Ветерани служби безбједности бавили се „властима у БиХ“

Након одржаног јавног форума безбједности на тему: ,, Шта ће бити безбједносни приоритети нових власти у БиХ“ ? на скупу који су организовали Ветерани службе безбједности донесени су следећи закључци:

понедељак, децембар 24, 2018 / 21:53
 1.  Ветерани служби безбједности Републике Српске сматрају да је унутрашњим договором могуће постићи консензус око отварања процеса пацификације и демилитаризације БиХ,  док евроатланске интеграције БиХ због  геополитичких игара НАТО-а око активирања Акционог плана за чланство (МАП) у овом тренутку неби требале бити безбједносни приоритет нових власти.
 •  Ветерани служи безбједности  позивају представнике политичких партија, академске заједнице, невладиних организација и других заинтересованих субјеката да  у 2019. години у циљу дефинисања јавне политике организују више јавних савјетовања на којима би  се водила стручна расправа о потреби смањивања трошкова предвиђених за одбрану и безбједност, децентрализације полицијске структуре у БиХ, као и преиспитивања  политичких ставова НАТО савеза и међународних протектора који су прије 15 година ванправно уграђени у законе  који су усвојени у оквиру наметнуте реформе одбране и обавјештајне дјелатности у БиХ.
 •   Ветерани служби безбједности сматрају да је у циљу изградње унутрашњег суверенитета БиХ потребно  провести одговарајућа истраживања, израдити стручне анализе рада Министарства одбране, Оружаних снага , великог броја полицијских агенција и Обавјештајно безбједносне агенције БиХ како би се испитало да ли је у примјени закона и подзаконских прописа било нарушавања права било којег конститутивног народа.
 •  Ветерани служби безбједности указују на проблем незаконитог Правилника о унутрашњој организацији ОБА који не узима у обзир уставну структуру БиХ,  а који је након оснивања ове агенције донио генерални директор уз консултацију са замјеником генералног директора  и  одобрењем  Савјета министара БиХ.
 •   Ветерани служби безбједности сматрају да је парламентарна Комисија за надзор над радом ОБА због пасивног кориштења инструмената надзора  сведена на демократску фасаду  због чега су могуће злоупотребе  дискреционих овлаштења  које има генерални дирекотра ОБА који самостално одлучује о употреби административног, аналитичког и техничког директората, о чему најбоље говоре  бројне афере и пропусти које није могуће спријечити док се не донесе  Закона о парламентарном надзору у  Парламентарној скупштини БиХ.
 •  Ветерани служби безбједности указују на потребу прерасподјеле безбједносних агенција према националном кључу и именовање нове руководеће структуре на принципима професионалне компетентности и одговорности,  како би се прекинуо монопол представника једног народа да у више мандата буду на челу истих полицијских и безбједносних агенција.
 •  Ветерани служби безбједности очекују да изабрани и именовани представнци Републике Српске у заједничким институицјама БиХ, а посебно у сектору одбране и безбједности у оквиру уставних и законских надлежности проводе јавну  политику којом се  штите  национални  интереси српског народа и да не подлијежу притисцима који би били у функцији остваривања туђих геополитчких интереса, интереса политичких ментора који им омогућавају долазак или останак на функцијама.
 •  Ветерани служби безбједности очекују да агенције за провођење закона заједнички уз уважавање уставних надлежности на професионална начин буду ангажоване на рјешавању  глобалних безбједносних проблема ,  мигранске кризе, тероризма, организованог криминала, корупције идр.

                                                                            Удружење  ветерана служби безбједности4 КОМЕНТАРА

 1. Kakav je ovo clanak? U kom gradu se odrzan taj sastanak „veterana“? Ko je podnio uvodno izlaganje i predlozio dnevni red? Gdje su fotografije ucesnika sa tog skupa? Da li je to jedan od izvjestaja „SRNE“, ili „medjiskog javnog servisa – RTRS?

  1. …. Ветерани служби безбједности сматрају да је парламентарна Комисија за надзор над радом ОБА због пасивног кориштења инструмената надзора сведена на демократску фасаду због чега су могуће злоупотребе дискреционих овлаштења које има генерални дирекотра ОБА који самостално одлучује о употреби административног, аналитичког и техничког директората, о чему најбоље говоре бројне афере и пропусти које није могуће спријечити док се не донесе Закона о парламентарном надзору у Парламентарној скупштини БиХ…“

   Hајбоље je дa Hикoлa Шпирић самостално одлучује у имe Републике Српске у заједничким институицјама БиХ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *