Веихерт: Пуно посла за БиХ економију

Политичари у БиХ треба да се одлуче коју привредну грану треба јачати, како би се унаприједила привреда, рекао је данас у Сарајеву посланик у парламенту Саксоније Михаел Веихерт. Веихерт је на семинару "Економска и правна питања у контексту ЕУ-интеграције БиХ" истакао да је то оно што политичаре највише боли, али се морају одлучити коју привредну […]

четвртак, 2 јуна, 2011 / 13:22

Политичари у БиХ треба да се одлуче коју привредну грану треба јачати, како би се унаприједила привреда, рекао је данас у Сарајеву посланик у парламенту Саксоније Михаел Веихерт.

Веихерт је на семинару "Економска и правна питања у контексту ЕУ-интеграције БиХ" истакао да је то оно што политичаре највише боли, али се морају одлучити коју привредну грану да јачају и да уче на грешкама Саксоније.

Он је подсјетио да је након спајања источне и западне Њемачке систем у источном дијелу у потпуности пао и жељели су да се ускладе са западом и да што прије уђу у ЕУ, што су и успјели.

"Имали смо свеобухватни принцип расподјеле финансијских средстава на цијелу територију и ко је желио да ојача своју привреду добио је новац, али смо видјели да тај принцип не функционише. Онда смо прешли на принцип светионика, што значи да ојачамо оне што су већ били јаки и они су привукли мање добављаче око себе", истакао је он.

Представник Удружења за унапређење њемачко-босанско-херцеговачких привредних односа Михаел Волски, који је говорио на тему "Инвестирање у БиХ – утрка са препонама за страног инвеститора", истакао је да су у БиХ највећи проблеми неусклађени закони са ЕУ како би се инвеститори лакше опредјелили да улажу у БиХ и као највеће проблеме навео добијање радне дозволе и финансијске проблеме који иду уз то.

"Други проблем је социјални споразум између бивше Југославије и Њемачке, који је БиХ преузела, који каже да страни инвеститор када дође у БиХ мора бити осигуран у својој домовини, а да у БиХ плаћа порез", рекао је Волски и додао да власти у БиХ не занима што инвеститори у Њемачкој већ плаћају порезе већ морају и овдје.

Волски је нагласио да се ови проблеми могу превазићи ако се искоординишу активности између земаља, а не да свако ради за себе.

Директор канцеларије Фондације "Конрад Аденауер" у БиХ Сабина Волкнер истакла је да ће они, поред овог, организовати низ семинара на тему "Привредни и политички аспекти БиХ које треба да испуни да уђе у ЕУ", са којима су кренули у априлу.

Она је нагласила да је данашњи семинар посвећен привредним апскетима, како се БиХ може привредно развијати и која се искуства из Њемачке могу искористити.

"Желимо законодавном тијелу у БиХ помоћи како би унаприједили привредни развој у својој земљи, јер законодавно тијело може да пружи јако добру подршку развоју привреде која може да се развије брзо и транспарентно. БиХ мора још доста тога да уради", напоменула је Волкнерова.

Према њеним ријечима, сви закони који се донесу треба да се прилагоде са законима ЕУ тако да БиХ што прије уђе у Унију.

Данашњи семинар организовала је Фондација "Конрад Аденауер" у сарадњи са УСАИД-овим пројектом јачања парламента у БиХ и Заједничком комисијом за економске реформе и развој Парламентарне скупштине БиХ.Оставите одговор