Вечерас почиње Берлинале

Пројекцијом француске драме о француској револуцији "Збогом краљице" Беное Жакоа са Дајаном Кругер у улози Марије Антоанете, у Берлину се данас отвара 62. међународни Филмски Фестивал, прва велика европска Филмска смотра ове године која ће трајати до 19. Фебруара. У покушају да са себе збаци епитет конзервативног фестивала, Берлинале ће ове године представити "смjелији" избор […]

четвртак, 9 фебруара, 2012 / 15:12

Пројекцијом француске драме о француској револуцији "Збогом краљице" Беное Жакоа са Дајаном Кругер у улози Марије Антоанете, у Берлину се данас отвара 62. међународни Филмски Фестивал, прва велика европска Филмска смотра ове године која ће трајати до 19. Фебруара.

У покушају да са себе збаци епитет конзервативног фестивала, Берлинале ће ове године представити "смjелији" избор филмова, са неколико нових, неафирмисаних редитељских имена у главној селекцији.

Очигледна жеља организатора је да понове прошлогодишњи успијех са иранским филмом "Развод" који је освајањем "Златног лава" лансиран на пут глобалне славе.

Tоком десет дана фестивала у њемачкој пријестоници ће бити приказано близу 400 дугометражних, кратких и документарних филмова.

Поред "Збогом краљице", још 17 филмова надметаће се за главну награду – "Златни медвед", коју ће додијелити жири предвођен британским редитељем Мајком Лијем, а у којем су и глумци Џејк Џиленхал, Шарлота Гензбур, Фотограф Антон Корбиџин и редитељи Франсоа Озон и Ашгар Фархади.

Највећа пажња на Берлиналу биће поклоњена "арапском прољећу", годину дана након свргнућа Хоснија Мубарака, са документарцима снимљеним на терену, панел дискусијама и играним Филмовима који говоре о култури и историји региона.

Нуклеарна катастрофа у Фукушими прошлог марта биће тема три филма у оквиру секције форум, укључујући "Зона без људи" који гледаоце води у контаминирану зону, у близини оштећених реактора.

Холивудска звијезда Анђелина Џоли представиће свој редитељски првенац "Земља од крви и меда", док ће њеној славној колегиници Мерил Стрип бити уручена награда за животно дјело. фестивал ће у њену част приказати ретроспективу њених најбољих остварења која ће кулминирати пројекцијом њеног новог филма "Челична лејди" о британској премијерки Маргарет Tачер.

У такмичарској селекцији је и епско остварење "Поље бијелог јелена", Ванга Ћуена, добитника "Златног медвједа" 2007. филм, који ће свјетску премијеру имати на Берлиналу, рађен је по једној од најконтроверзнијих прича у модерној кинеској књижевности која се бави тешким животима неколико генерација породица на кинеском селу прије успона комунизма.

Филипински редитељ Бриланте Мендоса представиће се филмом "Заточеница" са француском глумицом Изабел Ипер у улози хуманитарне раднице коју киднапују исламски екстремисти.

Амерички глумац и редитељ Били Боб Tорнтон премијерно ће приказати филм "Аутомобил Џејн Менсфилд", драму смјештену у вријеме вијетнамског рата, у којој глуми заједно са Џоном Хартом, Робертом Дувалом и Кевином Бејконом.

Tу су још и филмови индонежанског редитеља Едвина "Разгледнице из зоолошког врта" о дјевојчици коју подиже чувар жирафа, "Цезар мора умријети" италијанске браће Tавиани који су покушали да један Шекспиров комад смјесте у затворско окружење, "Повратак кући" Француза Фредерика Видоа, "Метеора" Грка Сироса Статулопулоса и "Сестра" швајцарске редитељке Урсуле Мејер.

Португалац Мигел Гомеш долази са филмом "Tабу", а Сенегалац Ален Гомис са драмом "Данас".

Ван конкуренције биће приказана британска драма "Бел Ами" рађена по дјелу Ги де Мопасана у којој глуме звијезда "Сумрака" Роберт Патинсон, Ума Tурман, Кристин Скот Tомас и Кристина Ричи, као и филм "Цвјетови рата" кинеске редитељске звијезде Џанга Јимуа са Кристијаном Бејлом у главној роли.

Британски редитељ и Оскаровац Кевин Мекдоналд представиће свој дуго ишчекивани документарац о животу легенде регеа Боба Марлија, док ће Шах Рук Кан обрадовати љубитеље Боливуда индијско-немачком копродукцијом "Дон – Краљ се вратио".

У оквиру специјалних пројекција, поред "Челичне лејди" биће приказан Филм "Издаја" Стивена Содерберга са Мајклом Фасбендером, Јуаном Мекрегором и Антониом Бандерасом.

Србија ће учествовати на Берлиналу са филмом "Парада" Срђана Драгојевића који ће бити приказан у оквиру званичног нетакмичарског програма "Панорама".

Поред Драгојевића, најављено је и учешће пет младих домаћих филмских умјетника на Берлинале "Tалент кампусу". Tо су Срђан Кеча, Давор Босанкић, Иван Кнежевић, Маја Радошевић и Јелена Ступљанин, док ће у програму "Скрипт стејшн", који је посвећен сценаријима, Милош Пушић представити пројекат "Хероји радничке класе".