Вечерас панел о Србима у Црној Гори, говори и наш Дани(ј)ел Симић

Панел дискусија „Положај Срба и СПЦ у Црној Гори“ одржаће се 23.2.2020 године у Дому омладине Бања Лука са почетком у 19:00 часова.

недеља, 23 фебруара, 2020 / 16:09

Панелисти су:
Др Драган Грујић протонамјесник
Предраг Лозо историчар
Данијел Симић оснивач портала „Фронтал.рс“

Циљ панел дискусије је указивање на тренутни положај и дешавања везано за српски народ и Српску православну цркву у Црној Гори.

Говориће се о:

Посланици Црне Горе усвојили су Закон о слободи вероисповести којим се предвиђа да држава постаје власник свих верских објеката који су изграђени до децембра 1918. године – уколико верске заједнице не докажу власништво, што је изазвало бурне реакције. Уочи гласања дошло је до инцидента у Подгорици.

Након таквих дешавања какав се утисак стиче у региону и шта то значи за Српски народ у Црној Гори али и региону?

Прича око тог закона била је актуелна и раније. Шта је претходило усвајању тог закона и која је позадина те приче?

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић изнео је тешке оптужбе на рачун Српске православне цркве и медија који га не подржавају је замјерио државним органима, прије свега судству и тужилаштву, што му у обрачунима са „рушиоцима државе” не помогну одлучније. Демантовао је да је звао НАТО да му помогне да се одбрани од литија вјерника СПЦ који протестују због Закона о слободи вероисповести иако је Министар одбране Црне Горе, Предраг Бошковић, изјавио да у случају неког инцидента званична Подгорица може да рачуна на помоћ у људству и средствима преосталих 28 чланица НАТО и да је зато то најбоља одлука коју је донела актуелна власт. Када један званичник изнесе такве тезе, какве поруке шаље Српском народу у региону и шта можемо даље да очекујемо?

Против припадника Војске Црне Горе који буду присуствовали литијама биће покренут дисциплински поступак и биће удаљени из службе, писале су „Вечерње новости“.Припадници Војске Црне Горе би, поред тога, требало да утичу и на чланове својих породица и да их одврате од присуства на протестима против Закона о слободи вероисповести?

Интересантно је да према истраживањима која су спроведена крајем јануара, показују да  Закон о слободи вјероисповјести подржава 20 одсто црногорских грађана, док је 62 одсто против тог акта. Када је реч о вјерском опредељењу црногорских грађана, њих 62 одсто се изјашњавају као вјерници Српске православне цркве, док је њих 10,1 одсто за Црногорску православну цркву. Подаци су резултат истраживања које је спровела црногорска агенција Интелиџент комјуникејшенс. Да ли нам то говори да Власт у Црној Гори не слуша свој народ и ако немају подршку, а евидентно је да немају, јер смо сједоци одржавања литија против тог закона која окупљају на десетине хиљада људи?

Бројне су реакције и политичара из региона. Из Републике Српске стижу поруке да је Црна Гора била и јесте пријатељска, а може се рећи и братска држава, и нема разлога да тако не буде и убудуће али да сада није вријеме да Ђукановић посјети БиХ. По Вама какав став треба да заузму домаћи политичари по питању његове посјете БиХ ?
Прије двије године, Мило Ђукановић се при повратку у црногорску предсједничку фотељу обавезао да ће радити на економском расту, савладавању подјела у друштву, заустављању криминала и корупције и јачању позиције земље у међународној заједници.

Годину касније, на улици су га дочекали протести хиљада грађана који тврде да су институције заробљене, одбјегли бизнисмен до скоро близак власти оптужује га за умешаност у корупцију, поједини страни коментатори и дипломате говоре да је вријеме да оде. Када на то додамо још тренутну ситуацију у Црној Гори, да ли су ово посљедњи дани Ђукановића на власти?1 КОМЕНТАР

  1. Даме и господо представљавмо вам најбржу ћириличну руку Републике БиХ. Привилегованог синчину, Привилегованог оца да избаци познату тезу да су срби угрожени свугде где нису привилеговани.
    Живели татини синови у свим српским земљама.

Оставите одговор