Вето на вето: Одбачене и руска и француска резолуција о Сирији

На сједници Савјета безбједности УН одбачене су двије ривалске резолуције о Сирији које су предложиле Русија и Француска.

недеља, октобар 9, 2016 / 10:33

На сједници Савјета безбједности УН одбачене су двије ривалске резолуције о Сирији које су предложиле Русија и Француска.

 Једанаест земаља чланица Савјета безбједности гласало је за резолуцију Француске, док су двије земље – Русија и Венецуела – гласале против, а двије су биле уздржане, и то Кина и Ангола, преноси АФП. Пошто Русија има право вета резолуција је одбачена.

Москва је по други пут употребила право вета да блокира акцију УН у циљу окончања петогодишњег рата у Сирији, који је однио 300.000 живота, констатује француска агенција.

Француски министар спољних послова Жан-Марк Еро позвао је, уочи почетка гласања, Савјет безбједности УН да предузме хитну акцију како би се Алеп спасао од уништења сиријском ваздушном кампањом уз подршку Русије.

"Данас је на коцки прије свега судбина Алепа и његових становника, али и више од тога – нада да ћемо напокон ставити тачку на сукоб чије катастрофалне посљедице плаћамо сви ми", истакао је Еро.

У поруци упућеној Русији, он је рекао да ће свака земља која се супротстави француској мери "дати сиријском предсједнику Башару ел-Асаду могућност да још више убија".

Француски предсједник Франсоа Оланд упозорио је раније земље чланице Савјета безбједности УН да не уложе вето на тај приједлог резолуције, за који се очекивало да ће га Русија блокирати.

"Земља која би ставила вето на ту резолуцију била би дискредитована у очима свијета. Била би одговорна за даља злодјела", рекао је Оланд.

Очекивало се да ће Русија употребити право вета и блокирати мјеру коју је предложила Француска и коју су подржале САД и Британија, а која позива и на обуставу свих војних летова над Алепом, наводи француска агенција.

Савјет безбједности УН је након француског приједлога прешао на друго гласање о тексту који је предложила Русија и који позива на примирје, али не помиње обустављање бомбардовања Алепа. Руска резолуција је добила четири гласа за, девет против и два уздржана.

Руски текст, у који је АФП у петак имао увид, "хитно позива на примјену прекида непријатељстава, прије свега у Алепу" и тражи од свих страна да омогуће достављање хуманитарне помоћи.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *