Већина Нијемаца сматра да је марка боља од евра

Приближно 60 одсто Нијемаца сматра да су увођењем евра лично изгубили и да би било боље да је земља задржала њемачку марку, показало је истраживање телевизије АРД. Упркос томе, према мишљењу велике већине, у тренутној ситуацији је у интересу Њемачке да заједничку европску валуту одржи стабилном. Дужничка криза у зони евра може њемачке пореске обвезнике […]

субота, децембар 4, 2010 / 11:13

Приближно 60 одсто Нијемаца сматра да су увођењем евра лично изгубили и да би било боље да је земља задржала њемачку марку, показало је истраживање телевизије АРД.

Упркос томе, према мишљењу велике већине, у тренутној ситуацији је у интересу Њемачке да заједничку европску валуту одржи стабилном.

Дужничка криза у зони евра може њемачке пореске обвезнике да кошта доста скупо, нарочито пошто расту бојазни да ће послије пакета финансијске помоћи Грчкој и Ирској, доћи на ред и друге земље.

Многи Нијемци су при томе убијеђени да су финансијски проблеми неких земаља зоне евра резултат њиховог лошег вођења економије.

Према истраживању телевизије АРД, само 32 одсто испитаних Нијемаца има утисак да су увођењем евра лично добили. С друге стране, 57 одсто, од више од хиљаду испитаника, које је телевизија анкетирала од 29. новембра до 1. децембра, убијеђена је да би било боље да је остала њемачка марка.

Приближно 55 одсто Нијемаца мисли да ће стабилност евра у блиској будућности ослабити, а 66 процената страхује да ће дужничка криза у зони евра смањити вриједност њихове штедње.

Више од половине Нијемаца сумња у исправност корака које влада предузима за рјешавање кризе, али упркос томе чак 88 процената је увјерено да је одржавање стабилности евра у интересу Њемачке.

У случају ирске кризе, три од четири испитаника сматра да Берлин нема другу могућност него да помогне Ирској, пренијела је агенција ТАСР.Оставите одговор