Вечерас почиње Кански филмски фестивал

Међународни филмски фестивал у Кану, 64. по реду, почиње вечерас (11. маја) и организатори ове године намеравају да поново освоје титулу најбољег светског фестивала великим бројем звезда и филмовима чувених режисера попут Педра Алмодовара, Ларса фон Трира и Теренса Малика. Фестивал ће ове године акценат ставити и на младе наде свjетског филма попут Николаса Виндинга […]

среда, мај 11, 2011 / 13:35

Међународни филмски фестивал у Кану, 64. по реду, почиње вечерас (11. маја) и организатори ове године намеравају да поново освоје титулу најбољег светског фестивала великим бројем звезда и филмовима чувених режисера попут Педра Алмодовара, Ларса фон Трира и Теренса Малика.

Фестивал ће ове године акценат ставити и на младе наде свjетског филма попут Николаса Виндинга Рефна који је режирао филм „Вози” са Рајаном Гослингом, до Џулије Ли и њене узбудљиве „Успаване љепотице”.

Црвеним тепихом прошетаће велике звезде попут Џонија Депа, Пенелопе Круз, Бреда Пита, Шона Пена, Еве Лонгорије, Џоди Фостер, Антонија Бандераса, али и француски предсједник Никола Саркози чија супруга Карла Бруни глуми у новом филму Вудија Алена „Поноћ у Паризу” који ће отворити фестивал.

Од 54 остварења, њих 20 ће се такмичити за Златну палму. Највише интересовања ове године изазива дуго очекивани Маликов филм „Дрво живота” са Питом и Пеном у главним улогама. Филм је требало да се премијерно прикаже у Кану прошле године али је перфекциониста Малик одлучио да повуче филм на дораду.

Овакви детаљи само доприносе великим очекивањима од овог остварења.

„Веома је важно за Кански фестивал да има овај филм јер се о њему говори већ годину дана”, агенција Ројтерс пренијела је изјаву филмског критичара Ксавијера Лерпера. Малику је ово друго појављивање у Кану. Први пут се представио канској публици 1979. године својим „Вратима раја” за које је добио Златну палму за режију.

Осим Малика, велико интересовање изазива и Алмодовар који до сада никада није добио награду у Кану. У његовом хорор филму „Кожа у којој живим” Антонио Бандерас глуми пластичног хирурга који прогања човека који му је силовао ћерку.

Фон Трир, који је хорор уздигао на ове висине својим „Антихристом” од прије двије године, поново се враћа, овај пут са научно-фантастичним филмом „Меланхолија” са Кирстен Данст, Кифером Сатерландом и срцеломцем из серије „Права крв” Александером Скарсгардом.

Још један филм могао би да изазове интересовање публике, а можда и освоји награду. Ријеч је о филму Паола Сорентина „Ово мора да је то мјесто” о готичару који се претвара у ловца на нацисте како би осветио свог оца. Главног лика глуми Шон Пен који са црном периком и маскаром изазива пажњу.

Двоструки добитник Златне палме у Кану Емир Кустурица биће предсједник жирија секције „Извјестан поглед” у којој се награђују мало познати режисери, док ће глумац и оскаровац Роберт де Нито бити предсједник жирија фестивала.

Кански фестивал биће затворен 22. маја.Оставите одговор