Венера има озонски омотач!

Научници су открили да Венера има танак озонски омотач, неколико стотина пута мање густине од Земљиног. Откриће, до којег се дошло уз помоћ свемирског брода "Венус експрес" Европске агенције за истраживање свемира, представљено је у журналу "Икар". Озонски омотачи до сада су били уочени само у атмосферама Земље и Марса. Ново откриће могло би да […]

субота, 8 октобра, 2011 / 11:01

Научници су открили да Венера има танак озонски омотач, неколико стотина пута мање густине од Земљиног.

Откриће, до којег се дошло уз помоћ свемирског брода "Венус експрес" Европске агенције за истраживање свемира, представљено је у журналу "Икар".

Озонски омотачи до сада су били уочени само у атмосферама Земље и Марса.

Ново откриће могло би да помогне астрономима да сузе потрагу за животом на другим планетама. Европски свемирски брод детектовао је озон када је кроз атмосферу Венере извршио осматрање звијезда.

Далеке звијезде биле су бљеђе него што се очекивало, зато што је озонски омотач апсорбовао дио ултраљубичасте свјетлости.

Вођа истраживања Френк Монтмесин, из атмосферског истраживачког центра у Француској, рекао је да се озонски омотач Венере налази на висини од 100 километара, што је три пута више у поређењу са омотачем на Земљи.

Озон се у атмосфери Венере формирао када је сунчева свјетлост разбила карбон диоксид на молекуле кисеоника. На Земљи озон упија већи дио штетног сунчевог зрачења, а настаје на сличан начин.

Неки астробилози сматрају да присуство кисеоника, карбона и озона у атмосфери указује на постојање живота на површини планете, али откриће на Венери негира ту претпоставку.

Научници сматрају да је присуство озона, ипак, добар траг за даље истраживање.Оставите одговор