Вечерњи лист: Структурални дијалог је осуђен на пропаст

Неопходност промјена једино је о чему су се све заинтересоване стране у БиХ усагласиле у одговорима на технички упитник ЕУ о стању у правосуђу БиХ, с обзиром на потпуно супротстављене ставове Сарајева и Бања Луке у процесу структуисаног дијалога са ЕУ, пише "Вечерњи лист", издање за БиХ. Позивајући се на скривене изворе, лист наводи да […]

уторак, 16 августа, 2011 / 10:51

Неопходност промјена једино је о чему су се све заинтересоване стране у БиХ усагласиле у одговорима на технички упитник ЕУ о стању у правосуђу БиХ, с обзиром на потпуно супротстављене ставове Сарајева и Бања Луке у процесу структуисаног дијалога са ЕУ, пише "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Позивајући се на скривене изворе, лист наводи да су презентовани ставови Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ о свим другим аспектима очекиване реформе правосудног система потпуно супротстављени.

Упитник ЕУ има 25 страница са детаљним питањима о реформи босанскохерцеговачког правосуђа и БиХ би требало да до краја мјесеца пошаље одговоре у Брисел.

У тексту се оцјењује да ће садржај тих одговора наићи на неодобравање званичног Брисела, јер "оно што је Европској комисији требало да послужи као документ с информацијама о стању у правосуђу БиХ, претворило се у попис дијаметрално супротстављених ставова и очекивања два ентитета".

Колико су ставови ентитета супротни, најбоље говоре одговори који су припремљени на питања у вези са апелационим судским тијелом на нивоу БиХ.

Док је ФБиХ заговорник да се овај проблем ријеши успостављањем врховног суда на нивоу БиХ, у РС сматрају да је то потпуно непотребан потез, подсјећа лист.

Како се наводи, Министарство правде РС сматра, такође, да је спорна и уставност и оправданост постојања Суда БиХ, а самим тим и тијела које би требало да одлучује о жалбама на пресуде те судске инстанце.

"Разлике у погледима РС и ФБиХ очигледне су и на плану улоге и мандата Високог и судског тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ, тим прије јер ФБиХ одговара статус кво, док би РС најрадије потпуно реорганизовала ВСТС на нивоу БиХ, укључујући успостављање ентитетских савјета", наводи овај лист.

Према писању листа, док Сарајево у процесу структуисаног дијалога са ЕУ жели јачање правосуђа на нивоу БиХ, Бањалука заговара његову значајну редукцију.