Важно јe рециклирати: Јапанци праве медаље од електронског отпада?

Јапанске власти истражују могућност израде медаља за Олимпијске игре 2020. године од племенитих метала добијених из електронског отпада.

среда, 24 августа, 2016 / 09:14

Јапанске власти истражују могућност израде медаља за Олимпијске игре 2020. године од племенитих метала добијених из електронског отпада.

Ту идеју су Влади у Токију предложили чланови организационог комитета Олимпијских игара у Јапану, јавили су јапански медији.

Градови који су домаћини Олимпијских игара традиционално добијају племените метале од рударских компанија, међутим, будући да Јапану мањкају сопствени рударски ресурси, та земља је одлучила да направи корак напред.

Међународни Олимпијски комитет (МОК) развио је строге критеријуме везано за највећи спортски догађај на свијету, а исто важи и за начин израде одличја.

На примјер, на недавно завршеним Олимпијским играма у Бразилу, злато коришћено за израду медаља добијено је без употребе живе, а трећина сребра и бронзе од рециклираних извора.

Одбачена потрошачка електроника, као што су смартфони и таблети, садрже мале количине племенитих и метала ријетке земље, укључујући платине, паладијума, злата, сребра, литијума, кобалта и никла, док одбачени кућни уређаји и аутомобили садрже ријетке метале, али и базне метале, као што су гвожђе, бакар, олово и цинк.

Рециклажне компаније прикупљају или откупљују тоне овог електронског и индустријског отпада, а затим користе хемијске процесе за одвајање различитих метала.

Највећи дио овог посла се одвија у земљама у развоју као што су Кина, Индија и Индонезија, наводи британски сервис.

Јапан има једну од највиших стопа рециклаже у Азији, према подацима Организације за економску сарадњу у развој (ОЕЦД). Ипак, то највише важи за пластику, папир и стакло.Оставите одговор