Вечерас промоција Ћосићеве књиге у НУБ РС

Књига "Босански рат" Добрице Ћосића данас ће бити представљена у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци. Академик Добрица Ћосић обратиће се путем видео-линка, јер није у могућности да лично присуствује промоцији своје најновије књиге, речено је Срни у Народној и универзитетској библиотеци. О књизи која даје одговоре на питања како је створена Република […]

четвртак, 22 марта, 2012 / 06:53

Књига "Босански рат" Добрице Ћосића данас ће бити представљена у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци.

Академик Добрица Ћосић обратиће се путем видео-линка, јер није у могућности да лично присуствује промоцији своје најновије књиге, речено је Срни у Народној и универзитетској библиотеци.

О књизи која даје одговоре на питања како је створена Република Српска, у Бањалуци ће говорити оријенталиста Дарко Танасковић, писац Владимир Кецмановић, уредник Марко Крстић и професор Душан Пјевац.

Књига "Босански рат" обухвата записе преломних тренутака у новијој историји Србије, од 16. априла 1992. до 17. децембра 1995. године, када је Никола Кољевић, у име Републике Српске, потписао мировни споразум у Јелисејској палати.

"Босански рат" је свједочанство о улози Ћосића као предсједника СР Југославије у стварању мира, конституисању Републике Српске и његовим политичким и дипломатским идејама.

Ћосић у "Босанском рату" говори о политичким притисцима и уцјенама Европске заједнице, договорима иза затворених врата, предрасудама политичког врха Србије и Срба у БиХ, неоствареним плановима и пропуштеним шансама, Дејтонском споразуму и миру.

Ову књигу дневничких записа, публицистичких текстова, али и записа из личне Ћосићеве архиве, чији су поједини дијелови први пут објављени, приредила је пишчева кћерка Ана Ћосић-Вукић.

Књига "Босански рат" изашла је у издању "Службеног гласника", а представљена је у Београду 7. марта.

Књига ће бити представљена у 19.30 часова. /к