Венецијанска комисија мисли позитивно о вјерском закону Дон Мила Ђуканезеа

Венецијанска комисија дала је позитивно мишљење о Закону о слободи вјероисповијести. Венецијанска комисија је у свом мишљењу поздравила, како је наведено, „истинске напоре црногорских власти“ да новим законом буде замијењен застарјели Закон о правном положају вјерских заједница из 1977.

петак, јун 21, 2019 / 17:02

У званичном документу наводи се да је Венецијанска комисија усвојила, на данашњој пленарној сједници у Венецији, позитивно мишљење на Приједлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, констатујући да предложени законски текст „доноси значајне позитивне промјене постојећег застарјелог законодавства“.

Венецијанска комисија је у свом мишљењу поздравила, како је наведено, „истинске напоре црногорских власти“ да новим законом буде замијењен застарјели Закон о правном положају вјерских заједница из 1977.

Венецијанска комисија, такође, оцјењује позитивним опредјељење да предложеним законом буде гарантована не само слобода вјероисповијести, већ и слобода нерелигијских увјерења, поздрављајући либералан приступ у одредбама којима се прописује процедура регистрације вјерских заједница, поштује њихова аутономија и гарантују права на вјерску поуку и оснивање вјерских школа.

У Мишљењу се поздравља и законско рјешење по којем регистрација вјерских заједница није прописана као обавезна.

„Приступ који је заузет у Приједлогу закона и који су власти заузеле је добродошао. Поред тога, Венецијанска комисија наглашава да добровољни карактер регистрације не значи да вјерске заједнице могу дјеловати изван правног система. У модерним демократијама, уставна ограничења овлашћења државе над вјерским заједницама не могу се сматрати препреком за потврђивање ауторитета демократске државе. Вјерске заједнице се не налазе изнад или изван националног правног поретка: оне имају своје мјесто – иако посебно, гарантовано и заштићено посебним темељним правима – у оквиру тог поретка, наводи се у документу.

Коментаришући питање имовине вјерских заједница, Венецијанска комисија наглашава:

„Што се тиче важног питања имовине вјерских заједница, Венецијанска комисија разумије забринутост црногорских власти у погледу увођења правне сигурности и рјешавања питања могуће незаконите/злоупотребом извршене регистрације на име вјерских заједница током 1990-их година низа вјерских објеката који могу бити дио културне баштине Црне Горе. Тим прије зато што држава, према члану 78. Устава, има дужност да штити природну и културну баштину земље. Венецијанска комисија поздравља у том погледу то што се рјешења предложена у овом Приједлогу закона ослањају на дугогодишње правне принципе црногорског правног поретка и не заснивају се на ад хоц правилима, специфичним за ову ситуацију.“

Венецијанска комисија је овим мишљењем подржала кључно опредјељење Владе да предложеним законом сваком грађанину Црне Горе буде гарантована слобода да, по сопственој савијести, буде или не буде вјерник било које вјероисповијести, афирмишући право државе да заштити имовину и културно благо које припада свим грађанима и да обезбиједи да закони Црне Горе једнако важе за све, на читавој територији наше државе.

Делегација Владе Црне Горе која је учествовала у раду пленарне сједнице Венецијанске комисије, коју је предводио министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка, изразила је захвалност Венецијанској комисији на датом стручном мишљењу, саопштивши да ће сугестије и препоруке за даље унапређење и прецизирање одређених законских одредби бити пажљиво размотрене и инкорпориране у финални текст Приједлога закона који ће бити упућен Скупштини на разматрање и усвајање.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *