Велимировић: Очекујемо максималне казне за "Олују"

БАЊА ЛУКА – Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић сматра да ће Хашки трибунал хрватским генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку изрећи максималне осуђујуће пресуде за ратне злочине почињене над Србима у Крајини током и након акције "Олуја" 1995. године. "Велика је штета што Хашки трибунал није процесуирао Готовину за […]

понедељак, 11 априла, 2011 / 21:14

БАЊА ЛУКА – Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић сматра да ће Хашки трибунал хрватским генералима Анти Готовини, Младену Маркачу и Ивану Чермаку изрећи максималне осуђујуће пресуде за ратне злочине почињене над Србима у Крајини током и након акције "Олуја" 1995. године.

"Велика је штета што Хашки трибунал није процесуирао Готовину за ратна догађања у западнокрајишким општинама у љето и јесен 1995. године, али то не ослобађа домаће правосуђе да се позабави Готовином без обзира на то да ли ће он бити осуђен у Трибуналу или не", рекао је Велимировић новинарима у Бањалуци.

Хашки трибунал изрећи ће 15. априла пресуду хрватским генералима Анти Готовини, Ивану Чермаку и Младену Маркачу. Суђење хрватским генералима завршено је 1. септембра прошле године.

Хашко тужилаштво тражило је од судског вијећа да тројица генерала буду проглашена кривима за злочине почињене током и након "Олује" и да Готовина буде осуђен на 27 година затвора, Маркач на 23 и Чермак на 17 година затвора.

Готовина је у притвору од децембра 2005. године када је ухапшен на територији Шпаније, а Чермак и Маркач добровољно су се предали Хашком трибуналу у марту 2004. године.