Велике банке гомилају залихе сребра и очекују раст цијена

Америчка банка ЏП Морган Чејс, међу највећима на свијету, препозната и као један од симбола инвестирања са Менхетна и Вол Стрита, закључно са првом половином 2020. године прикупила је највећу количину сребра у приватном власништву – читавих 600 милиона унци.

четвртак, 17 децембра, 2020 / 21:55

Са актуелном цијеном овог племенитог метала од 24,58 долара по унци, та залиха тренутно вриједи 14,75 милијарди долара, а велике су шансе да ће већ у првим месецима наредне године премашити вриједност од 20 милијарди долара.

Крајем септембра ЏП Морган Чејс се судски нагодила по тужби једног менаџера хеџ фонда и два позната трејдера племенитим металима да је манипулисала цијенама фјучерса везаним за цене сребра, због чега су оштећени изгубили, по сопственој процјени, приближно 30 милиона долара. Износ нагодбе није објављен у јавности, пише амерички ЦНБЦ, међутим само двије недјеље касније ЈП Морган Цхасе суочила се са новим сличним оптужбама.

Америчка влада почела је да истражује овај конкретан сегмент пословања чувене банке, с тим да ће сада групација са Менхетна морати добрано да одријеши кесу и плати казну у износу од 920 милиона долара државној администрацији САД.

Притом, ЏП Морган Чејс није јединствена по оваквом понашању, него је једноставно највећа, па самим тим под сталном лупом регулатора и конкуренције на тржишту племенитих метала и фјучерса који се за њих везују.

У трку за "сребрним профитом" недавно се укључила и лондонска банкарска група Стандард Чартерд, чија подружница из Индије "покушава да откупи сваку сребрну полугу која се појави у понуди", пише портал ФXстрит.

Шта је узрок оваквог понашања богатих банака?

Аналитичари њемачке Комерзбанк предвиђају да ће цијена сребра у неком тренутку током 2021. године порасти за макар 30 процената, са потенцијалом да обим трговине овог племенитог метала достигне историјске рекорде.

Њихова обимна анализа прогнозира просечну цијену од око 26,5 долара по унци, али и раст преко 30 долара до четвртог квартала догодине. Раст цијена сребра изражен у процентима биће већи од успона вриједности злата.

Поново ће бити повећана индустријска потражња, након смиривања глобалне ситуације узроковане пандемијом, а с друге стране сребро, баш као и злато, традиционално достиже веће цијене по завршетку календарских инвестиционих циклуса, који се такође очекују у следећих 12 мјесеци.

Поред тога, новоизабрани амерички предсједник Џо Бајден завјетовао се да ће током четворогодишњег мандата помоћи изградњу око 500 милиона соларних панела широм САД, а сребро је метална компонента која игра важну улогу у њиховој производњи.