Ветерани Гарде Пантери: Андан нас блати на суђењу Караџићу

Удружење ветерана "Гарда-Пантери" оцијенило је да покушај бившег полицијског званичника Драгомира Андана да својим свједочењем на суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу "облати" ову јединицу и њеног команданта Љубишу Савића-Маузера представља наставак "прљаве кампање на идеолошкој основи припадника удбашко-полицијске јединице". "Наглашавамо да је ова удбашко-полицијска јединица на захтјев Скупштине општине Бијељина, […]

недеља, 7 јула, 2013 / 12:23

Удружење ветерана "Гарда-Пантери" оцијенило је да покушај бившег полицијског званичника Драгомира Андана да својим свједочењем на суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу "облати" ову јединицу и њеног команданта Љубишу Савића-Маузера представља наставак "прљаве кампање на идеолошкој основи припадника удбашко-полицијске јединице".

"Наглашавамо да је ова удбашко-полицијска јединица на захтјев Скупштине општине Бијељина, због криминалних активности и репресалија над становништвом Семберије, убрзо након свог доласка повучена из Бијељине", наводи се у саопштењу овог бијељинског удружења поводом Андановог свједочења на суђењу Караџићу.

У саопштењу се подсјећа да је "Гарда-Пантери" прва бригада коју су основале званичне власти Републике Српске 2. маја 1992. године и која по оснивању Војске Републике Српске улази у њен састав, гдје је под командом Главног штаба извршавала најтеже и најодговорније борбене задатке у којима је погинуло више од стотину бораца ове бригаде, а више стотина је рањено, од којих су многи остали тешки ратни инвалиди.

"Прву бијељинску лаку пјешадијску бригаду `Гарда-Пантери` и многе њене припаднике одликовали су највиши органи власти Републике Српске Орденом Немањића, Орденом Карађорђеве звијезде другог реда, те другим високим одликовањима за највеће заслуге у отаибинском рату", истиче се у саопштењу.

Бивши званичник полиције БиХ и касније Републике Српске Драгомир Андан посвједочио је у Хашком трибуналу да је од августа 1992. године у Бијељини и Брчком био ангажован на елиминацији паравојних трупа, првенствено "Црвених беретки" у Брчком, "Пантера" Љубише Савића-Маузера у Бијељини и "Жутих оса" у Зворнику.

Свједочећи на суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хашком трибуналу, Андан је изјавио да је основни циљ припадника паравојних трупа била пљачка и да су жртве углавном били муслимани, али да су "у својој бестијалности за жртве узимали и Србе".

Свједок је потврдио да се, због нагомиланих проблема на подручју Семберије и Мајевице, два пута писмом обратио предсједнику Караџићу.