Ватикан, земља са највећом стопом криминала на свијету, и другим тајнама

Ватикан, на примјер, има једну од највиших стопа криминала на свијету, а статистички подаци откривају да је свака особа у Ватикану повезана са 1,5 кривичних дијела, по чему се ова најмања држава на свијету сврстава у друштво са највећом стопом криминала.

недеља, децембар 24, 2017 / 12:41

Ипак, треба нагласити, наводи британска агенција, да највећи број криминалних дјела нису злочини, већ џепарење углавном туриста, који у Ватикан долазе у великом броју током цијеле године.

Осим тога, ту су још дрога и проституција, а најпроблематичније је то што Ватикан има само једног судију и превише благе казне.

Код Католичке цркве налаже се потреба исповиједања како би се очистио гријех и примио опроштај и то функционише у свим случајевима, осим ако не би испричао повјерену му тајну, затим ако би се исповједао свом сексуалном партнеру, као и у случају да се неко исповеди да је учествовао у побачају или убиству.

Суд за свештенике најтајнији

Та три гријеха односе се искључиво на свештенике и за њих је задужен посебан, специјално обучен Апостолски суд за који је везана и једна занимљвост.

Ријеч је, наиме, о суду који се редовно састаје пуних 830 година, а његов рад се држи далеко од јавности, као и казне које изриче свештеницима из својих редова.

За разлику од питања женидбе свештенства, што сада није могуће, али се не искључује могућност да ће се то једног дана промијенити, сасвим је извјесно да жене никада неће моћи да добију свештенички ред.

То проистиче из апостолског писма које је издао папа Јован Павле Други, 1994. године, којег сви морају да се придржавају. То искључиво значи да мушкарци и жене имају другачије улоге и да је Христ установио да свештенство може бити само мушко.

Истјеривање нечастивог

Егзорцизам је такође једна од тајни Ватикана, односно Католичке цркве који се спроводи у државама широм свијета и има своја правила, од доказивања да је особа опсједнута до самог поступка „истјеривања ђавола“.

У Ватикан се најчешће упућују најтежи случајеви, а познато је, на примјер, да је папа Јован Павле Други за вријеме свог понтификата лично извршио три егзорцизма.

Ватикански тајни архив вероватно је једно од најтајанственијих места на свету у којем је смештена историја Европе и којој приступ имају само одабрани.

Ројтерс напомиње да је дио архива недоступан чак и папи. Архивска документација је смјештена у лавиринту ходника, испод једног дворишта у склопу Ватиканског музеја.

Тек 1881. године је, на примјер, само дио тог архива отворен истраживачима и научницима, а дозволу за приступ добије сваке године њих око хиљаду.

Међутим, и они могу да добију на увид само документ за који су посебно заинтересовани и који су писаним путем тражили и ништа више од тога.

Мафијашке везе

Према неким тврдњима, Ватикан је повезан са мафијом и та чињеница је искоришћена у филму „Кум“ у којем је приказан договор двије стране, који је на крају резултирао убиством папе.

Крајем септембра 1978, наиме, папа Јован Павле Први је пронађен мртав у свом кревету, само 33 дана након што је изабран за вјерског поглавара.

Његова смрт је шокирала свијет и за собом оставила многа питања без одговора.

Званично, папа је умро од инфаркта, а увјерење многих је да је био жртва мафије тим прије што над тијелом Јована Павла Првог никада није извршена обдукција.

Познато је такође да је предсједник Ватиканске банке, отац Пол Марчкинкус, поднио оставку након низа скандала, који су ту банку повезивали са мафијом, наводи Ројтерс.

Иначе, Ватиканска банка је идеална за прање пара, имајући у виду начин рада и минималну контролу. Не могу се добити подаци о њеним клијентима, ни о њиховом новцу, а до данашњих дана Ватиканска банка унутар главне централе не користи компјутере за свој рад, све се ради „ручно“, као прије више векова, тако да није подложна хакерским нападима. Власник банке је папа, што значи да је она истовремено и приватна и „света“,Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *