Вечерас почиње Сарајево филм фестивал

Сарајево филм фестивал, 17. по реду, почиње данас, а у такмичарском програму биће приказана и три српска документарца -"Трчи за живот" Младена Матичевића, "Синема комунисто" Миле Турајлић и "Полазак" Горана Станковића, најављено је на сајту манифестације. Српски филмови такмичиће се у конкуренцији 23 документарна остварења за награду "Срце Сарајева", а о најбољем одлучиваће жири у […]

петак, 22 јула, 2011 / 12:23

Сарајево филм фестивал, 17. по реду, почиње данас, а у такмичарском програму биће приказана и три српска документарца -"Трчи за живот" Младена Матичевића, "Синема комунисто" Миле Турајлић и "Полазак" Горана Станковића, најављено је на сајту манифестације.

Српски филмови такмичиће се у конкуренцији 23 документарна остварења за награду "Срце Сарајева", а о најбољем одлучиваће жири у саставу: директор "Висионс ду Рил" фестивала у Швајцарској Лусиано Барисоне, македонска редитељка Биљана Гарванлиева и амерички новинар у писац Дејвид Риф.

У такмичарским селекцијама дугометражног играног и кратког филма ове године нема српских остварења.

Претходне две године на сарајевском фестивалу тријумфовали су филмови "Тилва Рош" Николе Лежаића и "Ординери пипл" Владимира Перишића.

У Сарејево већ су стигли први гости, међу којима су аргентинска редитељка Лукреција Мартел (гошћа програма "Посвећено) и америчка редитељка и чланица жирија такмичарског програма, у селекцији играни филм, Мишел Охајон.

Манифестацију ће вечерас у Народном позоришту отворити филм "Ле Харве" финског редитеља Акија Каурисмакија.

Овогодишња селекција босанско-херцеговачких филмова обухвата и два филма рађена у копродукцији са Србијом – "Мотел Нана" Предрага Велиновића и "Непријатељ" Дејана Зечевића.

У оквиру "Панораме" биће приказан филм "Бели бели свет" Олега Новковића, рађен у српско-немачко-шведској копродукцији, док је остварење "Сцене са женама" Николе Љуце, у копродукцији Србије и БиХ, у селекцији "Сарајево град филма". Љуца ће на фестивалу представити и свој пројекат у развоју "Хумидитy".

Фестивал траје до 30. јула, а међу 50-так гостију биће и признати њемачки редитељ Вим Вендерс и енглеска глумица Шарлот Ремплинг.Оставите одговор