла је Шоп, и оцијенила, да Драшковић "асоцира на Достојевског и Андрића".

Према њеним речима, "Драшковић је добар писац, јер је врстан приповиједач и изузетан зналац језика и сјајан стилиста".0 КОМЕНТАРА