Вен Ђиабао: Стабилна Европа је у интересу Кине

Стабилна Европа је у интересу Кине, оцијенио је кинески премијер Вен Ђиабао после посјете њемачке канцеларке Ангеле Меркел Пекингу. „Прије свега прво тржиште за наш извоз је Европа”, рекао је Вен данас у Гуангџуу на југу земље и додао да је Европа главни извор технологије за Кину. „Помоћи стабилизацији европског тржишта ће заправо помоћи и […]

понедељак, 6 фебруара, 2012 / 08:22

Стабилна Европа је у интересу Кине, оцијенио је кинески премијер Вен Ђиабао после посјете њемачке канцеларке Ангеле Меркел Пекингу.

„Прије свега прво тржиште за наш извоз је Европа”, рекао је Вен данас у Гуангџуу на југу земље и додао да је Европа главни извор технологије за Кину.

„Помоћи стабилизацији европског тржишта ће заправо помоћи и нама самима. Треба да стабилизујемо политике увоза и извоза”, додао је Вен.

Током посјете Ангеле Меркел Вен је већ истакао да је битно за Европу да ријеши кризу дуга и нагласио да Пекинг намјерава да појача учешће у европском фонду за помоћ.

Вен је рекао да Кина покушава да посредством Међународног монетарног фонда учествује у рјешавању проблема европског дуга кроз Европски фонд за финансијску стабилност, успостављен за помоћ земљама у тешкоћама, и Европски механизам за стабилност који ће га наслиједити и који треба да буде основан у јулу.