14:14 Пале, Мркоњић, Бања Лука: МУП РС подносио пријаве о кривичном дјелу "непоступање по здравственим прописима за вријеме епидемије"14:06 Бијељина добила новог прволигаша, Мићо части са 5.000 КМ13:41 Паралелна стварност и у ваше име: Џаферовић пише предсједнику Азербејџана и криви Јермене13:13 Јавио се спонзор: Ердоган каже да је вријеме за окончање јерменске окупације13:07 Њујорк Тајмс напада Трампа да није платио порез 10 година, он каже да су фејкњузери13:03 Министарство одбране Азербејџана пријети Јерменији "одговарајућом акцијом одмазде"12:53 Непрактичност азбукоубиства: Б или В?12:43 Дарко Ристов Ђого: Још двије цртице о Српству, небесима, етносу, етосу и Црној Гори12:35 Гради се нови мост у Рачи: Михајловићка и Поповић једини поменули Српску12:19 Коначно неко: Милош Ковић поднио пријаву против Николе Самарџића због одобравања геноцида над Србима

Велика Британија: Вријеме је да се ради на социјалним проблемима

Британија мора да се позабави са дубоко укоријењеним социјалним проблемима након немира и пљачкања у енглеским градовима протекле седмице, рекао је данас министар финансија Џорџ Озборн. "Постоје заједнице које је остатак земље једноставно заборавио. Постоје заједнице које су одсјечене од економских токова у остатку земље", рекао је Озборн за Би-Би-Си. Озборн је истакао да влада […]

субота, 13 августа, 2011 / 18:48

Британија мора да се позабави са дубоко укоријењеним социјалним проблемима након немира и пљачкања у енглеским градовима протекле седмице, рекао је данас министар финансија Џорџ Озборн.

"Постоје заједнице које је остатак земље једноставно заборавио. Постоје заједнице које су одсјечене од економских токова у остатку земље", рекао је Озборн за Би-Би-Си.

Озборн је истакао да влада намјерава да проведе мјере смањења броја полицијских снага, док градоначелник Лондона Борис Џонсон, члан конзервативаца, сматра да су немири умањили аргументе за такве резове.

Британски министар финансија наводи да се лекције морају научити, али да одговор не може бити повећање потрошње. "Морамо се позабавити дубокоукоријењеним социјалним проблемом", рекао је он.

Премијер Дејвид Камерон је позвао америчког стручњака за улични криминал Вилијема Бретона да савјетује владу како да се избори са проблемом.

Бретон, који је заслужан за зауздавање уличног криминала као шеф полиције у Њујорку, Лос Анђелесу и Бостону, у петак је изјавио за Ројтерс да ће се његови савјети заснивати на искуству у борби против банди.

"Не можете се хапшењима ријешити проблема. Хапшење је свакако адекватно за најнасилније, непоправљиве, али многе друге ствари могу се ријешити на друге начине. Ово, у ствари, није проблем само полиције, него проблем друштва", рекао је Бретон данас за америчку телевизију Еј-Би-Си.

Анкета коју је Комрес, водећа агенција за истраживање тржишта, урадила за новине "Индепендент" показала је да 54 одсто Британаца сматра да Камерон није успио обезбиједити вођство довољно брзо да би се контролисали немири, док је анкета Ај-си-ема за "Гардијан" показала да само 30 одсто испитаника сматра да је премијер правилно одговорио на немире, док 44 одсто мисли супротно.

Неки од изгредника су једна ћерка милионера, хуманитарни радник и студент журналистике, али већина њих су незапослени младићи.

Размјере и суровост немира, не само у центрима градова, него и у предграђима насељеним средњом класом, изазвали су дебату опречно различитих мишљења, у којој већина људи каже да је полиција требала бити строжија. Оставите одговор