Веслачи Србије свјестки шампиони и рекордери

Српски четверац са кормиларом освојио је златну медаљу на Свjетском првенству за сениоре до 23 године у Амстердаму и оборио свjетски рекорд, временом 6:03,01 минута. Наша екипа у саставу Веселин Савић, Јован Јовановић, Игор Луцић, Лука Ђорђевић (кормилар Матеја Јошић) у финалу ове дисциплине била је боља од посада Њемачке (6:04,89), Француске (6:07,03), Новог Зеланда […]

субота, 23 јула, 2011 / 17:26

Српски четверац са кормиларом освојио је златну медаљу на Свjетском првенству за сениоре до 23 године у Амстердаму и оборио свjетски рекорд, временом 6:03,01 минута.

Наша екипа у саставу Веселин Савић, Јован Јовановић, Игор Луцић, Лука Ђорђевић (кормилар Матеја Јошић) у финалу ове дисциплине била је боља од посада Њемачке (6:04,89), Француске (6:07,03), Новог Зеланда (6:07,31), Велике Британије (6:11,16) и САД (6.14,44).

Ово је велики успех српског, али и смедеревског веслања, пошто су два члана посаде из ВК Смедерево – Веселин Савић и Јован Јовановић, изјавио је Танјугу тренер репрезентације Дејан Гуслов.

"Осећај је феноменалан. Какав би и могао да буде када смо постали светски прваци а уз то оборили светски рекорд. Финале је било као из уџбеника. За разлику од квалификација у финалу је наш четверац много боље стартовао. Немци, који су имали најбољи резултат из квалификација, су се вероватно прерачунали. Повукли су изгледа много више него што је требало па су већ око 500. метра почели да посустају. Ми смо појачали баш када је требало. Између 1.300-тог и 1.500-тог метра смо преломили трку па смо у последњих 500 метара ушли са већ сигурном залихом за финиш. Сам финиш је одрађен рутински и на крају смо више него заслужено дошли до злата и светског рекорда. Честитам момцима на феноменалној трци", изјавио је тренер репрезентације Александар Ивковић.

Свакако, међу најзаслужнијима за освајање медаље је Лука Ђорђевић, бивши свјетски јуниорски првак који је ове сезоне доказао да је у изванредној форми.

Са осмерцем Берклија је крајем маја освојио злато на Отвореном првенству Америке, а у истом чамцу тријумфовао је и недавно на чувеној интернационалној регати у Хенлију.

Попут четверца са кормиларом и Ивана Филиповић је имала бриљантан дан у Амстердаму. Наша репрезентативка је с временом 7:36.42 тријумфовала у првом полуфиналу женског скифа и тако се пласирала у финале свјетског првенства које је на програму у недељу, 24. јула, у 14,30 часова.

Ивана је од почетка трке заузела мјесто које је водило у финале. У последњих 500 метара наша репрезентативка је појачала ритам, прво је претекла чамац Азербејџана, а потом и чамац Естоније да би у узбудљим финишу успјела да кроз циљ прође као прва.

Четверац скул за лаке веслаче Дасти Ферчец, Тихомир Павловић, Немања Делић, Милош Милосављевић касније поподне весла у Ц финалу где ће му бити противници посада Норвешке и САД.