Вашингтон уздржан према договору Ештон-Додик

Договором Кетрин Ештон – Милорад Додик ЕУ јесте остварила видан успијех и доказала да је способна да рјешава проблеме и предводи међународну заједницу у БиХ, али је према томе врло уздржана администрација у Вашингтону која је тражила да се према предсједнику Републике Српске неизоставно примјене и санкције. То су пренијели европски дипломатски извори у Бриселу […]

недеља, мај 15, 2011 / 20:22

Договором Кетрин Ештон – Милорад Додик ЕУ јесте остварила видан успијех и доказала да је способна да рјешава проблеме и предводи међународну заједницу у БиХ, али је према томе врло уздржана администрација у Вашингтону која је тражила да се према предсједнику Републике Српске неизоставно примјене и санкције.

То су пренијели европски дипломатски извори у Бриселу који су објелоданили да је висока представница ЕУ Ештон три сата разговарала с високим представником за БиХ Валентином Инцком који је био „под јаким притисцима да првенствено санкцијама” према вођству Српске изнуди одлагања референдума о, за Бањалуку суштинском, решавању проблема правосуђа у БиХ.

Како су међународни дипломатски извори рекли агенцији Бета, САД и Велика Британија су сматрале да је предсједник РС Додик „прешао све границе одбијања захтјева међународних чинилаца” да најприје повуче одлуку о референдуму, па да се онда разматра колико су оправдани захтјеви РС за промјене у правосудном систему и пракси БиХ.

Зато је захтјевано да се свакако примијене „казнене мјере”, иако је у ЕУ и пријестоницама још неких земаља у Савјету за спровођење Дејтонског споразума у Босни преовладао став и упозорено да „сви који у БиХ траже да се само силом санкција рјешавају ствари, немају никакав план о томе шта да се уради и шта ће се десити после таквог потеза који би изазвао само још већу пометњу и заоштрио стање у БиХ”.

По ријечима европских дипломата, Ештонова је и прије и током сусрета с Додиком у Бањиј Луци предочила предсједнику Српске да би истрајавање на референдуму преокренуло већински став у ЕУ да се мора наћи нагодба „у европском механизму стабилизације и придруживања”.

Истрајавање на референдуму би, такође, Европи везало руке у намјери да се не иде на сукобљавање, већ подржи кључна улога ЕУ у дјеловању и рјешавању кризе у БиХ кроз процес који води земљу европској интеграцији.

Додик је, према овим изворима, прихватио јемство високе представнице ЕУ да ће се о проблемима, како то види Бања Лука, „пристрасног, неефикасног и увијек на штету босанских Срба дјелујућег” државног суда и тужилаштва БиХ темељито ријешити у догледно вријеме кроз „непристрасну и аргументима” руковођену комисију на челу с европским комесаром за проширивање Штефаном Филеом.

Штавише, резултати налаза ове комисије ће ући и у кључно важни годишњи извјештај о напретку БиХ у европским интеграцијама, који ће Европска комисија објавити у октобру.

Директор у дипломатској служби ЕУ (ЕЕАС) Мирослав Лајчак, који је заједно с високом представницом Ештон прошле недеље био у Сарајеву и Бањој Луци, новинарима је рекао да је понуда ЕУ „много више европски и примјеренији метод за рјешавање проблема са којим се суочавају у БиХ, а то је дијалог, уз учешће државе БиХ и ентитета”.

Други горући проблем о којем је Ештон разговарала с вођствима у Сарајеву и Бањој Луци је апсолутна нужност да се састави централна влада БиХ, без чега та земља не може наставити процес придруживања ЕУ.

За европске институције и владе је, међутим, очигледно да засад „између два кључна чиниоца, Додика у Српској и бошњачког првака Златка Лагумџије око тога постоје опречни ставови, филозофије и замисли”.

Кетрин Ештон је и лидеру СДП-а Златку Лагумџији, који се снажно ослања на Вашингтон и сматра да се проблеми у БиХ морају ријешити новом конференцијом међународних чинилаца, исто као и Додику ставила до знања да „Босна није Белгија па да више од годину дана може да функционише без владе”.

Поред осталог и зато што за преговоре цијеле БиХ, дакле и Српске и Федерације, с међународним финансијским институцијама мора постојати једна централна влада.

Званичници у Сарајеву су се, према европским изворима, високој представници Ештон жалили на „разорно понашање Додика према институцијама БиХ”, а висока представница Ештон је посебно Лагумџији ставила до знања да „никако не води ничем добром” чињеница да су интереси босанских Хрвата у Федерацији БиХ потпуно заобиђени.0 КОМЕНТАРА

  1. Каква подвала! Као Кетрин Ештон направила договор са којим се не слаже Лондон. Ово пласирају Додикови „спин доктори“ да би продали причу о „успјеху Бања Луке, а доказ за то је да су Вашингтон и Лондон против“. Ово је дсалеко од завршене приче, видјећемо шта ће Додик рећи на НСРС, а од представника ЕУ тек треба да сазнамо шта је стварно договорено.

  2. Ne znam zasto mi pade na pamet situacija kada se Nebojsa Pavkovic povlacio sa Kosova, pa ordenje koje je nudio Slobi za uspjesnu odbranu drzavnioh interesa, te euforija plasirana u tadasnjim srpskim medijima, itd.

    Vjerovatno ce mi Rajko Vasic and Co. to pojasniti …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *