Вавринка заустави Ђоковића после епске борбе

Српски тенисер Новак Ђоковић није успио да се пласира у полуфинале Аустралијан опена пошто га је савладао Станислас Вавринка (2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7). Осми носилац на турниру ће се у полуфиналу састати са Томашом Бердихом који је са 3:1 савладао Давида Ферера. Швајцарац је на тај начин прекинуо Новакову серију од 28 мечева без […]

уторак, 21 јануара, 2014 / 14:36

Српски тенисер Новак Ђоковић није успио да се пласира у полуфинале Аустралијан опена пошто га је савладао Станислас Вавринка (2:6, 6:4, 6:2, 3:6, 9:7).

Осми носилац на турниру ће се у полуфиналу састати са Томашом Бердихом који је са 3:1 савладао Давида Ферера.

Швајцарац је на тај начин прекинуо Новакову серију од 28 мечева без пораза, а на истеку четвртог сата игре стигао је до прве меч лопте, на сервис противника, коју је и искористио.

Новак је у бољем ритму стартовао меч, за само један минут је освојио први гем и најавио добру игру, а до брејка је стигао у правом моменту, у шестом гему. Ђоковић је слао лопте близу основне линије, што Вавринка није могао да контролише, упркос сјајној сервис-волеј игри. Превише је гријешио и имао двоструко више неизнуђених грешака у односу на противника (16-8).

Наставак је донио нешто другачију слику, а Швајцарац је своју четврту брејк прилику искористио у седмом гему, на шта Ђоковић није могао да одговори. Поново је Стен имао више грешака, али је поправио број винера (15-10), а имао је чак 78% освојених поена при погођеном првом сервису.

Трећа дионица у потпуности је припала Вавринки, и даље је сјајно сервирао, а како је смањио број грешака и имао стопостотан учинак у брејк шансама није било шанси да Ђоковић дође до повољнијег резултата.

Још једна промјена се догодила у четвртом сету, Србин је оштрије сервирао што је резултирало са четири директна поена, а и преузео је примат у успјешности приликом почетног ударца (79%-56%). Такође, чешће је излазио на мрежу и успијевао да освоји поене (9/11), што је уз један брејк било довољно за изједначење у сетовима.

Права драма виђена је у последњем периоду, тенисери су се "гађали" брејковима, а чини се да се пресудан тренутак меча догодио у четвртом гему, када је Вавринка рибрејковао Ђоковића и вратио резултат "на нулу". До краја су тенисери грчевито чували свој сервис и углавном препуштали оном другом да свој гем добије без изгубљеног поена.

Тензију је повећао и краткотрајни прекид меча због кише, а на крају је пресудила ментална стабилност Вавринке, који је добијао готово сваки поен са преко 20 размијењених удараца.0 КОМЕНТАРА