Вашингтон затражио од Камерона да се прикључи војним ударима на исламисте

Вашингтон је затражио од Дејвида Камерона да се прикључи ваздушним ударима на "Исламску државу Ирак и Левант". Џон Кери упозорава да би војна акција против екстремиста у Ираку и Сирији могла да траје три године. Британија би могла да се укључи у трогодишњи сукоб са исламистичким терористима, а тај рок предложио је амерички државни секретар […]

субота, 6 септембра, 2014 / 12:16

Вашингтон је затражио од Дејвида Камерона да се прикључи ваздушним ударима на "Исламску државу Ирак и Левант".

Џон Кери упозорава да би војна акција против екстремиста у Ираку и Сирији могла да траје три године.

Британија би могла да се укључи у трогодишњи сукоб са исламистичким терористима, а тај рок предложио је амерички државни секретар Џон Кери последњег дана самита НАТО-а у Велсу, пише британски Телеграф.

Лондон обећава да ће остати уз Сједињене Америчке Државе у борби за "слабљење и коначно уништење" "Исламске државе Ирак и Левант" (ИСИЛ).

Британски премијер Дејвид Камерон инсистира да Британија "још увијек" није за покретање ваздушних удара, али додаје да је "јасно да је војно ангажовање потребно", прикључујући се међународној коалицији за борбу против терориста коју предводе САД.

Камерон је обећао да остаје уз Барака Обаму, који је рекао да ће утјерати џихадисте на "исти пут на који смо утјерали Ал Каиду".

Камеронова одлука долази на крају недеље у којој је ИСИЛ, који је убио два америчка новинара, запријетио погубљењем британског држављанина Дејвида Хајнеса.

На крају самита НАТО-а, Камерон је поновио да би Британија могла да узме улогу у војној интервенцији ради заштите "националних интереса".

"Борба у коју смо укључени, битка са исламистичким екстремистима у земљи и иностранству, јесте генерацијска", навео је Камерон.

"Јасно је да је потребно војно ангажовање и већ сам рекао да ништа није искључено. Радићемо у нашем националном интересу. Шта год да радимо мора бити део свеобухватног плана. Морамо да сарађујемо са савезницима. Морамо одмах да помогнемо онима који су на терену укључени у борбу", истакао је Камерон.

Коментари британског премијера уследили су пошто је амерички државни секретар Џон Кери открио да су неке чланице НАТО-а формирале међународну коалицију која ће збрисати "геноцидни и отмичаки" ИСИЛ.

План за борбу са ИСИЛ-ом мора бити утврђен уочи седнице Генералне скупштине УН, касније овог месеца, додао је Кери.

Камерон и Обама сагласили су се да би ваздушне ударе требало покренути само ако би Ирачани могли одмах да формирају "стабилну, инклузивну владу".

"Премијер (Камерон) је доста времена провео са Обамом (на самиту). Много су разговарали", рекао је за Телеграф неименовани високи званичник британске владе.

Амерички председник је изјавио да су чланице НАТО-а "једнодушне" у уверењу да треба уништити ИСИЛ.

"То се неће догодити преко ноћи, али се крећемо у правом смеру. Остварићемо наш циљ. Ослабићемо, и коначно, победити Исламску државу", сигуран је Обама.

Немачка канцеларка Ангела Меркел вечеру на самиту НАТО-а ипак је провела убеђујући лидере да фокус треба ставити на Авганистан пре него на кризу у Ираку и Сирији.

Предлог америчког председника Барака Обаме о оснивању међународне коалиције против џихадиста ИСИЛ је "снажна порука подршке" Ираку, оценио је ирачки министар спољних послова Хошар Зебари.

Зебари је рекао да је Ирак више пута позивао своје међународне партнере да му помогну да се суочи са овом претњом за народ Ирака и регион, Европу САД и земље НАТО.

"То је наша борба, али нам је потребна подршка јер наше могућности (у борби против џихадиста) су ограничене", рекао је шеф ирачке дипломатије.