Веза зимског грипа и нарколепсије?

Ко је боловао од грипа зими, чешће оболијева од болести спавања – установили су истраживачи при прегледу 900 кинеских нарколептичних пацијената. Статистика је јасна. Пет до седам мјесеци послије таласа грипа учестали су случајеви поремећаја спавања. Послије јаке епидемије грипа у зиму 2009/2010 порастао је број случајева нарколепсије (изненадног пада у сан) за три пута. […]

среда, 24 августа, 2011 / 09:38

Ко је боловао од грипа зими, чешће оболијева од болести спавања – установили су истраживачи при прегледу 900 кинеских нарколептичних пацијената.

Статистика је јасна. Пет до седам мјесеци послије таласа грипа учестали су случајеви поремећаја спавања. Послије јаке епидемије грипа у зиму 2009/2010 порастао је број случајева нарколепсије (изненадног пада у сан) за три пута.

"Наши резултати су снажан доказ да зимске инфекције са грипом А и /или стрептококама дјелују као изазивач нарколепсије" – наводе научници.

Нарколептични пацијенти пате преко дана од екстремне поспаности, поремећаја спавања и изненадних напада комплетне одузетости мишића. Према подацима истраживача, широм свијета око три милиона људи болује од ове болести.

Познато је да се ова болест најчешће јавља код пацијената са генетском предиспозицијом. Али, она избија тек када неки фактор из окружења нападне имуни систем, кажу истраживачи.

Вођа студије Емануел Мињо са Универзитета Стенфорд и његове колеге наводе и индиције за зимску прехладу као изазивача болести. Како тачно инфекција изазива аутоимуну болест и да ли има и других фактора који на њу утичу, мора бити тек истражено, кажу истраживачи.

Истовремено, нема индиција да је болест спавања повезана са вакцином против сезонског грипа – бар када је ријеч о вакцини која је кориштена у Кини, каже Емануел Мињо.

Само 5,6 одсто свих нарколептичних пацијената прије тога је вакцинисано против грипа. "Откриће да нема повезаности са вакцином је важно. Оно указује да се може повећати ризик од обољења, ако се из страха од нарколепсије људи не вакцинишу" – наводи Мињо.

Дискусија о вакцини против сезонског грипа развила се прошле године и била је у вези са епидемијом свињског грипа. Против те нове форме грипа у Европи је примјењена антивирусна вакцина "пандемрикс" – јавља "Дојче веле".

У Финској је послије примјене те вакцине девет пута више дјеце обољело од нарколепсије. Свјетска здравствена организација провела је истраживање и констатовала да та вакцина очито у комбинацији са још једним "непознатим фактором" изазива промјене, а тиме и болест. Посебно су сумњива била два састојка вакцине, тзв. ађуванти.